Οι μπύρες που πρέπει να πιούμε αυτές τις γιορτές!Από τον Ν. Ραδίση

Είναι γεγονός πως κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτές όλοι σκεφτόμαστε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή τα δώρα που θα κάνουμε. Οι νοικοκυρές σε απόγνωση γι το τι θα μαγειρέψουν φέτος για να εντυπωσιάσουν και πάντα καταλήγουν στην κλασσική «νικηφόρα» συνταγή και οι σύζυγοι πως θα κερδίσουν τις εντυπώσεις με τις επιλογές τους που θα συνοδεύσουν το τραπέζι. Θα σας προτείνουμε επτά μπύρες απ την μεγάλη ποικιλία του HOW, που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάστε στις φετινές γιορτές.

Stella Artois – Η κλασσική! Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, θα μπορούσαμε να πούμε για την γνωστή Βέλγικη Lager, με 5,2%, που μας συνοδεύει όλο τον χρόνο, ωστόσο τα Χριστούγεννα του 1926 ο Brew-Master Sebastian Artois, ζύμωσε τη Stella Artois σαν την μπύρα των γιορτών. Το «Αστέρι» των Χριστουγέννων (η λέξη Stella σημαίνει στα λατινικά αστέρι) άρεσε τόσο πολύ στον κόσμο που η παραγωγή της έγινε ετήσια.

Delphi – Η μπύρα που είναι προϊόν της Μεσογείου. Ιταλός είναι ο σύμβουλος ζυθοποιός της ελληνικής εταιρείας, που ξεπέρασε τα γραφειοκρατικό προβλήματα και τρέχει για να ετοιμάσει το δικό της ζυθοποιείο στην Χαλκίδα. Απαστερίωτη μπύρα σε φιάλη των 750ml, με 4,5%,ανήκει στην κατηγορία των Pilsener. Κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου.

Corsendonk Agnus – Η Βέλγικη Strong Ale, με 7,5%, σε φιάλη των 750ml, έχει ιστορία και παράδοση απ τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για μια χαρισματική μπύρα που ωριμάζει στην φιάλη και έτσι μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορους πειραματισμούς, ακόμα και να την πιούμε τα επόμενα Χριστούγεννα. Τα φρούτα και τα μπαχαρικά της καθορίζουν τον χαρακτήρα όσο αφορά την γεύση.

Chimay Grand Reserve – Άλλη μια Βέλγικη μπύρα που ταιριάζει στην φιλοσοφία των γιορτών. Είπαμε οι Βέλγοι ξεφεύγουν απ τις παραδοσιακές αυστηρές γραμμές των Γερμανών και έτσι οδηγούνται σε μοναδικά, γευστικά αποτελέσματα. Μια Trappist με 9%, σε φιάλη των 750ml. Η σχετικά ξηρή γεύση της αναδεικνύει μία νότα καραμέλας ιδανική να σβήσει κάθε δίψα όταν σερβίρεται κρύα, ιδανικά στους 10-12°C. Προσοχή και εδώ στο ποτήρι. Όχι στα beermugs! Προτιμούμε ένα Goblet ή ένα ποτήρι κρασιού.

Samichlaus – Αυστριακή μπύρα με Ελβετική καταγωγή. Η μπύρα του «Αγίου Νικολάου», είναι μια καθαρά Χριστουγεννιάτικη, χειμερινή απόλαυση, καθώς με 14%, η σκούρα κόκκινη Bock, ζεσταίνει το κοκαλάκι κάθε κρυουλιάρη φίλου. Οι 20 ημέρες ζύμωσης και 10 μήνες ωρίμανσης είναι οι λόγοι που το αποτέλεσμα στη μύτη είναι υπέροχα αρώματα από δαμάσκηνα, σταφίδες, καραμέλα, μπαχαρικά και κεράσια. Η φιάλη είναι 330ml. Πίνεται σιγά σιγά (όχι σε ποτήρι μπύρας ή σωλήνα!!) για να την απολαύσουμε, σε θερμοκρασία 10-12°C.

Rochefort Trappistes 10 – Για πολλούς είναι ίσως η κορυφαία μοναστηριακή μπύρα. Μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων, έχει χαρακτηριστεί από τους φίλους του HOW και όχι άδικα. Σε φιάλη των 330ml, η Quadrupel Trappist, με 11,5% αλκοόλ, είναι απ τις πιο δυνατές της συλλογής μας. Ξηροί καρποί, ξηρά κόκκινα φρούτα, καφές, σοκολάτα και μπαχαρικά πλημμυρίζουν το στόμα και τις αισθήσεις σας, όταν δοκιμάζετε αυτήν την μπύρα απ το Βέλγιο που παράγεται σε μοναστήρι με παράδοση απ το 1595.

Deus – Η μπύρα που άνετα έχει θέση στο τραπέζι μας αντί κάποιου αφρώδους οίνου. Η Βέλγοι είναι γνωστοί για τις «καλλιτεχνικές» τους ανησυχίες στην μπύρα και αυτό αποτυπώνεται στην γνωστή αυτή χρυσοκίτρινη μπύρα, με τις λεπτές φυσαλίδες και τα αρώματα μήλου, κίτρου και μέντας μεταξύ άλλων. Σε φιάλη σαμπάνιας, 750ml με φελλό, όπως επιβάλλεται, η Βελγίδα Strong Ale, με 11,5%, απολαμβάνεται μόνο σε ποτήρι flute (όχι μπύρας!!)

Οι επτά παραπάνω φιάλες είναι μια επιλογή, στην οποία κυριαρχούν οι Βέλγικες. Κάποια άλλη εποχή, όπως την άνοιξη ή το φθινόπωρο θα κυριαρχούσαν ίσως οι Γερμανικές. Δοκιμάστε να ταιριάξετε την κάθε μπύρα με ορισμένες απ τις προτάσεις που θα βρείτε σ’ αυτές και θα απογειώσετε τις αισθήσεις σας. Οι μπύρες είναι μια καθημερινή απόλαυση, μπορούν ωστόσο να σταθούν σε εξαιρετικές περιστάσεις και γιορτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχουν εκατοντάδες επετειακές μπύρες, πολλές απ τις οποίες αγαπήθηκαν και εντάχθηκαν στην κλασσική γραμμή παραγωγής.

Καλές γιορτές και καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης