Ποιά είναι η "καλή" τιμή για ένα κρασί;

Ποιά είναι η "καλή" τιμή για ένα κρασί; Από τον Γ. Μιχαήλο


Είναι τελικά τα 10€ στο ηλεκτρονικό ράφι του House of Wine το ταβάνι για να θεωρήσουμε ότι μία φιάλη κρασιού έχει καλή τιμή; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε προκλητική την παρουσία κρασιών με τιμή πάνω από 30€ σε μία κάβα; Δεν τολμώ να μιλήσω καν για τριψήφιους αριθμούς… Φοβάμαι το λιντσάρισμα.

Αναμφισβήτητα το κόστος είναι την εποχή αυτή η Νο1 ανησυχία μας όταν αγοράζουμε μία φιάλη. Μία ανησυχία αμφίδρομη, αφού και οι παραγωγοί από την πλευρά τους ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να ρίξουν τις τιμές τους ή να λανσάρουν καινούρια πολύ οικονομικά προϊόντα. Ήδη συζητάμε έντονα στο House of Wine μία καινούρια κατηγοριοποίηση η οποία θα περιλαμβάνει super οικονομικές προτάσεις με τα 5€ ανώτατο όριο. Ο Τάσος επιμένει, εγώ με τον Μιχάλη είμαστε πιο προβληματισμένοι, αλλά το σκεφτόμαστε σοβαρά. Και για πρώτη φορά η λίστα κρασιών του Paradiso θα είναι under 20… 20 επιλεγμένες προτάσεις κρασιών που θα εναλλάσσονται σε τακτή βάση και θα σερβίρονται όλα σε τιμή κάτω των 20€. Πλέον δεν αρκεί να μου αρέσει ένα κρασί και απλά να ταιριάζει με την κουζίνα του εστιατορίου. Η παράμετρος τιμή είναι καθοριστική για να επιλεχθεί για την λίστα. Ακολουθούμε όλοι το ρεύμα της εποχής και προσπαθούμε κατά το δυνατόν να προσαρμοστούμε για να επιβιώσουμε…
Είναι αρκετοί πελάτες του εστιατορίου που με ρωτάνε γιατί να δώσει κάποιος μερικές εκατοντάδες ευρώ για να αγοράσει μία φιάλη κρασί. Αρκετοί μάλιστα το θεωρούν και γελοίο. Για να είμαι ειλικρινής σχεδόν αυθόρμητα μετά από μία τέτοια ερώτηση το μάτι μου πέφτει πάντα στο κλειδί του αυτοκινήτου τους… Mercedes Benz; BMW; Audi; Με το ίδιο σκεπτικό γιατί κάποιος να δώσει λεφτά για να αγοράσει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο; Και τι είναι τελικά αυτό το οποίο σημαίνει «καλή τιμή» για ένα μπουκάλι κρασί; Μόνο οι απόλυτοι αριθμοί; Όσο γελοίο και να ακούγεται σε κάποιους το να πληρώνουν μερικές εκατοντάδες ευρώ, υπάρχουν και αυτοί που επιχειρηματολογούν ότι είναι αστείο να πληρώνεις 5€ για μία φιάλη κρασί… Βγάλτε έξω φόρους, υλικά συσκευασίας, πρώτες ύλες, marketing και ένα κέρδος για τον παραγωγό. Όλα αυτά είναι μετρήσιμα… Πως μπορούν όμως να κοστολογηθούν έννοιες όπως η γνώση και η κληρονομιά και η παράδοση που κουβαλάνε ορισμένα κρασιά μαζί τους; Ένα Romanee-Conti δεν είναι απλά ένα κρασί… Είναι η ιστορία αιώνων που κουβαλάει μαζί του, κάτι που δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να αναπαραχθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη… Ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Σκεφτείτε τώρα τι πληρώνετε για την αγαπημένη σας φιάλη Ξινόμαυρο… Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας είναι το αποτέλεσμα μίας ολόκληρης χρονιάς, ή μάλλον πολλών δεκαετιών προσπάθειας πίσω, για να φτάσει ο παραγωγός στο αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης χρονιάς, είναι η βαθιά γνώση ενός ανθρώπου που έχει επενδύσει ατελείωτο χρόνο και φυσικά τα καπρίτσια της φύσης που μπορούν ακόμα και να καταστρέψουν όλη την προσπάθεια πριν αυτή ολοκληρωθεί…

Δεν ξέρω πόσο σημασία έχει να λέω όλα τα παραπάνω ειδικά σε περιπτώσεις που δυσκολευόμαστε ακόμα και για τα αυτονόητα… Σίγουρα ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο… Νομίζω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι μόνο μέχρι 5 ευρώ πρέπει να δώσω για να πιω το αγαπημένο μου Ξινόμαυρο και οτιδήποτε παραπάνω είναι κλεψιά ή βλακεία από την πλευρά μου… Το κρασί και μάλιστα το Ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί δεν είναι κόκα κόλα. Δεν είναι βιομηχανικής κλίμακας προϊόν που αναπαράγεται σε τεράστιες ποσότητες, με ομοιογένεια και κάτω από όλες τις συνθήκες. Είναι χρόνος, κόπος, ιδρώτας, γνώση, αγωνία, αγάπη, παράδοση, ιστορία…

Σκεφτόμενος όλα τα παραπάνω νιώθω χαρούμενος γιατί νιώθω ότι ανήκω σε ένα από τους πιο τίμιους εμπορικούς τομείς στον κόσμο που ζούμε. Αυτόν του κρασιού… Και ας φωνάξει όποιος θέλει. Γνώμη μου είναι…

Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: