Τα Γεράκια και η Ιστορία τους...  
Σε μια παλιά του συνέντευξη στην Ντένη Καλλιβωκά που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2008 στο "Αθηνόραμα", ο Απόστολος Μούντριχας, το "χρυσό παιδί" της ελληνικής οινοποιίας δήλωνε τότε: "Το σημερινό μου στοίχημα είναι να αποδείξω πως μια παλιά και ξεχασμένη ευβοϊκή ερυθρή ποικιλία, η Μαύρη Κουντούρα Κύμης, μπορεί να σταθεί ισάξια μπροστά στο ελληνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο γίγνεσθαι."

Σήμερα, που δημιουργήθηκε από το Κτήμα Αβαντίς και διατίθεται απoκλειστικά από το House of Wine ένα μεγάλο κρασί, οι "Πλαγιές Γερακιών - Ερυθρός" μπορεί ο οινοποιός να υπερηφανέυεται για την απόλυτη επίτευξη του στόχου του...

Η Ιστορία


Υπάρχουν στην Ελληνική οινική ιστορία πολλές περιπτώσεις όπου οινοποιοί διέσωσαν, καλλιέργησαν και ανέδειξαν χαμένες ποικιλίες. Η πιό γνωστή αυτή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και της ανάδειξης τη Μαλαγουζιάς, μια λιγότερο γνωστή αυτή του Νεραντζή Μητρόπουλου με τον εξαιρετικό Κόνιαρο.

Η περίπτωση του Απόστολου Μούντριχα του Kτήματος Αβαντίς και η διάσωση της εξαιρετικής Ευβοϊκής ποικιλίας, της Μαυροκουντούρας, είναι επίσης εντυπωσιακή.

Ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια με όραμα και φιλοδοξία τη δημιουργία σπουδαίων κρασιών από την περιοχή του, την Εύβοια.

Η Εύβοια ως γνωστών στην αρχή της δεκαετίας του '90 ήταν σχεδόν άγνωστη για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, ήταν δηλαδή λευκός χάρτης στα χέρια του επίδοξου οινοποιού.

Πρώτο μέλημά του η μελέτη της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα πάτρια εδάφη στην κοιλάδα του ποταμού Λήλα. Λίγα χρόνια αργότερα με την πολύτιμη βοήθεια της συζύγου του και οινολόγου Λένγκας ανακάλυψαν ένα ιδιαίτερο και μοναδικό οικοσύστημα στο δάσος του Αφρατίου, εξαιρετικές πλαγιές με απότομη κλίση και ευεργετικό αεράκι όλο τον χρόνο, προερχόμενο από το όρος Δίρφη, το οποίο καθορίζει και το μικροκλίμα της περιοχής.

"Στην αναζήτηση επέκτασης των αμπελώνων προς αυτήν την περιοχή υπήρξε μια συγκυρία, η οποία σήμερα μας χαρίζει το όνομα των κρασιών μας." μας διηγείται οΑπόστολος. Και συνεχίζει: "Η πρώτη πλαγιά που αποκτήθηκε βρισκόταν στην υποπεριοχή «Γερακάρια» και όντως δικαιολογημένο το όνομά της, αφού σχεδόν πάντα βλέπεις περήφανα Γεράκια να σχίζουν τον άνεμο πάνω από τους αμπελώνες. Τα Γεράκια λοιπόν της περιοχής είναι οι φύλακες των αμπελιών του κτήματος Αβαντίς και δικαιωματικά οι πλαγιές είναι δικές τους!!!"

Σε αυτές τις ωραίες πλαγιές φυτεύτηκαν στη συνέχεια με προσοχή και μετά από επιστημονική έρευνα σπουδαίες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc και βέβαια το Syrah που μας χαρίζουν επί μακρό χρονικό διάστημα κάποια από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Επίσης πάνω σε αυτή την ολοκληρωμένη δουλειά βασίστηκε και ο νομοθέτης για την Δημιουργία της Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης «Εύβοια». Γεγονός για το οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανοι οι άνθρωποι του Κτήματος Αβαντίς!

Η πρώτη αγάπη


Παράλληλα με αυτήν την όχι και τόσο γνωστή ιστορία, διαδραματίζεται μια άλλη αρκετά γνωστότερη: Η σχέση του οινοποιού Α. Μούντριχα με την ποικιλία Syrah. Η αγαπημένη ποικιλία του οινοποιού προσαρμόστηκε άψογα στις πλαγιές της Κεντρικής Εύβοιας και γρήγορα με τους κατάλληλους οινοποιητικούς χειρισμούς χάρισε στο Κτήμα Αβαντίς και στον Οινοποιό του περίσσια καταξίωση και τον τίτλο του “Master of Syrah”.

Οι "Πλαγιές Γερακιών"


Όμως αυτήν την μεγάλη αγάπη και την εμπορική επιτυχία την σκίαζε μια ιδέα. Ο οινοποιός παράλληλα μελετούσε και τις χαμένες ερυθρές Ευβοϊκές ποικιλίες με κέντρο την Περιφέρεια της Κύμης. Τα γραπτά ντοκουμέντα μιλούσαν για σπουδαίες ποικιλίες που ζήλευαν και οι Γάλλοι έμποροι. Οι προφορικές δοξασίες από ηλικιωμένους ευβοιείς πάμπολλες, αλλά αμπέλια πουθενά! Ο Απόστολος όμως και η σύζυγός του Λένγκα ήθελαν να αφήσουν μια ευβοϊκή ερυθρή ποικιλία κληρονομιά στα παιδιά τους! Και φόρος τιμής στον τόπο τους.

Μετά από πολυετή έρευνα με την βοήθεια ντόπιων και άλλων γεωπόνων ανακάλυψαν ένα αμπελάκι ηλικίας 60 ετών, με κάποια φυτά που θύμιζαν την παλιά Ψηλή Μαυροκουντούρα Κύμης. Ακολούθησαν πειραματικές οινοποιήσεις για να αποδειχτεί του λόγου το αληθές και επιστημονική έρευνα από τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Μπακασιέτα, ο οποίος και έφτιαξε τα πρώτα νέα κλήματα από την ενδιαφέρουσα ελληνική ποικιλία. Η οποία γρήγορα με τη λιγοστή της ποσότητα κατέκτησε εστιατόρια όπως το Milos της Νέας Υόρκης αλλά και την αγορά του Τόκιο!

Σήμερα λοιπόν το Κτήμα Αβαντίς αλλά και το House of Wine σας παρουσιάζoυν περήφανα δύο νέα κρασιά που κουβαλούν βαριές ιστορίες και αποδεικνύουν ότι πάθος και η συστηματική μακροχρόνια δουλειά οδηγούν στην επιτυχία.

Οι "Πλαγιές Γερακιών-Ερυθρός" είναι ύμνος στις δυνατότητες της Μαυροκουντούρας με μικρής συμμετοχής της αιώνιας αγάπης του Απόστολου Μούντριχα, το Syrah. Οι ερυθρές Πλαγιές Γερακιών είναι ένα πραγματικά σπάνιο, μεγάλο ελληνικό κρασί από την Εύβοια που έρχεται στο δικό σας ποτήρι αποκλειστικά από το House of Wine σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών. Ένα σπουδαίο κρασί εντυπωσιακό από σήμερα εώς τα πολλά επόμενα χρόνια. Μια SUPER EVIA!!

Η προπώλησή του έχει ήδη αρχίσει και προσφέρεται σε συλλεκτική μορφή σε κιβώτια των 4 φιαλών.

Οι "Πλαγιές Γερακιών - Λευκός" από Sauvignon Blanc και Μαλαγουζιά με ζύμωση και 6μηνη παραμονή σε νέα δρύινα βαρέλια αποκαλύπτει το μεγαλείο του μικροκλίματος των Πλαγιών Γερακιών για τις λευκές ποικιλίες. Ένα κρασί πλούσιο λιπαρό με εξαιρετική οξύτητα και αντοχή στον χρόνο από δύο σπουδαίες ποικιλίες σε ένα συνδυασμό που θα συζητηθεί.

Οι "Πλαγιές Γερακιών - Λευκός" θα αρχίσουν να διατίθενται μετά το Πάσχα, αποκλειστικά από το House of Wine  ** Ηδη και τα δύο κρασιά διατίθενται από το House of Wine