Σε ποιο ποτήρι πίνουμε την κάθε μπύρα...

Σε ποιο ποτήρι πίνουμε την κάθε μπύρα...Από τον Ν. Ραδίση

Να ξεκινήσω με ένα σχόλιο-ανακοίνωση: Την προηγούμενη βδομάδα αναφέρθηκα στο άρθρο μου στις χορηγικές συνεργασίες μεταξύ ομάδων και εταιρειών μπύρας. Την επόμενη φορά λέω να κάνω κάτι πιο ωφέλιμο από οικονομικής πλευράς, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΚΑΕ Ολυμπιακός με την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η νέα ελληνική μπύρα ζ, εντάσσεται στο χορηγικό πρόγραμμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός για την τρέχουσα αθλητική περίοδο.

Να συνεχίσω λέγοντας πως θέλω να σας μιλήσω για τα ποτήρια μπύρας. Είναι σημαντικό για κάθε καταναλωτή μπύρας να γνωρίζει πως και γιατί οφείλει να πίνει την μπύρα του στο κατάλληλο ποτήρι. Δεν θα μπω στην διαδικασία να πιέσω ούτε επαγγελματία ούτε ερασιτέχνη. Θα εξηγήσω γιατί πρέπει να έχουμε τέσσερα βασικά ποτήρια στο ράφι μας.

Το πρώτο ποτήρι λογικά υπάρχει σε όλα τα σπίτια, δεν συζητάω για επιχειρήσεις, θα αναφερθώ μόνο σε ερασιτέχνες και απλούς οικιακούς καταναλωτές. Το ποτήρι αυτό είναι το κλασσικό ποτήρι μπύρας με το χερούλι. Αυτό που υπάρχει ώστε να πιάνουμε το ποτήρι και να μην ζεσταίνουμε την μπύρα καλύπτοντας με την παλάμη μας μια μεγάλη επιφάνεια του ποτηριού. Είναι τεχνικό λάθος λόγω έλλειψης δύναμης σε ποτήρι πχ 1lt να περνάμε την παλάμη μας μέσα απ το χερούλι για να το σηκώσουμε και βέβαια να το κρατάμε από εκεί όσο κουβεντιάζουμε. Εδώ συνήθως σερβίρουμε lager και ίσως κάποια pils. Στο σπίτι που δεν έχουμε βαρέλι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για φιάλες. Γνωστό ως beer mug!

Το δεύτερο ποτήρι επίσης συναντάται σε πολλά σπίτια. Μπορεί όχι σαν ποτήρι μπύρας, αλλά σαν ποτήρι νερού. Το ποτήρι που είναι στενό στον πάτο και όσο ανεβαίνουμε στο στόμιο ανοίγει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις εκτός για νερό και αναψυκτικό και για μπύρα, σαν αντικαταστάτης του γνωστού pint, που γευόμαστε τις stout ή τις porter. Βέβαια στην Βρετανία θα σας σερβίρουν και lager σε ποτήρι pint. Μπορούμε να πιούμε και belgian witbier.



Το τρίτο ποτήρι μπύρας είναι το sniffer ή το balloon.. Αν στο σπίτι δεν έχουμε κάποιο ποτήρι για το κονιάκ μας χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι κρασιού. Σ’ αυτό το ποτήρι θέλουμε να κερδίσουμε τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της μπύρας. Οπότε όσο μεγάλη η καμπύλη που κλείνει το στόμιο τόσο καλύτερα για να εγκλωβίσουμε αρώματα. Ένα ποτήρι λευκού ή ερυθρού οίνου εξυπηρετεί επίσης, καθώς δεν επιτρέπει να ζεστάνουμε την μπύρα μας, αφού το κρατάμε από το ποδαράκι (σε αντίθεση με το κονιάκ, που το θέλουμε ζεστό). Χρησιμοποιείται κυρίως για μπύρες ale, που δίνουν ποικιλία αρωμάτων.

Το τελευταίο ποτήρι, είναι ίσως και το πιο δύσκολο. Το έχουν όσοι αγαπούν τις Weiss. Το ψηλό ποτήρι με τις καμπύλες εξυπηρετεί να σερβίρουμε τέλεια μια γερμανική Weiss. Είτε σιγά σιγά με την κλίση των 45 μοιρών και μετά με την ανακίνηση, είτε με την μέθοδο της εισαγωγής της φιάλης στο ποτήρι, οι Weiss ή σταρένιες στα ελληνικά, πίνονται μόνο εκεί (άντε και σε ποτήρι κρασιού) και δεν μοιράζονται σε ποτήρια γιατί είναι ατομικές. Θέλοντας να έχουμε το ίζημα της φιάλης στο ποτήρι μας ανακινούμε την μπύρα λίγο πριν το τέλος. Αν την μοιράσουμε πως θα επιτύχουμε και ίση μοιρασιά στα ποτήρια;

Εννοείται ότι οι μπύρες δεν βγαίνουν από την κατάψυξη, όπως και τα ποτήρια δεν είναι σαν να έχουν έρθει από τον Βόρειο Πόλο. Τα ποτήρια είναι δροσερά, όχι καυτά και οι μπύρες κρύες απ την συντήρηση. Για πιο εξειδικευμένες επιλογές στα ποτήρια, αναζητήστε τα αντίστοιχα ποτήρια που προτείνουν οι ζυθοποιίες για τις μπύρες τους. Αν θέλετε κάτι ξεχωριστό, υπάρχουν έτοιμα Kit με τέσσερα κρυστάλλινα ποτήρια για κάθε τύπο στην αγορά. Παράκληση: Μην δανείζεστε για πάντα ποτήρια απ τις μπυραρίες. Τα χρειάζονται και εκείνες. Ρωτήστε να μπορούν να σας χαρίσουν ή να σας πουλήσουν κάποιο, θα το εκτιμήσουν.

Και μια που λέω για ποτήρια. Όσοι βρεθείτε Θεσσαλονίκη, τις επόμενες Κυριακές με πρώτη αυτή (17/11-Αύγουστος Bar), θα γίνει σε τρεις μπυραρίες της πόλης το «1ο Bazaar Ποτηριών Μπύρας», όπου μπορείτε να εμπλουτίσετε την συλλογή σας. Επισκεφθείτε το, δεν έχει είσοδο..

Δείτε όλα τα ποτήρια μπύρας του House of Wine



Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: