Μπύρα και μπάλα σε μια φανέλαΑπό τον Ν. Ραδίση

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο απ το να έχω γυρίσει σπίτι, μετά από έναν αγώνα 5χ5, για να κάνω το μπάνιο μου, να σηκώσω ψηλά τα πόδια μου στο τραπέζι, για να ξεκουραστούν (ενίοτε τους βάζω και παγοκύστες). Η μπάλα είναι απ τις αγάπες τις πλειοψηφίας του ανδρικού πληθυσμού. Σε προηγούμενο άρθρο, αναφέρθηκα στις μπύρες που πίνω και πίνουμε στο γήπεδο. Σ’ αυτό θα μιλήσω για τις μπύρες που έχουν σχέση με τον μπάλα. Πρώτα όμως, ας πιω μια γουλιά απ την κρύα Weihenstephan Vitus μου, για να πάρω δυνάμεις..

Θα δείτε στην Ελλάδα, να μην υπάρχουν διαφημίσεις με αλκοόλ στους αθλητικούς χώρους. Αυτό θεωρώ συμβαίνει μόνο στην χώρα μας. Λέω θεωρώ, γιατί παρακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ακόμα και την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση το Champion League, θα δούμε χορηγό αλκοόλ. Στην χώρα μας λοιπόν απαγορεύεται τα σωματεία και οι εμφανίσεις να έχουν χορηγό από αλκοόλ, ωστόσο η Εθνική μας πρόσφατα είχε χορηγό μπύρα.

Η Amstel, χορηγός της Εθνικής μας ομάδας και η Heineken, χορηγός του Champions League είναι εταιρείες μπύρας που μπαίνουν καθημερινά στο σπίτι μας, απ την τηλεόραση όταν παρακολουθούμε ποδόσφαιρο. Κατά το παρελθόν χορηγός του Champions League έχει υπάρξει και η γνωστή Lager, απ την Δανία,Carlsberg. Την ώρα που γράφω αυτές τις λέξεις στο μυαλό μου έρχεται και η Stella Artois η οποία υπήρξε χορηγός του Ολυμπιακού πριν περίπου δέκα χρόνια.

Και τι δεν έχει ακουστεί στην χώρα μας και στην συνέχεια απαγορευτεί από χορηγούς αθλητικών και δη ποδοσφαιρικών ομάδων, από clubs μέχρι και οίκους ανοχής. Ωστόσο στο εξωτερικό όλα επιτρέπονται. Στην Γερμανία για παράδειγμα, το γήπεδο της Schalke 04 έχει χορηγό την Veltins, γνωστή για την Pils και τα Mix της (Veltins-Lemon). Σημειώστε, όχι η φανέλα, όχι μια ταμπέλα, αλλά το γήπεδο ολόκληρο. Η Bayern München έχει χρόνια τώρα συνεργασία με την Paulaner, αυτήν που έχει την πιο γνωστή Weiss στην Ελλάδα. Λέγεται μάλιστα ότι οι ποδοσφαιριστές της πίνουν και μια μπύρα μετά τη λήξη του αγώνα, στο γήπεδο.

Λίγο πιο βόρεια, στην Μεγάλη Βρετανία, οι ομάδες έχουν αγωνιστεί με χορηγούς και διαφημίσεις γνωστών μπυρών. Δεν γίνεται να ξεχάσουμε την Newcastle με το αστέρι της τοπικής μπύρας στην φανέλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε απέξω τις εμφανίσεις της QPR, όπως και της Ιρλανδικής Cork City, με το λογότυπο της Guinness. Ούτε και την φανέλα της Σκωτσέζικης Celtic, στην οποία τώρα αγωνίζεται ο δικός μας Γιάννης Σαμαράς, η οποία είχε στην φανέλα της την Coors. Αλλά πιο γνωστή στην ελληνική εικόνα, είναι η παλιά φανέλα της Liverpool με το σήμα της Carlsberg.

Να σημειώσω ότι στην Σκωτία η ομάδα του Εδιμβούργου, η Hibernian είχε στην φανέλα της και μπύρα (Carlsberg) και ουίσκι (Whyte & MacKay). Η αντίπαλη Rangers είχε στην φανέλα της την τοπική Lager McEvans, όπως και της Carling. Η Dundee Untd είχε στην φανέλα της τον γνωστό μηλίτη Magners.

Στην Ιταλία, την γειτονική χώρα, η Torino, είχε μια Ολλανδική μπύρα για χορηγό την σεζόν 2004-05, την Bavaria. Στο μακρινό Μεξικό η ομάδα Santos Laguna επένδυσε στην συνεργασία με την γνωστή σε μας Corona, την σεζόν 1995-96.

Να θυμίσω ότι η Coca Cola μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες στο παρελθόν και τώρα τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν κερδίσει την μερίδα του λέοντος στις εμφανίσεις. Οι μπύρες κυριαρχούν παραδοσιακά στην Γερμανία όπου μπορούμε να συναντήσουμε ακόμα και την Löwenbräu σε φανέλες ή τις Beck’s (ήταν μια εποχή χορηγός στο τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού), Erdinger, Clausthaler και Jever μεταξύ άλλων, σε διαφημίσεις στα γήπεδα.

Να τονίσω ότι οι μπύρες εκεί σερβίρονται βαρελίσιες και πίνονται γρήγορα. Όσο πιο βόρεια τόσο περισσότερη μπύρα, ειδικά τον χειμώνα, για το κρύο. Επιπλέον σε κάθε γήπεδο δεν σερβίρονται οι ίδιες μπύρες. Η ποικιλία διαφέρει ανάλογα την περιοχή..

Ας κατεβάσω τα πόδια απ το τραπέζι, να πάω στο ψυγείο για μια ωραία και αγαπημένη μοναστηριακή La Trappe Witte, που πήρα φεύγοντας απ το HOW, μέσα στην εβδομάδα, γιατί σε λίγο θα ανάψω τηλεόραση, έχει μπάλα και είναι Σαββατοκύριακο.


Νικολά Ραδίσης