Εύκολοι καλοκαιρινοί συνδυασμοί ποτού με μπύραΑπό τον Ν. Ραδίση

Νομίζω ότι σιγά σιγά όλοι έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε λίγο περισσότερο την νύχτα, να πίνουμε στην παραλία μια κρύα μπύρα ή ένα δροσερό cocktail. Αν όχι στην παραλία, σίγουρα σε δροσερά μέρη ή ακόμα και στο σπίτι μας κάτω από τον πλάτανο (aka air-condition). Για όσους έχουν ζηλέψει την επιδεξιότητα των bartenders και τις αμέτρητες συνταγές cocktail που διαθέτουν ή δημιουργούν εκείνη την ώρα βάση προτιμήσεων, το House of Wine, έχει φροντίσει να έχει μια ειδική κατηγορία.

Η ενημερωμένη κατηγορία των cocktails, συνδυάζεται με τα πιο απλά και γνωστά αποστάγματα (ποτά) και βέβαια με τις πιο «ασυνήθιστες» προσθήκες σ’ αυτά, της μπύρας και του κρασιού. Η ποικιλία μεγάλη, τόσο που θέλω να αξιοποιήσουμε λίγο την νέα αυτή κατηγορία, χωρίς να χάσουμε το βασικό μας θέμα. Την μπύρα!

Ας ξεκινήσουμε απ τα απλά. Δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό ο συνδυασμός μπύρας με Cola ή κάποια λεμονάδα είναι μια δροσερή, εύκολη απόλαυση. Γεμίζουμε ένα αρκετά μεγάλο ποτήρι, με μπύρα, μέχρι την μέση. Στην συνέχεια συμπληρώνουμε είτε με λεμονάδα είτε με Cola. Αναδεύουμε απλά και ήρεμα για να μην έχουμε αφρό, με ένα καλαμάκι και έχουμε το πιο απλό και δροσερό συνδυασμό.

Για Diesel:

* ½ μπύρα Lager (πρόταση: ΘΗΤΑ)
* ½ αναψυκτικό Cola (Curiosity Cola)

Για Shandy:

* ½ μπύρα Lager (Bud Beer)

* ½ αναψυκτικό λεμονάδα (χρησιμοποιήστε Rose Lemonade, αντί για ένα κλασικό αναψυκτικό. Θα σας δροσίσει περισσότερο και θα σας χαρίσει ευχάριστα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά αρώματα)

Πάμε τώρα σε μια επιλογή λίγο πιο απαιτητική. Το καλοκαίρι ένα από τα αγαπημένα μου αποστάγματα είναι το ρούμι. Όχι ότι δεν πίνω και τον χειμώνα, αλλά στην Ελλάδα τα «άσπρα ποτά» το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Διαλέγουμε ένα ρούμι, όχι άσπρο όμως, «μαύρο» (aka dark rum) και το συνδυάζουμε με τα κατάλληλα υλικά και βέβαια την μπύρα μας. Έχουμε έτσι μια παραλλαγή ενός κλασικού cocktail του Mai Tai (δεν είναι μαγαζί, ούτε πίνεται τον Μάιο). Το Lager Dark Tai, είναι μια συνταγή που είχα παλιότερα δουλέψει και ήταν άκρως ενδιαφέρουσα (έχω ένα θέματα με τα ονόματα στις συνταγές μου, είναι απλά και καθόλου ευφάνταστα και υπερπαραγωγές).

Για Lager Dark Tai:

* 30ml μαύρο ρούμι (Bacardi Black)

* 15ml orgeat (MONIN Orgeat)

* 15ml φρέσκο χυμό μοσχολέμονου (aka lime)

* 1 φιάλη μπύρα Lager (Miller Genuine Draft)

Θα χρειαστούμε ένα ποτήρι μπύρας 450-500ml. Σε ένα σεικερ, χτυπάμε με πάγο το ρούμι, το σιρόπι και τον χυμό, αρκετά δυνατά, μέχρι να νιώσουμε το χέρι μας να χει παγώσει. Σουρώνουμε τα παραπάνω στο ποτήρι. Δεν θέλουμε κουκούτσια, πάγους κλπ απ το σεικερ.

Στην συνέχεια συμπληρώνουμε με την μπύρα. Αργά, προσεκτικά και υπομονετικά, για να μην μας αφρίσει. Γαρνίρουμε με 3-4 φύλλα από μέντα ή δυόσμο και με μια σφήνα μοσχολέμονο.

Σημ: Μπορείτε να επιλέξετε υλικά τις αρεσκείας σας, εγώ απλά σας προτείνω κάποιους συνδυασμούς. Απλά μην αντικαταστήσετε το μαύρο ρούμι με άσπρο ή κάποιο άλλο απόσταγμα ή την Lager με Weiss. Δεν θα είναι η ίδια συνταγή..

Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης