Λίγο πριν το ΠάσχαΑπό τον Ν. Ραδίση

Ενώ το μυαλό μου είναι στον διαγωνισμό Homebrew που γίνεται στην Εύβοια για δεύτερη φορά απ την Septem, όπως και στον διαγωνισμό της Stella Artois που διεξήχθη προχτές, θέλω να γράψω κάτι για το Πάσχα. Σκέφτομαι ότι εφόσον βγει μια καλή μπύρα στον διαγωνισμό της Septem, σύντομα θα έχουμε μια ακόμα στο ποτήρι μας, λέγοντας μπράβο στην Μικροζυθοποιία απ το Ωρολόγιο. Νιώθω επίσης, πως θα ήθελα να ταξιδέψω μαζί με τον Κωνσταντίνο Δρίτσα, που κέρδισε τον Ελληνικό διαγωνισμό της Stella Artois την Τρίτη. Θα ήθελα να πάω μαζί του μια βόλτα ως τις Κάννες, για να τον δω να διακρίνεται, καθώς πιστεύω πως ο έμπειρος μπάρμαν από το Λουτράκι, αξίζει να κερδίσει μια καλή θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό. Ο Κώστας ίσως και ο κορυφαίος στην τεχνική που αναζητά η φημισμένη μπύρα απ το Βέλγιο, έχει την στήριξη όλων των συναδέλφων του.

Μετά το Ωρολόγιο και πριν τις Κάννες, είναι το Πάσχα. Φέτος, ξέρω πολύ καλά ότι θα πρέπει να προσέξω το φαγητό καθώς έχω πάρει κάποια παραπάνω κιλά. Ωραία και εύκολα τα φορτώνουμε στον οργανισμό μας, δύσκολο και με κόπο τα αποβάλλουμε, οπότε δέχομαι κάθε πρόταση για φυσιολογική απώλεια βάρους. Μην πει κανείς κόψε τις μπύρες. Καλύτερα να πέσω απ την Ακρόπολη.

Στο ιδανικό τραπέζι για το Πάσχα (όχι το δικό μου), δεν θα ήθελα να δω υπερβολές ούτε και παραφωνίες. Δεν θα μπορούσα να δεχτώ να γυρίζει η σούβλα και να πίνει κάποιος μια Chimay. Δεν ταιριάζει στην εικόνα.. Θα ήθελα σε μια παραδοσιακή και θρησκευτική γιορτή, που το κρασί έχει για άλλη μια φορά την τιμητική του, να δω ελληνικές μπύρες.

Θα μ’ άρεσε στο τραπέζι της Μ. Βδομάδας να δω μια Delphi, που ταιριάζει με ψάρι. Μια μπύρα που είναι σε μεγάλη φιάλη και μπορούμε να την μοιραστούμε με την παρέα μας, όπως με μια φιάλη κρασί. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι δεν απέχουμε απ το αλκοόλ.

Ενδιαφέρον θα ήταν το βράδυ της Ανάστασης στο τραπέζι μαζί με την μαγειρίτσα, να ήταν μια Volkan Black. Αν την φτιάχνετε χωρίς πολύ πρασινάδα και χωρίς ντομάτα, τότε δοκιμάστε την. Αν πάλι το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η πρασινάδα μια Septem Pils, θα μας δροσίσει και ξεδιψάσει.

Μια επιλογή για την ώρα του αρνιού είναι η ΝΗΣΟΣ απ την Τήνο. Δροσερή και ξεδιψαστική για τον ψήστη, που θέλει να κάνει την διαφορά. Αν τελειώσουν συνεχίστε με το παραδοσιακή Μύθος ή την κλασική Kaiser. Μπορεί να είναι άκρως αντίθετες στην φιλοσοφία των Μικροζυθοποιίων, αλλά για να περάσουμε καλά μπορούμε να πιούμε και πιο κλασικές μπύρες.

Αντί για καφέ, με το τσουρέκι σας που έχει επικάλυψη ή γέμιση σοκολάτας δοκιμάστε μια μπύρα. Είναι μια πολύ ωραία απόλαυση, ένα σοκολατένιο γλυκό με μια Amstel Bock ή μια Septem Porter για να κλείσει το τραπέζι και να σας δροσίσει από όλο το τρελό φαγοπότι.

Αντί για βόλτα ή στην έξοδο, διαλέξτε, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, μια ζ Pils, μια ΦΙΞ Lager ή ακόμα και την νέα ΘΗΤΑ. Αν δεν τις βρίσκετε, που για την ΦΙΞ, αυτό είναι δύσκολο, μπορείτε να προνοήσετε. Το τετραήμερο αυτό είναι ιδανικό για δοκιμές και πειραματισμούς γεύσεων και συνδυασμών. Αν πετύχετε κάναν καλό, εδώ είμαστε να τον μοιραστούμε.

Κλείνοντας να ευχηθώ να είμαστε όλοι καλά, προσοχή στην κατανάλωση κάθε είδους αλκοόλ. Τα πάντα, ακόμα και το φαγητό, με μέτρο! Να γυρίσουμε με ηρεμία, δίχως νεύρα και όπου πάμε, αν πάμε, να ξεκουραστούμε και να αφήσουμε για λίγο τα 3G, facebook και υπόλοιπα αστικά στην άκρη.

Καλό Πάσχα!


Νικολά Ραδίσης