Ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους: Erdinger DunkelΑπό τον Ν. Ραδίση

Όταν συζητάμε για μπύρα, στο μυαλό μας συνήθως έρχεται η ξανθιά δροσερή Lager ή Pils. Υπάρχουν φορές που στο μυαλό μας υπάρχει μια σκούρα Stout ή Trappiste. Δύσκολα όμως μας έρχεται πρώτη εκείνη την ώρα μια σκούρα Weiss. Άλλωστε αυτές τις μπύρες τις γνωρίζουμε γιατί έχουν το θολό ξανθό χρώμα και το ψηλό ποτήρι. Όταν λοιπόν μιλάμε για Weiss, καλό είναι να σκεφτούμε και μια σκούρα του είδους, όπως η Erdinger Dunkel.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πούμε μερικά λόγια για μια σκούρα Weiss. Έχουμε πει και ξαναπεί για τις ξανθές, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην ιστορία της σκούρας Erdinger για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

Είναι σίγουρο ότι σε δημοτικότητα υστερεί έναντι της ξανθιάς πασίγνωστης «αδελφής» της. Η ιστορία της ζυθοποιίας ξεκινάει στο Erding το 1886. Πρώτη φορά παρήγαγε Weiss το 1890. Η ζυθοποιία έχει κάνει αμέτρητες προσαρμογές στην τάση που επικρατούσε στην Γερμανία, όσο αφορά τις Weiss. Σκεφτείτε ότι την δεκαετία του ’60 η μπύρα Weiss δεν είχε το μερίδιο αγοράς που έχει σήμερα, όχι παγκοσμίως αλλά στην Γερμανία. Το πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον άρχιζε να αυξάνεται όταν η μόδα της φιλτραρισμένης Weiss (Kristal) άρχιζε να εξασθενεί και να τονώνεται πάλι η ζήτηση της κλασσικής αφιλτράριστης Weiss. Κάπου εκεί, αυξήθηκε και η ζήτηση της μαύρης ή καλύτερα σκούρας Weiss (καθώς δεν λέγεται Black αλλά Dark, Dunkel στα γερμανικά).

Η Erdinger Dunkel δεν ήταν ποτέ προϊόν μοναστηριού, φήμη! Η μπύρα δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη του Αυτοκράτορα της Βαυαρίας, φήμη πάλι, επικρατεί σύγχυση με άλλη μπύρα του ιδίου είδους! Η Erdinger Dunkel, έκανε την εμφάνιση της γύρω στο 1890, ακριβώς τότε που ξεκίνησε να παράγει η ζυθοποιία Weiss μπύρα. Το αλκοόλ της είναι 5,6%, δηλαδή μια αρκετά ευκολόπιοτη μπύρα, λόγω κλασσικού αλκοόλ. Σερβίρεται σε ποτήρι Weiss και όχι Pint όπως οι Stout ή Porter (το χρώμα δεν παίζει ρόλο), στους 7-12οC. Εννοείται όχι παγωμένο ποτήρι! Η μόδα της Ελλάδας που δεν λέει να περάσει..

Η μπύρα επαναζυμώνεται στην φιάλη, όπως και τα περισσότερα προϊόντα της ζυθοποιίας. Η ζυθοποιία είναι γνωστή ότι παράγει πάνω από δέκα διαφορετικές ετικέτες μπύρας, εκ των οποίων επίσημα στην χώρα μας εισάγονται μόλις οι δυο (Erdinger Weiss και Erdinger Dunkel Weiss). Αν βρεθείτε στην Γερμανία, αξίζει η δοκιμή των υπολοίπων ετικετών απλά και μόνο για την εμπειρία.

Η Erdinger Dunkel, είναι σκούρα μπύρα, με καφέ χρώμα, το οποίο προκύπτει απ τους καβουρδισμένους κόκκους της βύνης, οι οποίοι είναι αισθητοί στην μύτη, μαζί με κάποια φρουτώδη χαρακτηριστικά. Γευστικά μας δίνει σοκολάτα και καφέ που οφείλονται κυρίως στο καβούρδισμα, ενώ γίνονται αντιληπτές οι απαλές φρουτώδεις γεύσεις που μας προσφέρει το σιτάρι. Είναι μια μπύρα που πίνεται όλο τον χρόνο και δροσίζει κάθε στιγμή.


Νικολά Ραδίσης