H Μπύρα στη HO.RE.CAΑπό τον Ν. Ραδίση

Άλλη μια HoReCa, ανήκει στο παρελθόν. Η διεθνής έκθεση που τα τελευταία χρόνια καθορίζει την τάση της αγοράς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είχε φέτος αρκετά νέα μηνύματα όσο αφορά την μπύρα.

Αρχικά, στον διαγωνισμό μπύρας. Ο διαγωνισμός Draught Master, εντάχτηκε στα πλαίσια όλων των διαγωνισμών που συνδιοργανώνει η Forum με την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος. Στην ίδια σκηνή φέτος με τους διαγωνισμούς cocktail, οι διεκδικητές του επάθλου της μπύρας, διαγωνίστηκαν την Παρασκευή το πρωί στα προκριματικά και το Σάββατο το πρωί στα τελικά. Το βραβείο του πρώτου νικητή είναι ένα ταξίδι με έξοδα καλυμμένα από την HoReCa, για ένα άτομο, στην Πράγα, τον προσεχή Μάιο για το Φεστιβάλ μπύρας στην Τσεχία. Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Χρήστος Παπαγεωργίου που εργάζεται στην μπυραρία BrauHaus στην Φιλαδέλφεια. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο έμπειρος Ντένις Καλογερίας απ την Ζάκυνθο και νεαρός Γιάννης Βλάχος που εργάζεται στο Enzo De Cuba στο Περιστέρι.

Στην HoReCa έδωσαν το παρών η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με νέα προϊόντα, όπως την Βέλγικη Aflligem, την Amstel Free και βέβαια την ΑΛΦΑ Strong. Αντίστοιχη ήταν η παρουσία της Ζυθοποιίας Μύθος, η οποία είχε κοντά της όλους τους φανατικούς φίλους, της Guinness, αλλά και ολόκληρης της γκάμας της.

Το παρών στην έκθεση έδωσαν και οι Μικροζυθοποιίες. Η μπύρα Volkan ήταν παρούσα και με τις τρεις ετικέτες της, με την Volkan Blonde να κερδίζει σε ζήτηση την Volkan White, μια μπύρα που αγαπιέται όλο και περισσότερο. Ακριβώς δίπλα στην Volkan ήταν η Πειραϊκή. Μια γνωστή μικροζυθοποιία της χώρας μας που επιθυμεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία, καθώς φαίνεται απ τις συνεχείς συμμετοχές της σε εκθέσεις απ τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΝΗΣΟΣ, η οποία είχε όλη την ομάδα της στο περίπτερο. Ακόμα και οι άνθρωποι απ την Τήνο, όπως η Λήδα, είχαν έρθει για να υποδεχτούν τους φίλους της «νεαρής» κυρίας. Μεγαλύτερη παρουσία είχε την φετινή χρονιά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, με μεγαλύτερο περίπτερο, γεγονός που αποδεικνύει την καλή πορεία που βρίσκεται. Το πάρτι της μπύρας «ζ» με Dj την Έυα Μπουντούρη απ τον EnLefko έφερε όλο τον κόσμο στο περίπτερο της ΕΖΑ και στο κλείσιμο της έκθεσης χτες, όλοι ήταν με μια φιάλη Pils Hellas ή Blue Island στο χέρι. Υπήρχαν και οι πιο «δυνατοί» που προτίμησαν μια βαρελίσια Gulden Draak.

Η παρουσία του Κόνδωρα ήταν επίσης δυναμική. Η εταιρεία βλέπεται έχει μερικά απ τα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου όπως το ρούμι Angostura και το Bloom Gin, τα οποία ακόμα και οι άνθρωποι της μπύρας δοκίμασαν είτε απλά είτε σε κάποιο cocktail που παρασκευαζόταν απ τους έμπειρους και γνωστούς bartender που συνεργάζεται. Estrella, Pilsner Urquell καθώς και πολλοί ακόμα κωδικοί μπύρας, δεν μπορούσαν να κρυφτούν όσος και αν ήταν ο κόσμος. Μπύρες σε βαρέλι ή φιάλη δίπλα σε ισορροπημένα και γευστικά cocktail. Ένας συνδυασμός που μόνο αυτή η εταιρεία καταφέρνει.

Στα σημαντικά συγκαταλέγεται η παρουσία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με ένα νέο προϊόν που σύντομα θα κυκλοφορήσει. Πρόκειται για μια Ελληνική Weiss. Η Fix Royale, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε βαρέλι και παραδοσιακή φιάλη των 500ml, στο τέλος Μαρτίου. Εννοείται πως μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο περίπτερο της ζυθοποιίας, η οποία όμως πρόσφερε και τους άλλους δυο κωδικούς της. Fix Lager και Fix Dark, έχουν του πιστούς φίλους τους.

Στα νέα του Σαββατοκύριακου, να σημειώσουμε τις αφίξεις ορισμένων νέων κωδικών μπύρας, οι οποίες μας έκαναν αίσθηση και πιστεύουμε ότι θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Οι I-Pigs όπως αναφέρονται, απ την εταιρεία που τις εισάγει, είναι μπύρες του νότου, είναι μπύρες με άποψη, και όποιος δοκιμάσει μια ιταλική, Toccalmatto Rehop ή Toccalmatto Grand Cru, σίγουρα θα συμφωνήσει.

Στα αρνητικά της έκθεσης για άλλη μια φορά το parking σε ώρες αιχμής, η ταλαιπωρία για την είσοδο αλλά και κάποια μεμονωμένα περιστατικά αγένειας από ανθρώπους που υποτίθεται θα βοηθούσαν στην ομαλή διεξαγωγή της έκθεσης. Στα θετικά η άμεση ανταπόκριση της HoReCa, όταν ανακοινώθηκε ότι οι συρμοί του Μετρό θα σταματούσαν στους σταθμο0ύς Εθνική Άμυνα και Δουκίσης Πλακεντίας, λόγω εργασιών συντήρησης το Σαββατοκύριακο, προγραμματίζοντας συχνά δρομολόγια με λεωφορεία απ τους παραπάνω σταθμούς. Τέλος θέλω να αναφερθώ στους γονείς είτε είναι εκθέτες είτε επισκέπτες που δεν συμμορφώθηκαν με τις ανακοινώσεις της HoReCa και έφεραν καροτσάκια για μωρά ή και ανήλικα στην έκθεση που απευθύνεται σε επαγγελματίες.

Αυτά για την HoReCa. Αναμένουμε την επόμενη, του χρόνου. Ως τότε θα δοκιμάσουμε νέες μπύρες που βρήκαμε εκεί και θα περιμένουμε νέα απ τις ελληνικές ζυθοποιίες.


Νικολά Ραδίσης