Το Μεγάλο Δίλημμα της Σαντορίνης

Από τον Θ. Λέλεκα 

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Μέχρι και σήμερα, ελάχιστοι μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα πώς από ένα τόσο φτωχό και αφιλόξενο έδαφος, όπως η ηφαιστειογενής πέτρα της Σαντορίνης, μπορεί να προκύψει μία τόσο ποιοτική λευκή ποικιλία όπως το Ασύρτικο. Η απάντηση βρίσκεται προφανώς στο ίδιο το έδαφος και όλα τα μέταλλα και λοιπά στοιχεία που περιέχει, και τα οποία χαρίζουν στο Ασύρτικο ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό: Εκρηκτική οξύτητα!

 

Ναι, η οξύτητα είναι αυτή που επιτρέπει στο Ασύρτικο να συνοδεύει ωμά, τηγανητά και ψητά θαλασσινά και ψάρια με απαράμιλλη επιδεξιότητα, ενώ το καθιστά ένα από τα λίγα λευκά κρασιά που έχουν πραγματικά αξιόλογη δυναμική παλαίωσης. Μάλιστα ο χρόνος εξελίσσει το Ασύρτικο όμορφα, μεταμορφώνοντάς το και δίνοντάς του μία εξαιρετική αρωματική και γευστική ωριμότητα που δύσκολα απαντάται αντίστοιχα σε άλλα λευκά Ελληνικά ή ξένα κρασιά.

 

Η μοναδικότητα αυτή του Ασύρτικου, σε συνδυασμό με την δημοτικότητα του νησιού της Σαντορίνης που είναι ένα διεθνές brand από μόνο του, κάνει το Ασύρτικο εξαιρετικά δημοφιλές στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Εγώ τουλάχιστον δηλώνω κατηγορηματικά ότι όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες του κρασιού που έχω γνωρίσει ως τώρα, όχι μόνο γνωρίζουν καλά το Ασύρτικο της Σαντορίνης, αλλά πάντα έχουν να πουν τα καλύτερα γι αυτό. Δεν είναι λίγες