Γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των ‘ειδικών’ του Οίνου. Από τον Γ. Μιχαήλο


Όσο και αν προσπαθώ, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο χόμπυ ή επάγγελμα, το οποίο να προσφέρει τόσες συνεχείς ευκαιρίες ‘εξάσκησης’, μέσα σε ένα γιορταστικό, σε πολλές περιπτώσεις ‘συμποσιακό’, περιβάλλον.

Πάνω και πέρα από όλα λοιπόν, τα πάντα γύρω από το κρασί έχουν να κάνουν με τη χαρά και την ευχαρίστηση, που τόσο απλόχερα προσφέρει. Αυτή είναι και η ουσία του.

Μια ουσία η οποία νομίζω αναδεικνύεται με εξαιρετικό τρόπο, μέσα από τις μικρές ιστορίες που μας έδωσαν 20 σημαντικοί άνθρωποι του χώρου, για τις προσωπικές τους επιλογές κρασιών στο φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κρασιά τα οποία θα απολαύσουν παρέα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οινοποιοί και sommelier, δημοσιογράφοι και wine-bloggers, μας αποκαλύπτουν ποια φιάλη κρασιού από το ‘σκονισμένο’ κελάρι τους σκοπεύουν να ανοίξουν με αφορμή τα φετινά Χριστούγεννα. Και αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει τι θα πιείτε στο δικό σας τραπέζι, να μια ακόμα καλή ευκαιρία, για να πάρετε ιδέες.



Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW
Master of Wine, πρόεδρος στο Wines and Spirits Professional Consultants Ltd, υπεύθυνος εισαγωγών για την Αίολος Α.Ε.
Borovitza Wines, Gamsa, E&G, Βουλγαρία, 2008
Το παραπάνω κρασί είναι το τελευταίο μου ‘εύρημα’, μετά από μια πρόσφατη επίσκεψη μου στην Βουλγαρία. Το οινοποιείο Borovitza είναι αυτή τη στιγμή το κορυφαίο οινοποιείο της γειτονικής χώρας, εφαρμόζοντας τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το κρασί έχει ωριμάσει για 22 μήνες σε Βουλγάρικο βαρέλι, χωρίς προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα και ανήκει στα ‘natural wines’. Μόλις 300 φιάλες παραγωγή για αυτόν τον ανεκτίμητο ‘θησαυρό’, που θα απολαύσω μαζί με την οικογένεια μου, την σημαντική αυτή ημέρα.

Αλέξανδρος Σακκάς
Εξειδικευμένος δημοσιογράφος και σύμβουλος οίνου, γευσιγνώστης, πρώην sommelier και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών
Ceretto, Barbaresco Bricco Asili, Ιταλία ή 4 διαφορετικά Αmarone ή Κτήμα Αβαντίς, Syrah, Double Magnum
Δύσκολη, στ'αλήθεια πολύ δύσκολη, η ερώτηση σας για ΤΗΝ φιάλη (μιας που η παρέα θα πιεί παραπάνω από μία μόνο φιάλη), που θα ήθελα οπωσδήποτε να απολαύσω τώρα με τις γιορτές που είναι πια σε απόσταση αναπνοής. Με κάθε βεβαιότητα, "Η" φιάλη που θα ήθελα οπωσδήποτε να έχω στο τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς (αν δεν είχα υποκύψει πρόσφατα στον πειρασμό να την απολαύσω με ιδιαίτερη και τρυφερή συντροφιά) είναι το magnum της συγκλονιστικής Σαμπάνιας KRUG από την ονειρώδη εσοδεία 1990!!!!Αυτή μας τελείωσε, ας δούμε λοιπόν προς τα πού σκοπεύω να προσανατολιστώ.

Σας είπα για Παραμονή της Πρωτοχρονιάς διότι από τον μακαρίτη τον πατέρα μου ασυνείδητα έμαθα να την νοιώθω πιο σημαντική από τα Χριστούγεννα και να την τιμώ με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και λαμπρότητα (και με καλύτερα κρασιά, βέβαια).

Λοιπόν.....για την παρέα της λαμπερής Παραμονής της Πρωτοχρονιάς δεν έχω ακόμα κάνει την τελική επιλογή, θα το αποφασίσω την τελευταία στιγμή. ΑΛΛΑ με κάθε βεβαιότητα, θα διαλέξω από κάποιες ξεχωριστές φιάλες που από καιρό φυλάω στην άκρη για ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίσταση: α) τέσσερις διαφορετικές (παλιές) χρονιές Barbaresco "Bricco Asili" του Ceretto, που μου είχε προσφέρει ο ίδιος ο κύριος Ceretto σε επίσκεψη μου στο οινοποιείο του β) τέσσερις φιάλες από το αγαπημένο μου κρασί Amarone, διαφορετικών παραγωγών: Masi, Salvalai, Santa Sofia "Goie", Tommasi γ).το αντίστοιχο τεσσάρων φιαλών (ένα double magnum) από "Κτήμα Αβαντίς Syrah", που μου είχε κάνει δώρο στα γενέθλια μου ο Απόστολος Μούντριχας.

Θέλω να επιφυλάξω στον ίδιο τον εαυτό μου (και στη συντροφιά μου) το δώρο της έκπληξης: την οριστική απόφαση θα την πάρω την τελευταία στιγμή

Μερόπη Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια στα περιοδικά Οινοχόος, Γαστρονόμος και στο ‘Κ’ της Καθημερινής
Κτήμα Κυρ Γιάννη, Μπλε Αλεπού, Νάουσα, 2008
Μια ιδιαίτερη στιγμή στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα είναι το άνοιγμα μιας φιάλης Μπλε Αλεπού, της νέας δηλαδή ετικέτας του κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ένα κρασί με το οποίο πρωτοήρθα σε επαφή λίγο καιρό πριν, σε μια επίσκεψη μου στο οινοποιείο, δοκιμάζοντας το σε πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα εμφιαλωθεί. Το ιδιαίτερο χαρμάνι και η σπανιότητα του, σε συνδυασμό με την προσμονή μου να το γευτώ πια ‘ολοκληρωμένο’, νομίζω επάξια του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στη φετινή μας ‘φιέστα’.

Θοδωρής Λέλεκας
Σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, δημοσιογράφος οίνου και blogger
Descendientes de J. Palacios, Petalos del Bierzo, Ισπανία, 2006
Μια φιάλη που έχω βάλει στην άκρη για τις φετινές γιορτές είναι το Petalos 2006 από την περιοχή Bierzo στην Ισπανία και από την σχετικά άγνωστη (στο ευρύ κοινό) Ισπανική ποικιλία Mencia. Είναι ένα κρασί που αγαπώ πολύ και μου θυμίζει όμορφες στιγμές από ταξίδια στη Βαρκελώνη. Για χρόνια είχαμε αυτή την ετικέτα για μία από τις πιο ‘ταπεινές’ του θρυλικού Alvaro Palacios, ώσπου η τρέχουσα χρονιά συμπεριλήφθηκε στο φετινό παγκόσμιο Top 100 του Wine Spectator

Βασίλης Γαλανός
Δημοσιογράφος-Wine Blogger
Vega Sicilia, Unico, Ribera del Duero, Ισπανία, 1991
Ένα από τα κρασιά που τρέφω απεριόριστη εκτίμηση-και δεν το έχω κρύψει άλλωστε- είναι το μεγαλειώδες Vega Sicilia Unico. Αυτό που δεν έχω αποφασίσει ακόμα είναι, αν για την περίσταση θα πάω σε κάτι σχετικά πρόσφατο, όπως αυτό του 1991 ή σε κάτι παλιότερο όπως αυτό του 1964, που είναι και η χρονιά γέννησης μου. Μάλλον όμως θα αφήσω την παλαιότερη φιάλη να ‘κλείσει’ τα 50 της χρόνια πρώτα.

Markus Stolz
Blogger known as Elloinos, linking Greek producers with importers, merchants, gastronomy and consumers
Καρανίκα, Brut Cuvee Speciale, Αμύνταιο, 2009
Το συγκεκριμένο αφρώδες κρασί απλά νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση, εφόσον αποτελεί μια σπάνια απόλαυση. Και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι ξέρω κάποιον, στον οποίο δεν αρέσουν οι φυσαλίδες.

Σοφία Πέρπερα
Enologist Director, All About Greek Wine
Κτήμα Κυρ Γιάννη, Ράμνιστα, Νάουσα, 1997
Τα Χριστούγεννα θα ηθελα να μοιραστώ με οικογένεια και φίλους μου, κάποιες σπάνιες φιάλες του Ράμνιστα 1997 από το Κτήμα Κυρ Γιάννη. Το κρασί αυτό είναι από τα πιο αγαπημένα μου. Είναι φτιαγμένο από ξινόμαυρο που το λατρεύω, από ένα μοναδικό οινοποιείο, μια μαγική χρονιά για τη Νάουσα. Το 1997 ήταν για μένα χρονιά ορόσημο γιατί ξεκίνησα να εργάζομαι στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου γεγονός που επηρέασε πάρα πολύ την μετέπειτα καριέρα μου μια και αφενός άνοιξαν οι ορίζοντές μου σε ότι έχει να κάνει με το κρασί και αφετέρου κόλλησα το μικρόβιο του να παθιάζεσαι δουλεύοντας για τα κοινά.

Γιώργος Σκούρας
Οινοποιός-ιδιοκτήτης στο Κτήμα Σκούρα, Μαλανδρένι, Άργος
Κτήμα Σκούρα, Μέγας Οίνος, Νεμέα
Τα φετινά Χριστούγεννα σηματοδοτούν τα 25 χρόνια κυκλοφορίας στην αγορά της ετικέτας Μέγας Οίνος, ένα κρασί συνυφασμένο με την ιστορία του κτήματος. Με αφορμή αυτό το πολύ σπουδαίο για εμάς γεγονός, θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και γενέθλια μαζί, απολαμβάνοντας αρκετές φιάλες, από διαφορετικές χρονιές, παρέα με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Απόστολος Μούντριχας
Οινοποιός-ιδιοκτήτης στο κτήμα Αβαντίς, Εύβοια
Penfolds, Grange, Αυστραλία, 1998
Η μεγάλη μου αγάπη όπως είναι γνωστό είναι το Syrah, για αυτό το λόγο φέτος έχω φυλάξει να πιω ένα ‘icon’ Shiraz, το περίφημο Grange του Penfolds, δώρο της αγαπημένης μου συζύγου. Το κρασί θα κάνει ‘παρέα’ στο τραπέζι με ένα Syrah Collection Αβαντίς, του 2001. Ο γιος μου Νικόλας και η κόρη μου Σταυρίνα, λόγω ηλικίας, θα είναι απλά παρατηρητές της σπουδαίας αυτής στιγμής…

Ανδρέας Γάβρης
Chef και ιδιοκτήτης στο εστιατόριο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας
Didier Dageneau, Silex, Pouilly Fume, Loire, 2004
Μία από τρεις, καλά φυλαγμένες στο κελάρι μου φιάλες Silex, θα ανοίξω τα φετινά Χριστούγεννα, δοκιμάζοντας το δίπλα σε ένα ριζότο με γιουβαρλάκια. Το Silex είναι το πρώτο μεγάλο λευκό κρασί που δοκίμασα, με το οποίο αναθεώρησα την αρνητική άποψη που είχα για τα κρασιά με υψηλές οξύτητες και για την ποικιλία Sauvignon Blanc. Ένα κρασί συλλεκτικό, από έναν άνθρωπο με όραμα που δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας.

Νίκος Γιαννόπουλος
Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος(2011), sommelier στο εστιατόριο Matsuhisa Athens, Αστέρας Βουλιαγμένης
Domaine de Vieux Telegraph, ‘La Crau’, Chateauneauf du Pape, Rhone 2004
Το CdP είναι ένα κρασί που συμβολίζει τον ρομαντισμό και την αγάπη. Οι μέρες των Χριστουγέννων που διανύουμε είναι μέρες αγάπης, για αυτό και το συγκεκριμένο κρασί το θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι, στο πάζλ που λέγεται Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρέα με την αγαπημένη μου οικογένεια.

Γιώργος Λουκάκης
Sommelier στον όμιλο εστιατορίων και ξενοδοχείων Plaza Columbia, Κύπρος
Anama 2007-2008-2009
Το Anama είναι ένας φυσικώς γλυκύς οίνος, πολύ μικρής παραγωγής, που φτιάχνεται στο στυλ μιας Commandarias και έχει ιδιαίτερη και συλλεκτική αξία για εμένα. Η χρονιά του 2009 μόλις κυκλοφόρησε και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι παρέα με εκλεκτούς φίλους. Υπάρχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία εξαιτίας της προσωπικής μου εμπλοκής στον τρύγο και πραγματικά ανυπομονώ να το δοκιμάσω.

Γιώργος Φλούδας AIWS
Sommelier, Συνιδιοκτήτης στην εταιρία Trinity Wines Ltd
Αμπελώνες Αντωνόπουλου, Νέα Δρυς, Πελοπόννησος, 1993
Ένα μεγάλο κρασί του οποίου ελάχιστες φιάλες έχουν απομείνει από τη συγκεκριμένη χρονιά. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το κρασί θα βρίσκεται στο απόγειο του, ανταμείβοντας έτσι την υπομονή μου και θα είναι ένας εξαιρετικός ‘συνοδός’ στη τόσο ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Απόστολος Πλαχούρας
Head Sommelier στο εστιατόριο Funky Gourmet, Κεραμικός, Αθήνα
Chateau Chantalouette, Pomerol, Γαλλία, 2003
Πατροπαράδοτα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, μαζευόμαστε η οικογένεια και οι φίλοι και τρώμε όλοι μαζί την παραδοσιακή γαλοπούλα με τη γέμιση. Φέτος ανάμεσα στα κρασιά που θα δοκιμάσουμε, έχω επιλέξει ένα Chateau Chantalouette του 2003. Ένα τυπικό Pomerol, εξαιρετικό value for money, το οποίο ελπίζω θα ικανοποιήσει τους πάντες. Μιας που είμαι με την οικογένεια και φίλους, οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα, άμεση σχέση με το κρασί, αποφεύγω να ανοίγω πολύ ακριβές φιάλες.

Γιώργος Λούκας
Ιδιοκτήτης στην εταιρία Genius in Gastronomy-Consultants and Beverage Seminars
Delas, Chante Perdrix, Cornas, Northern Rhone, Γαλλία
Γενικά θα με αυτοαποκαλούσα λάτρη της κατεξοχήν εορταστικής σαμπάνιας, αν και την απολαμβάνω οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, όταν μου το επιτρέπουν οι συνθήκες (οικονομικές και πρακτικές). Φέτος όμως σίγουρα θα επιλέξω κάποια από τις παλαιωμένες φιάλες 7-15 ετών από τον Ροδανό, όπως Hermitage και Cotie Rotie, αλλά κυρίως την αγαπημένη μου AOC το Cornas, που λόγω πολυπλοκότητας και ζουμερού χαρακτήρα, ταιριάζει με τα εορταστικά εδέσματα. Το Cornas το γνώρισα και αγάπησα πίνοντας το πρώτη φορά καλεσμένος σε ένα Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό τραπέζι, (γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και συκωτάκια), το οποίο είχα πάει δώρο. Ήταν ένα Cornas, Chante Perdrix, του οίκου Delas, το οποίο έκτοτε πάντα διαθέτω στην κάβα μου.

Γιάννης Μακρής AIWS
Οινοχόος στο εστιατόριο Βασίλαινας, υποψήφιος για Master of Wine
Delas, Les Bessards, Hermitage, Northern Rhone, Γαλλία
Οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρόλο τον εργασιακό πανικό, μου γεννούν αισθήματα αισιοδοξίας και χαράς. Σκέφτομαι φέτος τα Χριστούγεννα, να επιτρέψω στον εαυτό μου την πολυτέλεια κάποιων κρασιών, που δεν είναι καθημερινή επιλογή. Έχοντας προτίμηση στο Syrah, στρέφομαι στο λοφάκι του Hermitage και πιο συγκεκριμένα στα γρανιτώδη εδάφη του Les Bessards, από τον Delas. Η μοναδική έκφραση της ποικιλίας (πολυπλοκότητα, δύναμη, κομψότητα), δίνει κατά την δική μου άποψη, από τα πιο αισθησιακά των λεγόμενων fine wines.

Τάσος Πικούνης
Σύμβουλος Marketing, House of Wine
Κυρ Γιάννη, Γιαννακοχώρι, Νάουσα, 2008
Μεγάλο μπέρδεμα! Πολύ μεγάλο! Όταν καθημερινά βρίσκεσαι ανάμεσα σε 1000+ ετικέτες, με τη μία καλύτερη από την άλλη, το πρόβλημα πάει πολύ μακρύτερα ‘από την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω’. Αλλά… μια μαγική πραγματικά γεμιστή γαλοπούλα που φτιάχνει η γυναίκα μου Χριστίνα, βάζει το μέτρο του κρασιού. Με αυτή τη γαλοπούλα οι κλασικές επιλογές κρασιού δεν ‘αντέχουν’ και έτσι εδώ και χρόνια στο τραπέζι κυριαρχεί το Γιαννακοχώρι του Κυρ Γιάννη που ταιριάζει ‘γάντι’ με την ‘ειδική’ αυτή γαλοπούλα.

Ιωάννης Καρακάσης AIWS
Wine Blogger, Κάτοχος Diploma του WSET Αγγλίας, Υποψήφιος για το Master of Wine
Bollinger, Grand Annee, Champagne, Γαλλία, 1999
Ο χρόνος που πέρασε ήταν πολύ γεμάτος με τη γέννηση του γιου μου, την απόκτηση του Diploma από το WSET Αγγλίας, αλλά φυσικά και την έναρξη του νέου στόχου, που λέγεται Master of Wine. Νομίζω μια prestige cuvee σαμπάνια, όπως η Grande Annee από τον οίκο Bollinger θα επισφραγίσει με τον πιο εορταστικό τρόπο, παρέα με την οικογένεια μου, αυτή την πολύ επιτυχημένη χρονιά.

Ηλιάνα Σιδηροπούλου
Οινολόγος, σύμβουλος οινικής επικοινωνίας
Κτήμα Παυλίδη, Thema ερυθρός, Δράμα, 2008
Τα Χριστούγεννα θα πιούμε Thema Παυλίδη ερυθρό του 2008, γιατί φέτος υπάρχει όντως «θέμα», αλλά κυρίως γιατί λατρεύω τη σύζευξη του ‘τρυφερού’ Αγιωργίτικου με το πικάντικο Syrah. Χάρη στον ταλαντούχο οινολόγο του κτήματος, Νίκο Καρατζά, τα κρασιά τους «φυσάνε». Αποπνέουν αυθεντικότητα και τυπικότητα.

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Examinations Officer & Diploma Coordinator στο WSPC L.t.d.
Chateau de Laubade, Armagnac, Γαλλία, 1978
Δεν θα σας πω τι θα πιούμε κατά την διάρκεια του γεύματος αλλά με τι θα κλείσει το γιορτινό γεύμα. Με ένα Armagnac, Chateau de Laubade του 1978, από την χρονολογία γέννησης μου, φυλαγμένο για πολλά χρόνια στο κελάρι μου.



Καλά Χριστούγεννα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant