Ποτήρια μπύρας: Beer Mugs ή Ποτήρια με χερούλιΑπό τον Ν. Ραδίση

Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί στα ποτήρια Pint και είχαμε αναλύσει κάποια χαρακτηριστικά τους, δίνοντας και κάποια στυλ μπύρας που χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα ποτήρια.
English Dimpled Pint
Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα κλασικά ποτήρια μπύρας με το χερούλι. Αυτά που αναγνωρίζουμε αμέσως σε κάθε ράφι. Εκείνα που δυσκολευόμαστε να σηκώσουμε με το ένα χέρι όταν πρόκειται για αρκετά μεγάλα και πολύ γεμάτα ποτήρια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε φεστιβάλ στην Γερμανία.

Πολλοί τα γνωρίζουμε στα Ελληνικά σαν "ποτήρια μπύρας με το χερούλι". Στα Αγγλικά τα λέμε Beer Mugs. Τα ποτήρια αυτά έχουν διάφορα μεγέθη. Μπορούμε να βρούμε ποτήρια από 30ml, για κάποιο σφηνάκι ή λικέρ μέχρι και κάποια επετειακά και συλλεκτικά πάνω των 2 λίτρων χωρητικότητας. Τα συνηθισμένα μεγέθη γι αυτά τα ποτήρια είναι από 200ml-500ml, συναντάμε όμως συχνά και ποτήρια του 1lt.

Ποτήρια μπύρας με χερούλι, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς απ τις περισσότερες εταιρείας μπύρας. Είναι τα ποτήρια για την βαρελίσια μπύρα. Στο παρελθόν, μπορούμε να βρούμε αντίστοιχα ποτήρια πέρα από γυαλί και κρύσταλλο. Στην Αγγλία έχει χρησιμοποιηθεί δέρμα για να φτιαχτεί ένα αντίστοιχο ποτήρι, ενώ μπορούμε να συναντήσουμε ακόμα και ξύλινα, ασημένια, πήλινα, από ελεφαντόδοντο, αλλά και χρυσά, σκαλιστά και πολλά ακόμα, τα οποία έχουν ξεφύγει απ την απλή έννοια του ποτηριού και ανήκουν πλέον στα συλλεκτικά, καλλιτεχνικά αντικείμενα.

Στην Γερμανία και Τσεχία ακόμα και σήμερα μπορεί να συναντήσουμε ποτήρια σε φεστιβάλ που έχουν τις παραπάνω προδιαγραφές, ως συλλεκτικά. Υπάρχει δε η πιθανότητα να βρούμε και ποτήρια με το καπάκι, το οποία ανασηκώνονται αν πιέσουμε με τον αντίχειρά μας το «μοχλό» στην κορυφή του χεριού.

English Dimpled PintΟ σκοπός που εξυπηρετούν κυρίως τα ποτήρια με χερούλι είναι να διατηρήσουν την θερμοκρασία της μπύρας όσο περισσότερο γίνεται σταθερή. Αν σε ένα ποτήρι Pint επιθυμούμε να πιάσουμε γεμάτα το ποτήρι για να «ζεστάνουμε» την Ale μας, στις Lager ή τις μπύρες που χρησιμοποιούμε ποτήρια Beer Mugs, επιδιώκουμε να αποφύγουμε την ανταλλαγή θερμοκρασίας. Οπότε φροντίζουμε όταν σερβίρουμε ή καταναλώνουμε την μπύρα να πιάνουμε το χερούλι και όχι να περνάμε την παλάμι μας ανάμεσα απ το χερούλι και αυτή να έρχεται σε πλήρη επαφή με το ποτήρι. Στην τελική το χερούλι δεν χρειάζεται και ας προτιμήσουμε ένα πιο βολικό Pint. Εννοείται ότι τα ποτήρια δεν τα καταψύχουμε, άσχετα αν αντέχουν την ψύξη!

Τα Beer Mugs διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες, τα Bavarian Seidel και τα English Dimpled Pints. Εννοείται ότι και τα δυο έχουν πολλές παραλλαγές και σχέδια. Από απλά, σε «κελυφωτά» μέχρι σκαλιστά.

Το Bavarian Seidel, είναι το ποτήρι που θα πιούμε την μπύρα μας στο Oktoberfest στην Βαυαρία. Την προέλευση του την αποκαλύπτει και το όνομά του. Σ’ αυτό σερβίρουμε συνήθως μπύρες Lager και Pilsner. Στην Γερμανία μπορούμε να συναντήσουμε και μπύρες τύπου Märzen σ’ αυτά το ποτήρια. Είναι «απόγονος» των διάφορων ξύλινων και πήλινων ποτηριών που χρησιμοποιούνταν για την κατανάλωση μπύρας στην Κεντρική Ευρώπη. Τα σχέδια άρχισαν να εμφανίζονται στα γυάλινα ποτήρια όταν εξελίχθηκε η τεχνολογία και αναπτύχθηκε η υαλουργία.

English Dimpled PintΤα English Dimpled Pints, χρησιμοποιούνται κυρίως για Mild Ale και Bitter Ale. Τα σχέδια στο γυαλί δημιουργούν διάφορα χρωματικά παιχνίδια όταν το φως διαπερνά την μπύρα μας μέσα απ το ποτήρι. Είναι οι «απόγονοι» Βρετανικών ποτηριών που χρησιμοποιούνταν γύρω στο 1840 στην Αγγλία. Η εμφάνιση των εν λόγω ποτηριών έγινε γύρω στο 1948. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν μια σταθερή θέση σε κάθε Pub της Βρετανίας.

Τα ποτήρια αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί και για άλλους λόγους όπως στην μουστάρδα. Γνωστή εταιρεία μουστάρδας έχει τα συγκεκριμένα ποτήρια σκεπασμένα με ένα πλαστικό καπάκι για να διαθέτει στο εμπόριο την μουστάρδα της. Εννοείται πως μόλις η μουστάρδα τελειώσει, επειδή την συνδυάσατε με γευστικά λουκάνικα και την αγαπημένη σας μπύρα, προσθέτετε το ποτήρι στην συλλογή σας.


Νικολά Ραδίσης