Βόλτα στο Athens Beer FestivalΑπό τον Ν. Ραδίση

Η βόλτα στην γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ, που από φέτος μετονομάστηκε σε Athens Beer Festival 2013, έχει πολλά να μας μάθει. Ακόμα βρισκόμαστε σε πολύ νεαρό στάδιο στις διοργανώσεις μπύρας, η γιορτή δεν παύει όμως να ναι μια καλή ευκαιρία για νέες δοκιμές.

Βρέθηκα με παρέα αλλά και μόνος στην γιορτή μπύρας, μίλησα με φίλους και γνωστούς, άκουσα αγνώστους να συζητούν και μεταφέρω τις εντυπώσεις, όσο αφορά κάποιες από τις μπύρες που ήπια καθώς και ορισμένες γενικές. Μπύρες που μπορούμε να γευτούμε κάθε στιγμή, όσο χειμωνιάζει και να τις συνδυάσουμε με αγαπημένες γεύσεις όπως τα λουκάνικα, τα κρεατικά αλλά και τα τυριά και αλλαντικά, που κυριαρχούν στο ΣΕΦ.

Μπαίνοντας απ την είσοδο (όχι αυτή του τραίνου) συναντήσαμε διάφορα παραδοσιακά προϊόντα. Υπήρχαν μάλιστα και διάφορες κατασκευές που έχουν σχέση με μπύρα. Η πρώτη στάση έγινε για να γευτούμε την αγαπημένη μας Witbier. Η Hoegaarden με τα κιτρώδη αρώματα, μας σερβίρεται φρέσκια από βαρέλι. Την συνδυάσαμε με κάτι ελαφρύ όπως τυρί ή κοτόπουλο καθώς ψάρι δεν υπήρχε στις σχάρες, αν και δίπλα στην θάλασσα. Στην ίδια στάση ήπιαμε την απόλυτη βασίλισσα του Βελγίου, την μπύρα που έκανε το Βέλγιο γνωστό για την μοναδική Lager του, την Stella Artois. Δροσιστική με σταθερή ποιότητα στην παραγωγή της, την επιλέγουμε ξανά και ξανά, δίχως δεύτερη σκέψη.

Επόμενη στάση στην αγαπημένη μας Deals. Η εισαγωγική που μας έχει συνηθίσει στα εκλεκτά προϊόντα, μας προκαλεί να πιούμε μόνο τις δικές της μπύρες. La Trappe, Corsendonk, Chimay, Biere du Demon και πολλές άλλες είναι εκεί. Σε βαρέλι ήπιαμε την αγαπημένη μου Weihenstephan, την σατανική Lucifer και την δροσιστική Radeberger. Η καθεμία έχει την δική της ιστορία και παράδοση που μας μεταφέρει σε άλλες εποχές και το αντιλαμβανόμαστε σε κάθε γουλιά.

Αφήσαμε την απόλυτη ποιότητα και παράδοση του εξωτερικού, για να επισκεφτούμε ένα περίπτερο που κυριαρχούν χαρακτηριστικά απ’ την Ελλάδα. Η Pils Hellas, η μπύρα που έκανε την αρχή στην κατηγορία των εθνικών μπυρών, η Berlin, η ελληνική μπύρα με γερμανικό όνομα που σπάει το κατεστημένο καθώς και η καλοκαιρινή, παραλιακή Blue Island, μας περιμένουν να τα πιούμε ελληνικά. Στο περίπτερο επίσης οι Arcobräu Weiss και Gulden Draak, που αποτελούν τις προτάσεις της ΕΖΑ από το εξωτερικό. Δοκιμάσαμε την Weiss που έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και την Βέλγικη απόλαυση που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε κρασόμπυρα λόγω της μοναδικής γεύσης της που προκύπτει απ τον τρόπο ωρίμανσης της.

Δοκιμάσαμε διάφορα μεζεδάκια από τις μπυραρίες που συμμετέχουν είτε μόνες τους είτε σε συνεργασία με εισαγωγικές εταιρίες ή ζυθοποιίες και ακούσαμε την μουσική επιλογή, σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα. Οι διοργανωτές έχουν επιλέξει μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών επιλογών για κάθε γούστο. Από λαϊκό ως ελληνικό pop-rock και ερμηνείες γνωστών rock τραγουδιών.

Πριν κλείσω να σας πω ότι το εισιτήριο μειώθηκε στα €8,00 απ τα €10,00 και πλέον μπορείτε με το εισιτήριο να απολαύσετε μια μπύρα δωρεάν. Δεν υπάρχει το ενοχλητικό χώμα διότι το Athens Beer Festival 2013, γίνεται στον προαύλιο χώρο των κερκίδων του ΣΕΦ. O χώρος δεν προστατεύεται απ την βροχή. Υπάρχουν μερικές ομπρέλες που μπορείτε να καλυφθείτε σε τέτοια περίπτωση. Ο ήχος χρειάζεται βελτίωση και να αποκτήσει ισορροπία στην ένταση, καθώς δεν προσφέρεται για συζήτηση όταν ξεκινήσουν το ζωντανό πρόγραμμα, γεγονός που μπορεί να σας κάνει λίγο βραχνούς την επόμενη μέρα.

Το Athens Beer Festival 2013, συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, κάθε βράδυ απ’ τις 8.30μμ. Σε όσες και όσους επιλέξουν να το επισκεφτούν, ευχόμαστε καλή διασκέδαση! Εγώ θα πάω άλλη μια φορά την Δευτέρα.


Νικολά Ραδίσης