Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ποτήρια μπύρας: Pint

Ποτήρια μπύρας: PintΑπό τον Ν. Ραδίση

Ένα σημαντικό θέμα που πολλές φορές καλούμαι ν απαντήσω, είναι εκείνο των ποτηριών μπύρας. Πριν από καιρό είχα αναφερθεί σε κάποιους βασικούς τύπους ποτηριών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δοκιμάσετε ή να πιείτε την μπύρα σας. Αυτή την φορά θα πούμε μερικά λόγια παραπάνω, ώστε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για κάθε ποτήρι. Στην μπύρα θα δείτε να χρησιμοποιούνται πολλά ποτήρια για τοπικές μπύρες, τα οποία, δεν έχουμε στην χώρα μας. Ανά χώρα και περιοχή θα διαπιστώσετε ότι για το ίδιο στυλ μπύρας πιθανόν (εγώ λέω σίγουρα) να χρησιμοποιείται διαφορετικός τύπος ποτηριού.

Ας ξεκινήσουμε με τα ποτήρια που λέγονται Pint. Υπάρχουν τρεις βασικές μορφές τους. Είναι κυρίως Βρετανικά, αλλά χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία καθώς και σε κάθε χώρα που εισάγει μπύρες από εκείνες τις περιοχές. Είναι μια κληρονομιά των βρετανόφωνων λαών.

Το βασικό pint (για συντομία ποτήρι), μοιάζει πολύ με ποτήρι νερού ή για τους φίλους bartenders με το mixing glass του boston shaker. Ονομάζεται Shaker Pint Glass. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1980, ωστόσο δεν εξυπηρετούν ούτε για αρωματικά ούτε για γευστικά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά ένα ποτήρι κατανάλωσης μπύρας. Κοντά στο σχέδιο του ποτηριού αυτού είναι το ποτήρι της Αμερικάνικης μπύρας Anchor Porter.

To επόμενο ποτήρι είναι Βρετανικό. Χρησιμοποιήθηκε και αυτό κυρίως τον 20ο αιώνα. Ονομάζεται English Tulip Pint. Ελαφρώς καλύτερο για περισσότερα γευστικά χαρακτηριστικά, εξαιτίας του κυρτώματος που έχει. Αρωματικά δεν εξυπηρετεί καθόλου, καθώς και αυτό έχει μεγάλο στόμιο. Χρησιμοποιείται κυρίως για Irish Stouts, όπως η Guinness. Το ίδιο ποτήρι μπορούμε να συναντήσουμε και στην Douglas Celtic Brown (την οποία μπορείτε να γευτείτε και σε ένα ποτήρι τουλίπας-tulip glass)

Το κλασσικό βρετανικό ποτήρι των pubs, είναι το Nonick Pint. Συναντάται κυρίως σ’ αυτές γιατί το κύρτωμα προς τα έξω που διαθέτει κοντά στο στόμιο, το έκανε να ξεφεύγει πολύ δύσκολα από το χέρι του καταναλωτή. Σκεφτείτε ότι τότε οι επιχειρηματίες δεν ήταν και πολύ ευγενικοί (όχι ότι οι πελάτες ήταν). Αν μια επιχείρηση δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο τον πελάτη της τον έδιωχνε και του «βουτούσε» το ποτήρι απ τα χέρια. Επίσης εκείνη την εποχή λόγω μέθης πολλές φορές το ποτήρι ξέφευγε απ το χέρι. Με το συγκεκριμένο ποτήρι αυτό συνέβαινε λιγότερο, στις Pub όπου οι καταναλωτές έπιναν στο όρθιο τις αγαπημένες τους μπύρες. Το ποτήρι Nonick Pint συναντάται, στα περισσότερα σημεία που πωλείται βρετανική, αμερικάνικη κοκ μπύρα κυρίως Stout και Porter, αλλά και κάποιες Lager, καθώς στις Βρετανικές Pub είναι ίσως και το μοναδικό ποτήρι.

Μπορείτε να βρείτε ποτήρια Pint ή τύπου Pint σε καταστήματα υαλικών και βέβαια ακόμα και στην λαϊκή αγορά της περιοχής σας. Το θέμα είναι να είναι ανθεκτικά και από καλή ποιότητα, ώστε να μην είναι άγρια στο εσωτερικό και δημιουργούν αφρό (δεν φαίνεται με γυμνό μάτι).

Υπάρχουν παραλλαγές στα ποτήρια, όμως ο βασικός σχεδιασμός παραμένει ο ίδιος. Όπως και στο καθετί, υπάρχουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για αύξηση των πωλήσεων ή απλά λόγω πρωτοτυπίας. Το ίδιο θα συναντήσουμε και σε άλλα ποτήρια, για διαφορετικά είδη μπύρας.

Σε pint πίνουμε Porter, Stout, κάποιες Dark και Brown Ale. Μπορούμε να πιούμε ακόμα Lager, αλλά αποφεύγουμε τις Trappist, Weiss και βέβαια τις επετειακές μπύρες.



Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: