Ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους Franziskaner Hefe-WeissΑπό τον Ν. Ραδίση

Είναι αρκετές οι φορές που έχουμε πει πως όποια μπύρα έχει μοναχό ή μοναστήρι στο λογότυπο, δεν είναι απαραίτητα μοναστηριακή. Υπάρχουν πολλές μπύρες όπως η συγκεκριμένη που θα μιλήσουμε σήμερα, που είχαν κάποια σχέση με μοναστήρια και μοναχούς στο παρελθόν και απλά η σχέση αυτή έχει διατηρηθεί είτε στο λογότυπο είτε στο όνομα.

Στην Franziskaner η σχέση με τους μοναχούς έχει διατηρηθεί ως τις μέρες μας τόσο στο όνομα όσο και στην ετικέτα. Και δεν είναι η μόνη, υπάρχουν κι άλλες. Να θυμίσουμε ότι κατά τον Μεσαίωνα ο κλήρος ήταν ανακατεμένος με τα περισσότερα θέματα τις εποχής και δραστηριοποιούνταν εκτός από τα εκκλησιαστικά και στην τυροκομία, στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες, και βέβαια στην ζυθοποιία. Έτσι η σχέση αυτή διατηρείται ως σήμερα, για παραδοσιακούς λόγους ονομασίας και εμπορικότητας.

Η ιστορία μας γυρίζει πίσω στο 1363! Στο Μόναχο υπήρχε ένα μοναστήρι Φραγκισκανών Μοναχών. Εκεί κοντά λοιπόν ξεκίνησε μια μικρή ζυθοποιία να φτιάχνει τις πρώτες τις μπύρες. Ο ιδρυτής της ήταν ο Seidel Vaterstetter, ο οποίος την πούλησε το 1377 και την ενοικίασε από τον τρίτο ιδιοκτήτη της καθώς ο δεύτερος την πούλησε μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται ίσως για την ζυθοποιία με την πιο συχνή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα επόμενα 500 χρόνια.

Το 1841 ο Augustijn Deiglmayr, σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του ιδιοκτήτ