Γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των ‘ειδικών’ του Οίνου. Από τον Γ. Μιχαήλο


Όσο και αν προσπαθώ, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο χόμπυ ή επάγγελμα, το οποίο να προσφέρει τόσες συνεχείς ευκαιρίες ‘εξάσκησης’, μέσα σε ένα γιορταστικό, σε πολλές περιπτώσεις ‘συμποσιακό’, περιβάλλον.

Πάνω και πέρα από όλα λοιπόν, τα πάντα γύρω από το κρασί έχουν να κάνουν με τη χαρά και την ευχαρίστηση, που τόσο απλόχερα προσφέρει. Αυτή είναι και η ουσία του.

Μια ουσία η οποία νομίζω αναδεικνύεται με εξαιρετικό τρόπο, μέσα από τις μικρές ιστορίες που μας έδωσαν 20 σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, για τις προσωπικές τους επιλογές κρασιών στο φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κρασιά τα οποία θα απολαύσουν παρέα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οινοποιοί και sommelier, δημοσιογράφοι και wine-bloggers, μας αποκαλύπτουν ποια φιάλη κρασιού από το ‘σκονισμένο’ κελάρι τους σκοπεύουν να ανοίξουν με αφορμή τα φετινά Χριστούγεννα. Και αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι θα πιείτε στο δικό σας τραπέζι, να μια ακόμα καλή ευκαιρία, για να πάρετε ιδέες.Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW
Master of Wine, πρόεδρος στο Wines and Spirits Professional Consultants Ltd, υπεύθυνος εισαγωγών για την Αίολος Α.Ε.
Borovitza Wines, Gamsa, E&G, Βουλγαρία, 2008
Το παραπάνω κρασί είναι το τελευταίο μου ‘εύρημα’, μετά από μια πρόσφατη επίσκεψη μου στην Βουλγαρία. Το οινοποιείο Borovitza είναι αυτή τη στιγμή το κορυφαίο οινοποιείο της γειτονικής χώρας, εφαρμόζοντας τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το κρασί έχει ωριμάσει για 22 μήνες σε Βουλγάρικο βαρέλι, χωρίς προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα και ανήκει στα ‘natural wines’. Μόλις 300 φιάλες παραγωγή για αυτόν τον ανεκτίμητο ‘θησαυρό’, που θα απολαύσω μαζί με την οικογένεια μου, την σημαντική αυτή ημέρα.

Αλέξανδρος Σακκάς
Εξειδικευμένος δημοσιογράφος και σύμβουλος οίνου, γευσιγνώστης, πρώην sommelier και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών
Ceretto, Barbaresco Bricco Asili, Ιταλία ή 4 διαφορετικά Αmarone ή Κτήμα Αβαντίς, Syrah, Double Magnum
Δύσκολη, στ'αλήθεια πολύ δύσκολη, η ερώτηση σας για ΤΗΝ φιάλη (μιας που η παρέα θα πιεί παραπάνω από μία μόνο φιάλη), που θα ήθελα οπωσδήποτε να απολαύσω τώρα με τις γιορτές που είναι πια σε απόσταση αναπνοής. Με κάθε βεβαιότητα, "Η" φιάλη που θα ήθελα οπωσδήποτε να έχω στο τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς (αν δεν είχα υποκύψει πρόσφατα στον πειρασμό να την απολαύσω με ιδιαίτερη και τρυφερή συντροφιά) είναι το magnum της συγκλονιστικής Σαμπάνιας KRUG από την ονειρώδη εσοδεία 1990!!!!Αυτή μας τελείωσε, ας δούμε λοιπόν προς τα πού σκοπεύω να προσανατολιστώ.

Σας είπα για Παραμονή της Πρωτοχρονιάς διότι από τον μακαρίτη τον πατέρα μου ασυνείδητα έμαθα να την νοιώθω πιο σημαντική από τα Χριστούγεννα και να την τιμώ με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και λαμπρότητα (και με καλύτερα κρασιά, βέβαια).

Λοιπόν.....για την παρέα της λαμπερής Παραμονής της Πρωτοχρονιάς δεν έχω ακόμα κάνει την τελική επιλογή, θα το αποφασίσω την τελευταία στιγμή. ΑΛΛΑ με κάθε βεβαιότητα, θα διαλέξω από κάποιες ξεχωριστές φιάλες που από καιρό φυλάω στην άκρη για ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίσταση: α) τέσσερις διαφορετικές (παλιές) χρονιές Barbaresco "Bricco Asili" του Ceretto, που μου είχε προσφέρει ο ίδιος ο κύριος Ceretto σε επίσκεψη μου στο οινοποιείο του β) τέσσερις φιάλες από το αγαπημένο μου κρασί Amarone, διαφορετικών παραγωγών: Masi, Salvalai, Santa Sofia "Goie", Tommasi γ).το αντίστοιχο τεσσάρων φιαλών (ένα double magnum) από "Κτήμα Αβαντίς Syrah", που μου είχε κάνει δώρο στα γενέθλια μου ο Απόστολος Μούντριχας.

Θέλω να επιφυλάξω στον ίδιο τον εαυτό μου (και στη συντροφιά μου) το δώρο της έκπληξης: την οριστική απόφαση θα την πάρω την τελευταία στιγμή

Μερόπη Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια στα περιοδικά Οινοχόος, Γαστρονόμος και στο ‘Κ’ της Καθημερινής
Κτήμα Κυρ Γιάννη, Μπλε Αλεπού, Νάουσα, 2008
Μια ιδιαίτερη στιγμή στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα είναι το άνοιγμα μιας φιάλης Μπλε Αλεπού, της νέας δηλαδή ετικέτας του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ένα κρασί με το οποίο πρωτοήρθα σε επαφή λίγο καιρό πριν, σε μια επίσκεψη μου στο οινοποιείο, δοκιμάζοντας το σε πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα εμφιαλωθεί. Το ιδιαίτερο χαρμάνι και η σπανιότητα του, σε συνδυασμό με την προσμονή μου να το γευτώ πια ‘ολοκληρωμένο’, νομίζω επάξια του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στη φετινή μας ‘φιέστα’.

Θοδωρής Λέλεκας
Σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, δημοσιογράφος οίνου και blogger
Descendientes de J. Palacios, Petalos del Bierzo, Ισπανία, 2006
Μια φιάλη που έχω βάλει στην άκρη για τις φετινές γιορτές είναι το Petalos 2006 από την περιοχή Bierzo στην Ισπανία και από την σχετικά άγνωστη (στο ευρύ κοινό) Ι