6 μπύρες για την εποχήΑπό τον Ν. Ραδίση

Είμαστε στα τέλη Σεπτέμβρη και το φθινόπωρο ίσα που έχει αρχίσει να μας μυρίζει. Λίγο η υγρασία τα βράδια, που φοράμε μια ζακέτα που και που, λίγο η συννεφιά κάποιες ώρες της ημέρας που περιορίζουν την χρήση γυαλιών ηλίου. Υπάρχουν όμως μέρες και ώρες όπου ο ήλιος έχει ακόμα αυτά τα δοντάκια και ενώ καίει δίχως δισταγμό, ταξιδεύουμε στις τελευταίες καλοκαιρινές διακοπές.

Κάτι τέτοιες μέρες και ώρες σκεφτόμαστε τι μπύρα να πιούμε. Να πιούμε μια καθαρά καλοκαιρινή ή να αρχίσουμε τις «βαριές». Υπομονή, θα έρθουν πιο κρύες μέρες. Αν θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε. Θα προτείνω τέσσερις μπύρες που θα έπινα (σύμφωνα με το πρόγραμμα μου) και εσείς μπορείτε είτε να μου κάνετε παρέα είτε να αντιπροτείνετε τις δικές σας. Θα θελα να έχω τις δικές σας απόψεις.

Ας υποθέσουμε ότι σαν κλασσικός Έλληνας, το πρωί πίνω τον καφέ μου. Τώρα είμαι στην εποχή που αμφιταλαντεύομαι μεταξύ κρύου και ζεστού. Θα πάρω το πρωινό μου, θα διαβάσω την εφημερίδα μου ή ότι κάνω τέλος πάντων και θα βγω απ το σπίτι. Στην δουλειά δεν μπορεί να μυρίζουμε μπύρα ή αλκοόλ, αλλά το μεσημεριανό αν δεν έχεις αναψυκτικό ή ανθρακούχο νερό, συνδυάζεται με μπύρα. Προτιμούμε τις κλασσικές, τις μπύρες που έχουν μέτριο αλκοόλ. Η πρόταση της εβδομάδας συνήθως περιέχει μια κλασσική, δοκιμάστε αυτήν. Αν πάλι, ζεσταίνεστε πολύ και δεν θέλετε αλκοόλ, δοκιμάστε μετά το φαγητό την λεμονάτη, αναψυκτική και δροσερή Veltins Lemon. Ένα προϊόν μπύρας (biermixgetränk) σαν Radler, με αρώματα λεμονιού, που θυμίζει λεμονάδα και δροσίζει.

Τελειώνοντας την δουλειά, αντί για άλλον έναν καφέ με την παρέα, θα μπορούσαμε να πιούμε μια μπύρα με διακριτική πικράδα. Μια μπύρα που έχει δουλευτεί και ο ζυθοποιός έχει κοπιάσει για να την παράγει. Μια μπύρα που μας ταιριάζει, καθώς οι Έλληνες πίνουμε ελληνικές μπύρες μιας και η μπύρα έχει μπει στην φιλοσοφία της ζωής μας. Η νέα «ζ» πίνεται και μόνη της, συνδυάζεται και με κάποιο ελαφρύ σνακ.

Αν το βράδυ μείνουμε σπίτι έχουμε στο ψυγείο μια μπύρα που ταιριάζει με γλυκά και φαγητά όπως τυριά, λαχανικά και ψητά άπαχα κρέατα. Μια μπύρα «αγιασμένη» από Τραπίστες μοναχούς, με έντονη την παρουσία κόλιανδρου, κίτρου, φλούδες πορτοκαλιού και ανανά. Η Ολλανδική Witbier, La Trappe Dubbel είναι η μπύρα που κανείς δεν περιμένει να έχει στο ψυγείο του, εκτός αν αγαπά τις μπύρες όπως κάνουμε εμείς.

Αν περιμένουμε κόσμο, κάνουμε λίγο χώρο στο ψυγείο μας και αφήνουμε την Ελληνική μπύρα των 750ml, να αναπαυθεί σε κάποιο ράφι για να αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Δοκιμάστε την σε κάποιο απ τα επιλεγμένα εστιατόρια που διατίθεται ή ετοιμάστε ένα ωραίο μπολ με δροσερή ελαφριά σαλάτα και συνδυάστε με την μπύρα των 4,5%abv. Η Delphi, είναι μια νέα άφιξη, με μεγάλη φιλοδοξία και αξίζει την προσοχή μας. Σερβίρετε την στους 6 βαθμούς, σε ποτήρι λευκού κρασιού. Μην σας τρομάζει που για Pilsner είναι θολή..

Και μια τελευταία, αν και είπα τέσσερις. Αν θέλετε να δοκιμάστε κάτι με την σπιτική σας πίτσα (δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε, όσο χρόνο χρειάζεται η παράδοση τόσο απαιτεί και η παρασκευή της) ή μια νόστιμη μακαρονάδα με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, η πρόταση είναι μια κόκκινη μπύρα. Θέλετε να έχει κάτι ελληνικό; Συνδυάστε με Mary Rose. Θέλετε

λίγο Ευρώπη στο ποτήρι σας; Αγαπητή και κλασσική McFarland, απ την Ιρλανδία. Τελικά μήπως πρότεινα έξι μπύρες;

Δοκιμάστε τους παραπάνω συνδυασμούς γιατί αν συνεχίσω θα σας προτείνω ακόμα περισσότερους και δεν έχουμε πολύ χρόνο στην διάθεση μας, γιατί πρέπει και να κοιμηθούμε. Αύριο είτε δουλειά είτε ξεκούραση έχει το πλάνο μας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέες μπύρες..


Καλή εβδομάδα!


Νικολά Ραδίσης