Τα Γεράκια και η Ιστορία τους...  
Σε μια παλιά του συνέντευξη στην Ντένη Καλλιβωκά που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2008 στο "Αθηνόραμα", ο Απόστολος Μούντριχας, το "χρυσό παιδί" της ελληνικής οινοποιίας δήλωνε τότε: "Το σημερινό μου στοίχημα είναι να αποδείξω πως μια παλιά και ξεχασμένη ευβοϊκή ερυθρή ποικιλία, η Μαύρη Κουντούρα Κύμης, μπορεί να σταθεί ισάξια μπροστά στο ελληνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο γίγνεσθαι."

Σήμερα, που δημιουργήθηκε από το Κτήμα Αβαντίς και διατίθεται απoκλειστικά από το House of Wine ένα μεγάλο κρασί, οι "Πλαγιές Γερακιών - Ερυθρός" μπορεί ο οινοποιός να υπερηφανέυεται για την απόλυτη επίτευξη του στόχου του...

Η Ιστορία


Υπάρχουν στην Ελληνική οινική ιστορία πολλές περιπτώσεις όπου οινοποιοί διέσωσαν, καλλιέργησαν και ανέδειξαν χαμένες ποικιλίες. Η πιό γνωστή αυτή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και της ανάδειξης τη Μαλαγουζιάς, μια λιγότερο γνωστή αυτή του Νεραντζή Μητρόπουλου με τον εξαιρετικό Κόνιαρο.

Η περίπτωση του Απόστολου Μούντριχα του Kτήματος Αβαντίς και η διάσωση της εξαιρετικής Ευβοϊκής ποικιλίας, της Μαυροκουντούρας, είναι επίσης εντυπωσιακή.

Ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνι