Μπύρες: Πασχαλιάτικη διάθεση!Από τον Ν. Ραδίση

Η εβδομάδα αυτή, δεν είναι μια απλή εβδομάδα. Είναι για την επίσημη θρησκεία μας η Μεγάλη Βδομάδα. Σύμφωνα με την εκκλησία μας, πρόκειται για μια βδομάδα που απέχουμε από πάρα πολλά, λόγω της νηστείας.

Μπορεί κατά καιρούς να έχουμε όλοι δοκιμάσει ή να τηρούμε πιστά την αποχή απ’ το κρέας, απ’ το λάδι και ότι άλλο επιβάλλει η Μεγάλη Εβδομάδα να μην τρώμε, αλλά εγώ την μπύρα και το αλκοόλ δεν το έχω περιορίσει ποτέ. Μπύρα πίνω και στο πασχαλινό τραπέζι, όταν σουβλίζουμε το αρνί ή το κοκκορέτσι. Όχι, προς θεού δεν πρόκειται να σας υποδείξω ποιες μπύρες να πάρετε μαζί σας στην εξοχή ή στο πασχαλινό σας τραπέζι «για να ταιριάζει» με το αρνί και το κοκορέτσι. Θα σας πω όμως ποιες θα πάρω εγώ, στην ωραία Ερμιόνη Αργολίδος, που θα πάω για άλλη μια φορά φέτος για Πάσχα. (όσοι δεν έχετε πάει αξίζει…)

Αρχικά θα πάρω μαζί μου πολλές lager για να μπορούμε να έχουμε την κλασσική μας ξανθιά. Θα πάρω μαζί μου Stella Artois, FIX ξανθιά και ΝΕΔΑ. Εκτός του ότι καταναλώνουμε άπειρα κουτάκια (μην ακούσω για γκουρμεδιά στο Πάσχα…) ή μπουκάλια κατά την διάρκεια που σουβλίζουμε, θα τις χρειαστούμε και το μεσημέρι να τις ταιριάξουμε με το φαγητό. Υπάρχει και η λύση για pils, όπου λόγω τιμής θα πάρω μαζί μου την Pils Hellas. Ναι έχω ιδιαίτερη προτίμηση στις Ελληνικές και ας υποστηρίζουν ορισμένοι πως οι Ελληνικές δεν αξίζουν τίποτα μπροστά στις εισαγωγής.

Όπως πάντα θα πάρω και μια εξάδα μπύρες χωρίς αλκοόλ για τις φίλες και τους φίλους που θα οδηγούν και δεν θέλουν να χάσουν την γεύση της μπύρας. Η επιλογή μου θα είναι η Clausthaler. Ταιριάζει με σαλατούλες, κρεατάκι και ψαράκι. Δένει με ότι τρώτε, αν δεν θέλετε αλκοόλ…

Ιδιαίτερη έμφαση δίνω στις Weiss, επειδή ταιριάζουν σίγουρα με την άνοιξη. Είναι πολύ ωραίες μπύρες με φρουτώδη αρώματα και μπορούν να συνδυαστούν με σαλάτες, όστρακα, ψάρια, κρεατικά, λουκάνικα (που πολλές φορές πέφτουν και αυτά στην σχάρα) αλλά και τηγανιτά. Στην λίστα μου η Erdinger και η Arcobräu.

Τέλος θα ήθελα και μια μπύρα να συνδυάσω με ένα σοκολατένιο αβγό (το οποίο εννοείται θα κλέψω από ένα παιδάκι της παρέας). Αυτή τη φορά θα διάλεγα μια μπύρα τύπου bock. Ναι έχει λίγο παραπάνω αλκοόλ, αλλά και τι μ’ αυτό; Δεν είμαι εγώ το παιδάκι… Η Amstel Bock θα μπει στο αυτοκίνητο και θα με συνοδεύσει και αυτή στο ταξίδι, θα αναπαυτεί μαζί με τις άλλες στο ψυγείο και θα καταναλωθεί την κατάλληλη ώρα.

Όπως καταλαβαίνετε το Πάσχα ή ένα barbeque για μένα δεν είναι απλή υπόθεση. Πάντα θέλω να έχω τις κατάλληλες μπύρες, χωρίς να κάνω υπερβολές, χωρίς δηλαδή να θέλω απαραίτητα να ταιριάξω κάτι απλό όπως το σούβλισμα του αρνιού με κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί σαν εκλεκτό. Μια μοναστηριακή ή μια μπύρα εισαγωγής που έχει ζυμωθεί με διάφορους τρόπους, ώστε να γίνει ξεχωριστή. Όχι, τα απλά και παραδοσιακά πράγματα μπορούν να διατηρηθούν απλά κι ας τα συνδυάσεις πιο ψαγμένα όπως λέει ένας μικρός μου φίλος (το αδελφάκι του «θύματος», της σοκολάτας παραπάνω).

Σ’ αυτό το σημείο να ενημερώσω ότι αναμένω να μου φτιάξουν φρουτόπιτα ή τάρτα από φράουλες (ας το κάνει share κάποιος στην κουμπάρα μου) για να την συνδυάσουμε με μια Timmermans.. Αν δεν έχεις συνταγή, πες μου να σου φέρω δώρο βιβλίο J

Ελπίζω να μην σας κούρασα και βέβαια να μην σας έβαλα στο πειρασμό να «κλέψετε» όλοι τις σοκολάτες των νεαρών-εκκολαπτόμενων μπυρόβιων. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, αυτές οι μέρες ήταν η χαρά μου γιατί όλο και κάποια στιγμή θα κατάφερνα να ξεφύγω απ’ την προσοχή των δικών μου και να δώσω στα χείλη και τον ουρανίσκο μου την δυνατότητα, να ξεφύγουν απ’ την καθημερινότητα του γάλακτος και της μπλε πορτοκαλάδας, πίνοντας 2-3 γουλιές μπύρας κάπου στα κρυφά και γρήγορα.


Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!


Νικολά Ραδίσης