Ο νέος είναι ωραίος ή ο παλιός αλλιώς; Από τον Γ. Μιχαήλο


Προτιμάτε τον καφέ σας δυνατό και σκέτο ή γλυκό και με μια γενναία κουταλιά κρέμας; Μήπως όσοι ‘θέσατε’ τον εαυτό σας στην πρώτη κατηγορία αρέσκεστε σε νεαρά, γεμάτα ‘ποικιλιακό’ φρούτο, τανικά κρασιά, ενώ οι υπόλοιποι, δείχνετε μια έφεση προς τα πιο λεπτά αρώματα και γεύσεις ενός Pinot Noir, ή ακόμα περισσότερο προς το πολύπλοκο ‘μπουκέτο’ και τον ‘στρογγυλεμένο’, μαλακό, χαρακτήρα που έχει αναπτύξει ένα κρασί παλαιωμένο για αρκετά χρόνια στη φιάλη;

Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στις προτιμήσεις σας σε σχέση με το πως πίνετε τον καφέ σας και στο τι κρασί απολαμβάνετε, ωστόσο υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στις προσωπικές σας προτιμήσεις και στην ‘καλύτερη’ δυνατή στιγμή κατά την οποία ένα κρασί είναι ‘έτοιμο’ για να καταναλωθεί από την μεριά σας. Και πραγματικά σε αυτό το σημείο θέλω να ομολογήσω ότι δεν διαθέτω το ‘κληρονομικό χάρισμα’, ούτε τις αστρολογικές ικανότητες της κυρίας Παγιατάκη, για να μπορώ κάθε φορά με πλήρη βεβαιότητα να προβλέψω, μέσα από μια δοκιμή ή και χωρίς, αν το κάθε κρασί είναι δυνατόν να εξελιχθεί για τα επόμενα είκοσι και βάλε, χρόνια. Και κάθε φορά που μια τέτοια ερώτηση ‘σκάει’ στο email μου, ζη