Στιγμές από την βδομάδα που πέρασε Από τον Γ. Μιχαήλο


Τόσο δυσάρεστα , όσο και ευχάριστα νέα είχε η εβδομάδα που πέρασε γύρω από το κρασί, τουλάχιστον όπως τη βίωσα εγώ από την μεριά μου. Ελπίζω η δική σας εβδομάδα να ήταν μόνο ευχάριστη και να είχατε όμορφες εμπειρίες.

5. Τέλος εποχής για το Cellier le Bistrot


Όχι πως δεν το γνωρίζαμε από καιρό, αλλά όταν έρχεται και το δελτίο τύπου που ανακοινώνει επίσημα το κλείσιμο του ιστορικού Cellier le Bistrot στο κέντρο της Αθήνας, που για χρόνια αποτέλεσε ένα ‘ναό’ για το κρασί, λογικό είναι να αισθανόμαστε θλίψη. Από το τέλος του Φλεβάρη το μαγαζί της Πανεπιστημίου ‘κατεβάζει τα ρολά’, με όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν εδώ και καιρό στο κέντρο, σίγουρα να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της εταιρίας του κυρίου Καρακώστα. Και επειδή κάθε τέλος και μια νέα αρχή, το χαμόγελο επανήλθε στα χείλη μου όταν την ίδια μέρα αγαπημένη μου φίλη από το χώρο, μου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει καινούριο wine bar, επίσης στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Το να πω ότι έχω μεγάλες προσδοκίες περιττεύει. Λεπτομέρειες λίγο αργότερα, αφού ακόμα το όλο project δεν είναι ανακοινώσιμο.

4. Parker εναντίον Ελλήνων


Μέχρι και οι ‘Θεοί’ κάνουν λάθη από ότι φαίνεται τελικά. Και ενώ διανύαμε μια περίοδο θα έλεγα μέσα στα ‘σιρόπια’, με τον πασίγνωστο οινοκριτικό Robert Parker, να ανεβάζει τις βαθμολογίες του στα Ελληνικά κρασιά, μοιράζοντας τα 90αρια και βάλε, τον τελευταίο καιρό απλόχερα, αναγνωρίζοντας την αλματώδη αύξηση στην ποιότητα των Ελληνικών κρασιών, ήρθε η ώρα του ‘ξενερώματος’ και της ‘απομυθοποίησης’, μέσα από το twitter. Την Τρίτη που μας πέρασε λοιπόν, ο πολύς κύριος Parker twittare ότι διάβασε στον γαλλικό τύπο πως μόνο το 15% των Ελλήνων πληρώνει φόρους, σπεύδοντας ταυτόχρονα να σχολιάσει ότι μετά από αυτό δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέται κανείς γιατί η Ελλάδα κοντεύει να ‘πτωχεύσει’. Τα σχόλια δικά σας, αλλά μεταξύ μας ήδη ‘βλέπω’ τον Τάσο Πικούνη, να ετοιμάζει άρθρο ‘καταπέλτη’ για το 100pts scale σύστημα βαθμολόγησης των κρασιών που ο Robert Parker χρησιμοποιεί!!

3. Κρασί της εβδομάδας: Ρομπόλα Gentilini 2011


Κυκλοφόρησε και σύντομα θα βρείτε την καινούρια σοδειά της Ρομπόλα και στο House of Wine. Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος φρόντισε να μου φέρει μια φιάλη προς δοκιμή αμέσως μετά την εμφιάλωση της… Δύο προβλήματα έχω σε σχέση με την Ρομπόλα ως ποικιλία. Δεν μπορώ να αποφασίσω πότε μου αρέσει περισσότερο. Φρέσκια όπως η φιάλη που δοκίμασα, γεμάτη νεύρο, φρούτο και ζωντάνια, ή με κάνα δυο χρόνια στην ‘πλάτη’, όταν το φρούτο έχει παραχωρήσει τη θέση του στην χαρακτηριστική μεταλλικότητα της ποικιλίας και περισσότερο εξελιγμένα ‘γήινα’ αρώματα. Όταν δεν μπορώ να αποφασίσω φροντίζω να έχω όλες τις διαθέσιμες επιλογές ταυτόχρονα στον συντηρητή μου…

Αν και πολύ κοντά στην ημερομηνία εμφιάλωσης της φαίνεται ότι το 2011 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ποικιλία παρά τα προβλήματα που υπήρχαν με τον περονόσπορο. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, αλλά αυτό φαίνεται ότι τελικά λειτούργησε προς όφελος της ποιότητας.

Ακολουθούν οι πρόχειρες γευστικές μου σημειώσεις σε ότι αφορά το κρασί:

Χρώμα: παρουσία φυσαλίδων, λεμονί, πράσινες ανταύγειες

Μύτη: επιθετική, έντονη, νεαρή, φρέσκια, lime και λεμόνι, αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, ‘υποβόσκουσα’ φυτικότητα

Στόμα: ‘παλλόμενο’, νευρώδες, ζωηρό, όξινο, μεταλλικό, φρουτώδες

Επίγευση: δροσιστική, απλή, ευχάριστη, μέτρια σε διάρκεια

Έτοιμο; : ανάλογα τι εννοεί κανείς έτοιμο. Πίνεται εξαιρετικά ευχάριστα και τώρα, αλλά θα αντέξει να πάει πολύ παραπέρα.

Εναλλακτικά: Ρομπόλα Gentilini 2010, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετική φάση της ζωής της αυτή τη στιγμή

Συνδυασμός φαγητού: ριζότο με λεμόνι και λαβράκι

Αναλυτικά οι περιγραφές μου όταν με το καλό έρθει η νέα χρονιά στο House of Wine.

2. Το Ελληνικό κρασί σκίζει στο εξωτερικό


Γυρνώντας ο Στέλιος Μπουτάρης από ένα ταξίδι του στην Αμερική πήρε το αυτί μου να λέει ότι το Ελληνικό κρασί αυτή τη στιγμή είναι ‘hot stuff’ στην Αμερική και όχι μόνο στα Ελληνικά εστιατόρια. Όλοι οι κορυφαίοι sommelier έχουν στις λίστες τους και προτείνουν ελληνικές ποικιλίες με ‘μπροστάρηδες’ το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο, στους wine lovers της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Αυτά είναι καλά νέα για το Ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Ελπίζω αυτή η θετική εξέλιξη μόνο, να μην έχει να κάνει με το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες ταλαντούχοι sommeliers, αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας.

1. Γεράκια


Εδώ και μερικές μέρες γεράκια πετάνε στην ιστοσελίδα του House of Wine… Έχε χάρη που δεν μπορώ να μιλήσω, αλλά νομίζω ότι σύντομα πρέπει να περιμένετε μια εξαιρετική πρόταση αποκλειστικά από το House of Wine

Η πρώτη μου επαφή με αυτό τα ‘άγρια’, επιβλητικά και πανέμορφα πουλιά, ήταν εξαιρετική. Ελπίζω και η δική σας όταν έρθει η ‘σπάνια’ ώρα να τα συναντήσετε.



Καλή εβδομάδα σε όλους


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant