Untitled 1

Bordeaux

Από τον Tom Cannavan

Tom Cannavan

 

Τα κόκκινα Bordeaux (ή "Claret", όπως ανέκαθεν τα αποκαλούσαν οι Βρεττανοί) μπορεί να είναι η επιτομή του λεγόμενου Fine Wine - του εξαιρετικού κρασιού. Τα καλύτερα από αυτά εμφανίζουν μιά θαυμάσια πολυπλοκότητα αρωμάτων και γέυσεων, μεγάλη κομψότητα και λεπτότητα, και την ικανότητα να "γερνούν" με χάρη - μερικά από αυτά γιά εκατό χρόνια.

Οπως σε όλη την Γαλλία, η παραγωγή των κρασιών ποιότητας στο Bordeaux οριοθετείται από μιά σειρά κανόνων, γνωστών σαν "Appellation Contrôlée", συχνά σε συντομία "AC". To AC καλύπτει μιά συγκεκριμμένη γεωγραφική περιοχή και καθορίζει τους κανόνες παραγωγής των οίνων μέσα στην περιοχή αυτή. Το σύνολο της περιοχής του Bordeaux καλύπτεται από μερικά γενικά, ευρέως φάσματος AC: Τα AC Bordeaux και AC Bordeaux Supérieur (το τελευταίο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκόολ, αλλά δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο).

Μιά τεράστια ποσότητα φτηνών, "καθημερινών" κρασιών παράγονται κάτω από αυτά τα AC. Αν και αυτά δεν είναι τα "μεγάλα" Claret γιά τα οποία γίνεται τόσος θόρυβος, μπορούν να προσφέρουν μιά σταθερή, αξιόπιστη ευχαρίστηση.

Δυτικά του ποταμού Gironde, οι αμπελώνες του Médoc και του Graves είναι φυτεμένοι κυρίως με σταφύλια της ποικιλίας Cabernet Sauvignon. Προς τα ανατολικά βρίσκονται οι περιοχές Pomerol και St-Emilion, δυό περιοχές με κυρίως αργιλώδες έδαφος, φυτεμένες κυρίως με Μerlot. Ετσι έχουμε οίνους της "αριστερής όχθης" και της "δεξιάς όχθης"

Τα κρασιά της κάθε περιοχής μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, εξ' αιτίας του διαφορετικού εδάφους αλλά και της ποικιλίας των σταφυλιών. Που επίσης σημαίνει, ότι κάποια έιναι πιό πετυχημένα κάποιες συγκεκριμμένες χρονιές από κάποια άλλα.

  map

Τα σταφύλια του Bordeaux

 

Aπό οπουδήποτε και αν προέρχονται, τα κρασιά του Bordeaux είναι πολυποικιλιακά κρασιά: Φτιαγμένα δηλαδή από δύο ή περισσότερες ποικιλίες σταφυλιών.Οι ερυθρές ποικιλίες που επιτρέπονται στην περιοχή του Bordeaux είναι:

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec
και Petit Verdot.

Η περιοχή παράγει επίσης σημαντικές ποσότητες λευκών κρασιών. Οι ποικιλίες που επιτρέπονται είναι:

Sémillon, Sauvignon Blanc και Muscadelle.

Οι κλασσικές περιοχές - Médoc


To Médoc είναι η πaτρίδα των περισσοτέρων από τα μεγάλα, κλασσικά Claret. Θα βρείτε κρασιά με ετικέττα AC Médoc που συνήθως είναι μιά βαθμίδα επάνω από τα βασικά Bordeaux, αλλά τα πιό καλά κρασιά του Médoc προέρχονται από ακόμα πιό στενά καθωρισμένα AC μέσα στο Médoc. Τα καλυτερα από αυτά τα AC περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

AC Margaux, AC St-Julien, AC Pauillac και  AC St-Estèphe.<


pichon baron
    Η περιοχή κυριαρχείται από τα μεγάλα οινοπαραγωγά κτήματα, γνωστά σαν châteaux<;. Ενώ κάποια από αυτά έχουν πράγματι κάποιο châteaux (πύργο) σαν έδρα, τα υπόλοιπα δεν έχυν τίποτα παραπάνω από αμπελώνες και συνηθισμένα βιομηχανικά κτίρια.

Αντίθετα με το τι συμβάινει με άλλους οινοπαραγωγούς στον κόσμο, κάθε châteaux συνήθως παράγει μόνο ένα "grand vin" που φέρει το όνομά του. Μερικά από αυτά παράγουν επίσης καί κάποιο λευκό κρασί, και αρκετά και ένα δεύτερο, από σταφύλια που δεν θεωρούνται αρκετά καλά γιά το "grand vin".

Κάθε ένα από τα κορυφαία AC του Médoc έχει τα δικά του χαρακτηριστικά:

  • Το Margaux είναι η πατρίδα των πιό αρωματικών, κομψών και "θηλυκών" κρασιών.
  • To Pauillac δίνει κλασσικά, δυνατά και ταυτόχρονα κομψά κρασιά.
  • To St-Julien αποτελεί την επιτομή του Claret: γεμάτο, ισορροπημένο και εκλεπτυσμένο.
  • Το St-Estèphe δίνει δομημένα, τανικά, "αρσενικά" κρασιά που διαρκούν.

Το 1855 τα κρασιά του Médoc ταξινομήθηκαν. Από τις αρκετές χιλιάδες κρασιών που παράγονται στην περιοχή, μόλις 60 θεωρήθηκαν άξια να ταξινομηθούν. Αυτά τα 60 ταξινομήθηκαν σε 5 κατηγορίες, ή, στα Γαλλικά, "Crus" , π.χ. "Premier Cru" (πρώτη κατηγορία), "Deuxième Cru"(δεύτερη) κλπ.

 
Υπάρχουν μόνο πέντε κορυφαία κρασιά Premier Cru:
 
  • Château Lafite-Rothschild
  • Château Latour
  • Château Margaux
  • Château Haut-Brion (στην Graves)
  • Château Mouton-Rothschild.

 

Ολα αυτά τα κρασιά έχουν υψηλότατες τιμές και -δυστυχώς- αγοράζονται από επενδυτές το ίδιο συχνά όσο και από φίλους του κρασιού. Κανείς δεν γνωρίζει αν ποτέ θα τα πιεί κανείς! Μέχρι σήμερα η ταξινόμηση αυτή παραμένει λίγο-πολύ αμετάβλητη, και μερικά από τα αρχικά ταξινομημένα châteaux παράγουν ακόμα μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου.Φυσικά μπορεί κανείς να έχει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την προώθηση και την αξία κάποιων κρασιών μέσα στην ταξινόμηση.

 

Μιά ομάδα κρασιών γνωστή σαν "super seconds" γενικά αναγνωρίζονται σαν πρώτης κατηγορίας (Premiers Crus) στα πάντα εκτός από το όνομα, και μερικά από τα αρχικά châteaux είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν χάσει τη φήμη τους. Εν τούτοις, πέρα από κάποιες προφανείς ανωμαλίες, είναι αξιοσημείωτο πως ο κύριος όγκος της ταξινόμησης κρατάει ακόμα, μετά από σχεδόν 150 χρόνια.


[Συνεχίζεται στο επόμενο άρθρο]


Courtecy of Tom Cannavan's www.wine-pages.com