Γρηγόρης Μιχαήλος: Ανταπόκριση από την ΚίναΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Επί τρεις ημέρες από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα προσπάθησα να μη χάσω ούτε μια ευκαιρία... Σε κάθε σύντομο διάλειμμα που έκανα από το πραγματικά καλαίσθητο περίπτερο των New Wines of Greece και του ΟΠΕ στην έκθεση Interwine στη πόλη Guangzhou της Κίνας, δοκίμαζα μανιωδώς όσο περισσότερα κρασιά μπορούσα.

Η έκθεση προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και περιείχε σχεδόν τα πάντα... Μέχρι και καλλιστεία για τον τίτλο της Miss World Queen for the Wine 2013, στα οποία η εμφάνιση των κοριτσιών με μαγιώ νέκρωσε για αρκετή ώρα την προσέλευση του κόσμου στα περίπτερα...

Κρασί-Καλλιστεία στην Κίνα: 0-1

Δεν είχα καλύτερο από αυτό... Άφησα τον Κηθ και τον Όφηλο (με το ελληνικότατο ονόμα), τους δύο θαυμάσιους Κινέζους sommeliers που βοήθησαν την προσπάθεια μας για προώθηση του Ελληνικού brand σε αυτή τη χαώδη αγορά και θέλησα να δοκιμάσω στα γρήγορα όσα περισσότερα κρασιά ξένων αποστολών ήταν δυνατόν...

Όσοι με έχουν πετύχει σε κάποιο Οινόραμα ή Διονύσια ξέρουν την ταχύτητα με την οποία λειτουργώ σε τέτοιες καταστάσεις. Προορισμός μου βέβαια κάθε απίθανη οινοπαραγωγός περιοχή και κρασιά στα οποία δεν θα μπορούσα εύκολα να έχω πρόσβαση στην Ελληνική αγορά. British Columbia στον Καναδά, Ρουμανία και γειτονικά Σκόπια, Oregon στα βόρειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ και Παταγονία στο νοτιότερο άκρο της Αργεντινής. Φυσικά μέσα στο στόχαστρο μου βρέθηκαν και πιο παραδοσιακές χώρες, όπως η Ιταλία με το τεράστιο περίπτερο των παραγωγών της να έχει καταλάβει το μισό κομμάτι του hall στο οποίο βρισκόταν και η Ελληνική αποστολή. Μιλάμε για πραγματική απόβαση... Ευτυχώς η πάντα ενδιαφέρουσα για τα γούστα μου Αργεντινή βρισκόταν απέναντι από το ελληνικό περίπτερο άρα είχα εύκολη πρόσβαση, η Χιλή είχε το πιο λειτουργικό και εύκολο για τον επισκέπτη εκθετήριο, ενώ οι Γάλλοι μάλλον από θέση ισχύος στη συγκεκριμένη αγορά, δεν είχαν παρουσία, παρά μόνο μεμονωμένα μαζί με κάποιους Κινέζους εισαγωγείς Γαλλικών κρασιών.
Το συμπέρασμα από τις σύντομες βόλτες ήταν ότι το Ελληνικό κρασί βρίσκεται πολύ ψηλά σε ποιοτικό επίπεδο και αυτή μου η άποψη δεν περιέχει ίχνος σωβινισμού.

Το φανταστικό Pinot Noir που δοκίμασα από τη περιοχή British Columbia του Καναδά, με 12.8 abv αλκοόλ, απίθανη φρεσκάδα, φινέτσα και σαγηνευτικά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως αγριοφράουλας, ήταν στυλιστικά κατά τη γνώμη μου ότι πιο μοντέρνο αναζητάει η παγκόσμια αγορά αυτή την εποχή (και εξαιρετικό με σολομό ψητό σύμφωνα με τα λεγόμενα της παραγωγού).

Ωστόσο αυτό και μερικά φανταστικά single-vineyard Barolo από μικρούς παραγωγούς της γειτονικής μας χώρας και δυο-τρία άλλα μεμονωμένα κρασιά δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν τη γνώμη μου. Γαλλικά Pinot Noir στα όρια του ξυδιού, λευκά Torrontes (η signature λευκή ποικιλία της Αργεντινής) να βρωμάνε αναγωγικά αρώματα και άπειρα Bordeaux για την προέλευση των οποίων ας κρατήσω μια επιφύλαξη... Έχω την αίσθηση ότι διάφορες χώρες εκμεταλλεύονται την αμάθεια των Κινέζων πάνω στο κρασί τροφοδοτώντας τη χώρα με τον συρφετό των κρασιών που διαθέτουν... Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά. Οι Κινέζοι είναι λαός που άμα βάλει κάτι στο μυαλό του το πετυχαίνει και γρήγορα θα μάθουν τα πάντα γύρω από το κρασί...Ελλάδα-Παγκόσμιος αμπέλωνας στη Κίνα: 1-0

Άρεσε λοιπόν το Ελληνικό κρασί στους Κινέζους;

Από όσα μπόρεσα να καταλάβω, μιας που η επικοινωνία μαζί τους αποτελεί ένα πραγματικό άθλο (ακόμα και οι μεταφράστριες με δυσκολία μιλάνε καλύτερα από ένα οχτάχρονο παιδάκι) έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Στο οπλοστάσιο μου είχα 21 κρασιά, ανάμεσά τους το Σαββατιανό του Μυλωνά, η Ωδή Πάνος του Σπυρόπουλου, το Δάκρυ του Πεύκου από τον Κεχρή, η Νάουσα του Μπουτάρη, η Στροφιλιά της Κατώγι-Στροφιλιά, η Νεμέα Reserve της Σεμέλης, η Λημνιώνα του Τσιλιλή, το Vinsanto της Santo wines και αρκετά ακόμα που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα γευστικών προτιμήσεων... Θεωρώ ότι το Αγιωργίτικο ταιριάζει στη γεύση τους, όντας πιο μαλακό και ήπιο σε σχέση με το Ξινόμαυρο, τα ερυθρά με διαφορά είναι τα κρασιά που θέλουν να πίνουν, ωστόσο τα αφρώδη κερδίζουν επίσης αρκετό ενδιαφέρον και το γλυκό vinsanto έκλεψε καρδιές... Για το τελευταίο βέβαια υπάρχει και το behind story της Σαντορίνης που βοηθάει... Πολλά από τα τηλεπαιχνίδια της Κινεζικής τηλεόρασης δίνουν ως μεγάλο έπαθλο ένα ταξίδι στο νησί με το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο, ένα ταξίδι που αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε Κινέζο... Ελληνικό κρασί-Κινεζική γεύση: 1-0

Αν ότι ανέφερα μέχρι τώρα σας έκανε να σκεφτείτε ότι είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε σε εξαγωγές στην Κινεζική αγορά μάλλον πρέπει να ρίξω λίγο τους τόνους...

Πέρα από Γαλλία και Αυστραλία δεν υπάρχει πολύς χώρος ακόμα για κρασιά από άλλες χώρες. Το ελληνικό κρασί στριμώχνεται μαζί με πολλά άλλα έθνη στην ουρά για να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα. Οι εθνικές συμφωνίες και ο ρόλος των εθνικών οργανισμών αποτελούν καθοριστικές προυποθέσεις για να μπει το Ελληνικό κρασί στην Κίνα. Οι ίδιοι οι Κινέζοι είναι επιφυλακτικός λαός και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν. Η δε γνώση τους πάνω στο κρασί είναι στοιχειώδης ακόμα... Πάντως όλοι τους έψαχναν to try something special, η ατάκα που έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλη στην έκθεση... Κάποιοι εισαγωγείς άφηναν κάρτα θέλοντας σύμφωνα με τα λεγόμενα τους να συνεργαστούν με Έλληνες παραγωγούς χωρίς να έχουν δοκιμάσει ούτε ένα κρασί. Το φτύσιμο αν και είναι μια καθημερινή τους συνήθεια στο δρόμο, το εφαρμόζουν ελάχιστα όταν πρόκειται για πτυελοδοχεία... Ακόμα και οι δημοσιογράφοι που πέρασαν από το περίπτερο δεν φάνηκαν εξοικειωμένοι με τη δόκιμη πάνω από δύο με τριών κρασιών στη σειρά... Ελληνικό κρασί-εξαγωγές στη Κίνα: ημίχρονο

Και για να είμαι ειλικρινής μάλλον θα χρειαστεί ακόμα αρκετή μπάλα και πολλά ημίχρονα για να βάλουμε γκολάκι και σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Όταν όμως μπει το γκολ θα είναι πραγματική λύτρωση... Όχι τόσο για εμάς τους φιλάθλους, αλλά για τους Έλληνες παραγωγούς και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν σε σχέση με το Ελληνικό κρασί...

Από το εντυπωσιακό Α340 των Turkish Airlines που αναπτύσσεται ταχύτατα με πτήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σας εύχομαι καλή εβδομάδα καθώς επιστρέφω στην καλύτερη και ομορφότερη χώρα του κόσμου... Δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα να μας επιτρέπει να το ξεχνάμε αυτό...


Καλή εβδομάδα!


Γρηγόριος Μιχαήλος AIWS

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant