Μια νέα ελληνική Weiss στην παρέα του House of WineΑπό τον Ν. Ραδίση

Πριν από ένα χρόνο σε ένα άρθρο μου στο BeerBartender, είχα αναφερθεί στο εύρος της ποικιλίας που έχουμε στην εγχώρια αγορά μπύρας. Συγκεκριμένα είχα γράψει, πως ο ουρανίσκος του Έλληνα είναι συνηθισμένος δεκαετίες τώρα στις γεύσεις των Lager και Pilsner γι αυτό και οι ελληνικές ζυθοποιίες παράγουν κυρίως αυτού του είδους τις μπύρες.

Εξαίρεση αποτελούσαν κάποιες μικροζυθοποιίες, με πρώτη την Craft και στην συνέχεια την Septem που πρότειναν και άλλες επιλογές, όπως τις Ale. Σήμερα υπάρχουν κι άλλες μικροζυθοποιίες οι οποίες παράγουν Ale μπύρες, αλλά πριν από ένα χρόνο πέρα από την Μακεδονική Βεργίνα καμία ελληνική ζυθοποιία δεν είχε Weiss μπύρα με αξιώσεις στην παραγωγή της. Ουσιαστικά η Μακεδονική μπύρα «έπαιζε» μόνη της στην αγορά, απ την στιγμή που η Craft ανέστειλε την λειτουργία της.

Σήμερα, ένα χρόνο και μερικούς μήνες, μετά από το άρθρο, η ελληνική παραγωγή Weiss φαίνεται πως ενδιαφέρει ακόμα και τις πιο μεγάλες ζυθοποιίες. Πέρα της Βορειοελλαδίτικής μπύρας, ο καταναλωτής μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε άλλη μια ετικέτα.

Πρόκειται για την νέα μπύρα, που παρουσίασε για πρώτη φορά στην HoReCa, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Η FIX Royale, είναι η τρίτη μπύρα που παράγει πλέον η ελληνική ζυθοποιία. Τονίζω το ελληνική, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ζυθοποιία από το εξωτερικό. Αυτές αν πραγματοποιηθούν, δεν την καθιστούν άμεσα πολυεθνική ή κάποιας άλλης εθνικότητας. Προς το παρόν πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική ζυθοποιία!

Με το νέο σποτ, σε 3d animation, η Fix ξεκλειδώνει της Weiss, με το καλαίσθητο και ρετρό ανοιχτήρι σε σχήμα κλειδιού. Η νέα μπύρα από την ζυθοποιία που εδρεύει στην Ριτσώνα, ήταν μια σκέψη που δουλευόταν καιρό. Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις (πάντα καλό όταν είναι εποικοδομητικές και όχι προσβλητικές ή υποτιμητικές) οι οποίες κρίνουν την μπύρα, τοποθετώντας την σε πιο χαμηλό επίπεδο απ τις παραδοσιακές δυνάμεις της Weiss όπως οι Γερμανικές Weihenstephan και Paulaner. Το θέμα που προκύπτει εδώ είναι, με ποια κριτήρια πίνουμε τότε και ελληνικές Lager οι οποίες αντίστοιχα είναι χειρότερες των Γερμανικών και Ale οι οποίες είναι κατώτερες των Βρετανικών, Αμερικάνικων ή Βέλγικων…

Η άποψη μου είναι ότι κάθε μπύρα έχει την «προσωπικότητά» της. Είναι όπως ο άνθρωπος που δεν μπορεί να κάνει παρέα με όλους. Επιλέγει την παρέα του, επιλέγει και την μπύρα του, αυτή που του ταιριάζει. Επίσης, δεν γίνεται μια μπύρα η οποία υπάρχει πολύ περισσότερα χρόνια και έχει ήδη πειραματιστεί με τους καταναλωτές της για να αποκτήσει μια ταυτότητα να είναι μέτρο σύγκρισης και μάλιστα αυστηρό για μια νέα ετικέτα. Συνεπώς, σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους άλλους όχι. Η ζυθοποιία θα λάβει τα σχόλια και θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί, εάν το κρίνει απαραίτητο. Σύμφωνα λοιπόν, με τον ζυθοποιό της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, η νέα FIX Royale, έχει παραχθεί για να ταιριάζει στα ελληνικά χαρακτηριστικά.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την FIX Royale, στην παρέα μας! Η FIX Royale, παράγεται από ένα μεγάλο μέρος ελληνικής βύνης κριθαριού, βύνη σιταριού και μία ποσότητα αβυνοποίητου ελληνικού σιταριού που της προσδίδει την εθνική της ταυτότητα. Τα συστατικά παραγωγής, συμπληρώνουν η μαγιά, το νερό και οι δύο ποικιλίες λυκίσκου. Αφρός πηχτός και κρεμώδης, χρώμα σώματος ξανθό και θολό, φρουτώδη αρώματα, από εσπεριδοειδή και δόσεις λυκίσκου. Αυτή είναι η Fix Royale, μια μπύρα με γεμάτο σώμα, που στο τέλος μας αφήνει μια ευχάριστη γλύκα από τα δημητριακά.

Στην υγειά μας!


Νικολά Ραδίσης