Rethink...Από τον Γ. Μιχαήλο


Βαστάτε Έλληνες…

Πάει και το 2012 (οσονούπω τελειώνουν τα ψωμιά του) και είμαστε ακόμα ζωντανοί από όποια οπτική και αν το δει κανείς. Οι προβλέψεις των Μάγια δεν επαληθεύτηκαν ευτυχώς, την πτώχευση την σκαπουλάραμε και φέτος, ενώ κάπου άκουσα τον υπουργό οικονομικών να μιλάει για ανάπτυξη περίπου τέτοια εποχή του χρόνου… Όχι ότι είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε βάση, αφού χορτάσαμε παραμύθι τόσα χρόνια, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Καινούριος χρόνος έρχεται και ξέρω πως τα πράγματα μετά από πέντε και βάλε χρόνια βαθιάς ύφεσης δεν μπορεί να είναι ευοίωνα. Ωστόσο 34 χρόνια τώρα δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ξεκινήσω με αρνητικές σκέψεις τη χρονιά. Προς αυτή την κατεύθυνση και το ποστάρισμα του καλού μου φίλου και πολύ ταλαντούχου σεφ, Βασίλη Λεωνίδου στο facebook. ‘Αισιοδοξία μάγκες και χαμόγελο… Με αυτά θα ζήσουμε, αυτά θα κερδίσουμε’… Πόσο σημαντικό είναι ρε γαμ… νέοι άνθρωποι να μην το βάζουν κάτω, να μην χάνουν την αισιοδοξία τους μέσα στο μαύρο και άραχνο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί;

Σάμπως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα στη σύγχρονη ιστορία της; Ακούω τη γιαγιά μου να μπαμπαλίζει (παραμιλάει στα Σαμιώτικα) στο μέσα δωμάτιο βλέποντας ειδήσεις, παραλληλίζοντας την τωρινή κατάσταση με τον πόλεμο του 40 και τον εμφύλιο. Μετά από δύο απανωτούς πολέμους η Ελλάδα βγήκε και τότε λαβωμένη με την οικονομία της σε μαύρο χάλι. Ωστόσο είναι η έμφυτη αισιοδοξία που διαθέτει αυτός ο λαός, μία στάση απέναντι στη ζωή, που στις περισσότερες περιπτώσεις τον οδηγεί στο να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία σαν μία πιθανή ευκαιρία. Αυτή είναι και η μόνη μου ανησυχία… Τρέμω στην ιδέα ότι αυτή η στάση ζωής μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει. Τότε είναι που πραγματικά θα έχει έρθει το τέλος του κόσμου για εμάς τους Έλληνες άσχετα από τις προφητείες των Μάγια…

Ξέρω πως ουσιαστικά είναι δύσκολο να μην μπορείς πια να υποθέσεις ότι οι επόμενοι δώδεκα μήνες που έρχονται θα είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους. Πόσοι από εμάς δεν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε κοντρολάρουμε πια, το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας; Βρισκόμαστε στο έλεος δυνάμεων πέρα από τον έλεγχο μας. Και όμως ο Βασίλης μου δίνει να καταλάβω ότι πραγματικά αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει γύρω του…

Rethink νομίζω πως είναι η λέξη κλειδί για τη νέα χρονιά. Πέντε χρόνια πριν, πάω στοίχημα πως αν ρωτούσα τον Λεωνίδου πως θα σκεφτόταν τη ζωή του το 2013, θα μου έλεγε executive σεφ σε κάποιο από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, με κάνα 4άρι χιλιάρικα μισθό το μήνα. Αισιοδοξία μάγκες και χαμόγελο… με αυτά θα ζήσουμε αυτά θα κερδίσουμε… ποστάρει σήμερα στο facebook. Και εξακολουθεί να δουλεύει με αισιοδοξία και διάθεση όχι επειδή τον περιμένουν τα 4 χιλιάρικα στο τέλος του μήνα ή η εκπομπή στην τηλεόραση που θα τον κάνει celebrity, αλλά γιατί η αγάπη του για την μαγειρική είναι που τον προσδιορίζει. Δεν λέω ότι είναι κακό που όταν είχαμε λυμένα όλα μας τα προβλήματα κυνηγήσαμε τα 4 χιλιάρικα ή είχαμε ως πρότυπο τους celebrities όλου του κόσμου. Το γεγονός όμως ότι σήμερα δουλεύουμε προσπαθώντας να επιβιώσουμε από βδομάδα σε βδομάδα δεν κάνει όλους εμάς λιγότερο σημαντικούς ή τον Βασίλη λιγότερο σπουδαίο μάγειρα.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που είμαι στο House of Wine… Ελπίζω πως δικαιούμαι μετά από ένα χρόνο γεμάτο με αναφορές στο κρασί, για μία και μόνη φορά αυτό να μην αποτελεί τον πυρήνα των σκέψεων μου. Αναπάντεχο βέβαια αν κάποιος λάβει υπόψη του ότι είχα μία πολύ πλούσια σε οινικό επίπεδο εβδομάδα. Ακόμα όμως και αν δεν γράφω με αφορμή το κρασί, γράφω έχοντας το συντροφιά. Ένα ποτήρι Sancerre του Francois Cotat που στο μυαλό μου καθορίζει τον αγγλικό όρο ‘smoky minerality’ και που εύκολα θα έκανε ακόμα και τον Τάσο Πικούνη να πιστέψει στην έννοια του terroir, κάνει παρέα στις σκέψεις μου. Και είναι τόσες πολλές… Τελειώνει η χρόνια βλέπετε και προσπαθώ να κάνω τον απολογισμό μου… Όσοι από εσάς βρίσκεστε στο ίδιο μονοπάτι, ένα εξαιρετικό ποτήρι θα βοηθήσει ώστε ο απολογισμός να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Μη γελάτε… είναι ουσιαστικό να ξεκινήσει η νέα χρονιά με ψηλά το κεφάλι.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας




Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant