Διαλέγοντας κρασί για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι Από τον Γ. ΜιχαήλοΑς είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Για τους περισσότερους από εμάς το 2011 ήταν μια δύσκολη χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι το Chateau Petrus 2005 της τάξεως των 4286,30€ που φιγουράρει στις σελίδες του House of Wine, μάλλον δεν θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (όχι δηλαδή ότι τις άλλες χρονιές μπορούσαμε).

Ωστόσο δεν θέλω να ακούσω άλλη γκρίνια αυτό το διάστημα, ξεκινώντας από τον ίδιο μου τον εαυτό. Βαρέθηκα να συζητάω και να με ρωτάνε οι περισσότεροι, τι θα γίνει μετά τις γιορτές όταν η αγορά θα ‘γονατίσει’; Τι θα κάνουμε τότε; Πως θα επιβιώσουμε; Παρακαλώ θερμά όσους βρίσκονται σε αυτό το mood ακόμα και δεν τους έχει καταλάβει το πνεύμα των ημερών, να μην με ενοχλούν, γιατί θα τους αγνοήσω…

Θεωρώ λοιπόν, ότι για όλους τους χριστιανούς, δεν υπάρχει άλλη μέρα σε ολόκληρη την χρονιά, που να μπορεί να συγκριθεί με την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα είναι μια φανταστική ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση, για ‘γενναιοδωρία’ απέναντι στους λιγότερο ευνοημένους της ζωής, αλλά και για συντροφικότητα και εορτασμό, παρέα με την οικογένεια μας, τις σχέσεις μας, αγαπημένους φίλους, αλλά και με ανθρώπους που συναντάμε για πρώτη φορά.. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος, ας χαλαρώσουμε και ας απολαύσουμε την ευκαιρία για διάλειμμα, που μας προσφέρουν αυτές οι γιορτές. Ένα διάλειμμα που το αξίζουμε όλοι.

Είμαι σίγουρος, ότι ήδη τα σχέδια που κάνετε είναι αρκετά, όσον αφορά τουλάχιστον στο που θα βρίσκεστε, με ποιους, ή τι θα αγοράσετε για το γιορτινό τραπέζι. Επίσης οι ώρες που θα διαθέσετε για να ετοιμάσετε το φαγητό με όλες τις ‘περίτεχνες’ συνταγές για γαλοπούλα ή το περισσότερο παραδοσιακό αρνάκι και το πλήθος ορεκτικών και γλυκών, μάλλον θα είναι αμέτρητες. Και με το κρασί τι γίνεται; Τι κρασί θα πρέπει να βάλετε δίπλα σε όλα αυτά τα πιάτα; Αναμφισβήτητα, το να διαλέξει κανείς κρασί για το χριστουγεννιάτικο μενού, το οποίο ταυτόχρονα θα συμβαδίζει και με το γούστο των παρευρισκόμενων στο τραπέζι, είναι μάλλον μια αρκετά δύσκολη πρόσκληση. Ωστόσο μην πονοκεφαλιάζετε, γιατί είμαστε εμείς εδώ για να σας βοηθήσουμε, δίνοντας σας ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα διευκολύνουν τις επιλογές σας.

Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να λάβετε υπόψη είναι ότι ένα στυλ κρασιού δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες σας τις ανάγκες. Καλό θα είναι να υπάρχει μια ποικιλία από αφρώδη, λευκά, ερυθρά, καθώς επίσης και επιδόρπια κρασιά. Μη ξεχάσετε και ένα καλό ουίσκι ή ένα cognac για μετά το φαγητό. Επίσης θα προτείναμε ακόμα και μέσα στο ίδιο στυλ κρασιών π.χ. στα λευκά που θα διαλέξετε, να υπάρχουν παραπάνω από μια επιλογές. Έτσι ένα ελαφρύ Gewurztraminer θα ταιριάξει υπέροχα με τα καναπεδάκια καπνιστού σολομού στο ξεκίνημα, ενώ το γεμάτο Chardonnay θα βρει εξαιρετικά το δρόμο του, δίπλα στην ψητή γαλοπούλα. Μία με δύο φιάλες αφρώδους οίνου για το ξεκίνημα, τρία λευκά από διαφορετικές ποικιλίες, τρία κόκκινα, επίσης διαφορετικά και δύο επιδόρπια κρασιά, θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες σας, για ένα τραπέζι περίπου 10 ατόμων.

Όταν θα ‘σερφάρετε’ στις σελίδες του House of Wine, έχετε πάντα στο μυαλό σας τι θα αρέσει στους καλεσμένους σας και όχι τι θα θέλατε να πιείτε εσείς. (όπου αυτό είναι δυνατόν, αν και μιας που μιλάμε κυρίως για οικογενειακή γιορτή, μάλλον στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι). Ξέροντας για παράδειγμα ότι η μητέρα μου είναι από τη Σάμο και ότι τρελαίνεται για τα γλυκά μοσχάτα του νησιού, θα ήταν παράβλεψη από μέρους μου να μην φροντίσω να έχω μια φιάλη σαμιώτικο γλυκό κρασί. Εξάλλου σκοπός όλου του τραπεζιού είναι να δείξουμε την αγάπη μας προς τα οικεία μας πρόσωπα, βάζοντας λίγο τα προσωπικά μας ‘θέλω’ στην άκρη.

Μια ωραία ιδέα είναι επίσης να διαλέξετε μιας από τις καταπληκτικές φιάλες magnum ή double magnum που διαθέτει στη συλλογή του το House of Wine. Είναι μια κίνηση που θα κάνει τους καλεσμένους σας να αισθανθούν ιδιαίτερη περιποίηση, κάτι που αρμόζει στο πνεύμα της ημέρας. Πέρα από αυτό, οι φιάλες magnum διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι παλαιώνουν καλύτερα από τις απλές φιάλες των 750ml.

Καλό θα ήταν να φροντίσετε επίσης την σειρά με την οποία θα βγάλετε τα κρασιά στο τραπέζι. Ξεκινήστε με τα πιο ελαφριά, λιγότερο ακριβά κρασιά, πηγαίνοντας διαδοχικά στα πιο πολύπλοκα, γεμάτου σώματος, ερυθρά, όσο η βραδιά εξελίσσεται. Είναι σίγουρο ότι αυτή σας η ‘φροντίδα’ θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση των καλεσμένων σας.

Τέλος όσο και αν ακούγεται αντίθετο στην κρίση, ας είναι μια μέρα στην οποία οι επιλογές μας δεν θα γίνουν μόνο με γνώμονα τον παράγοντα ‘οικονομία’. Μια φόρα το χρόνο έχουμε Χριστούγεννα και όσο πάνε και