5 πολύ γνωστοί λυκίσκοι Από τον Ν. Ραδίση

Όταν αγοράζουμε ένα κρασί, πολλές φορές το κριτήριο για την επιλογή του αποτελεί η ποικιλία σταφυλιού που αναγράφεται στη φιάλη. Δεν συζητάω να επιλέξουμε μια φιάλη κρασί γιατί απέσπασε κάποιο βραβείο πρόσφατα ή γιατί είναι οικονομικό ή από μια περιοχή είτε του Ελληνικού είτε του ξένου αμπελώνα η οποία παράγει εξαιρετικά κρασιά.

Στην μπύρα συνήθως διαλέγουμε βάσει τιμής, βραβείων και βέβαια ζυθοποιείου ή τύπου μπύρας. Αν είναι Strong Ale, German Hefeweizen, Pale Lager ή όποιος τύπος μας ταιριάζει. Δεν διαλέγουμε όμως μια μπύρα που να έχει τον τάδε ή τον δείνα λυκίσκο, ούτε εκείνη ή την άλλη βύνη, όπως κάνουμε για τα σταφύλια. Τα τελευταία βέβαια χρόνια, όλο και περισσότερες ζυθοποιίες αναγράφουν στην ετικέτα τους τον ή τους λυκίσκους που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της εκάστοτε ετικέτας.

Ο λυκίσκος είναι χρήσιμος στην μπύρα. Η παρουσία του είναι καθοριστική στην διατήρηση της μπύρας, στα αρώματα, στη γεύση και γενικά στο χαρακτήρα της. Οι λειτουργίες του είναι συνδυαστικές. Απ