Νέες ελληνικές μπύρες στο House of WineΑπό τον Ν. Ραδίση

Αναζητώντας νέες ετικέτες και εμπλουτίζοντας με νέες που δεν υπήρχαν στον κατάλογο του House of Wine, αποφασίσαμε να εντάξουμε σταδιακά ορισμένες μπύρες. Αυτήν την βδομάδα η αρχή γίνεται με δυο Ελληνικές μπύρες.

Διατέθηκε στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013. Συμπληρώνει την παρέα στις άλλες δυο ετικέτες της ζυθοποιίας. Παράγεται και αυτή στην Αργολίδα, στο ζυθοποιείο της ΖΕΟΣ. Αναφέρομαι στην Volkan White, την τρίτη μπύρα της First Lomax, της εταιρείας που παράγει τις Volkan Blonde και Volkan Black, που τόσο έχετε αγαπήσει, αφού τις τοποθετείτε στις πρώτες δέκα (Πρωταθλήτριες Μπύρες 2013). Λέτε η Volkan White να τους κάνει παρέα;

H Volkan White είναι μια μπύρα με ελαφρύ σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών που κρύβουν τον λυκίσκο μέχρι το τέλος. Παράγεται από βύνες κριθαριού και σιταριού, λυκίσκο, μαγιά, κίτρο Νάξου και μέλι Σαντορίνης. Το νερό της φιλτράρεται επίσης από βασάλτη Σαντορίνης. Ανήκει στην κατηγορία των «λευκών» μπυρών ή Whitbier. Την απολαμβάνουμε σε ποτήρι pint στους 6-8 βαθμούς Κελσίου.

Η επόμενη μπύρα, στην οποία θα αναφερθώ γιατί εντάχτηκε στον κατάλογο, είναι μια ετικέτα που αυξάνει την ποικιλία των Lager στην χώρα μας. Παράγεται στο ζυθοποιείο της Πειραϊκής Ζυθοποιίας για λογαριασμό της Θεσσαλικής Ζυθοποιίας. Μια νέα ζυθοποιία που έκανε την εμφάνιση της στο τέλος του περασμένου έτους και τα πρώτα της βήματα το φθινόπωρο του 2013, παράγοντας τις πρώτες δοκιμαστικές μπύρες. Διοικείται από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν και εκείνοι με την σειρά τους στον χώρο της ζυθοποιίας και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε μια συζήτηση που είχα προ καιρού.

Η ΘΗΤΑ είναι η μπύρα που την βρίσκει κανείς μόνο σε φιάλη των 500ml ως τώρα και έχει πάρει το όνομα της απ τα αρχικά της ζυθοποιίας. ΘΗΤΑ όπως Θεσσαλική και άλλο ένα γράμμα στο ψυγείο μας. Άρωμα κριθαριού απ την ξανθιά μπύρα που θα είναι μια δροσερή απόλαυση στην κατάλληλη θερμοκρασία η οποία βρίσκεται μεταξύ 5 και 7 βαθμών Κελσίου, σε κλασικό ποτήρι μπύρας και βέβαια όχι παγωμένο! Όπως οι περισσότερες του είδους, έτσι και η ΘΗΤΑ, έχει 5% αλκοόλ.

Δοκιμάστε τις νέες δυο μπύρες του καταλόγου του HOW, που σύντομα θα ανανεωθεί ακόμα περισσότερο με νέες μπύρες τόσο απ την χώρα μας όσο και απ το εξωτερικό. Γιατί κάτι νέο βράζει συνεχώς σε όλο τον κόσμο και κάποια νέα ετικέτα αποφασίζει να γνωριστεί με το ελληνικό κοινό.


Νικολά Ραδίσης