Ένα κρασί, μια συνταγή: Λημνιό Κίκονες με μουσακά

Ένα κρασί, μια συνταγή: Λημνιό Κίκονες με μουσακάΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Σταματήστε να μου λέτε ότι τα κιλά μου έχουν πάρει την ανηφόρα… Πέρα από το ότι με πληγώνετε, πρέπει να αντιληφθείτε ότι θυσιάζομαι για το κοινό όφελος. Είναι και αυτό το άτιμο το επάγγελμα το οποίο έχω διαλέξει… Όσο καλός χριστιανός και να είσαι πόσο μπορείς να αντισταθείς στους καθημερινούς πειρασμούς που σε περιτριγυρίζουν; Το μόνο που παρακαλώ μέσα μου είναι μη με βάλει κάτω με το ζόρι και με ζυγίσει ο Γιάννης ο Κακλαμάνος (ενδοκρινολόγος, γιατρός μας και οικογενειακός φίλος που όμως τα ‘χώνει’ χωρίς ίχνος συμπόνιας)… Μετά κλάψτε με, ή μάλλον ξεχάστε με… Μέχρι και επάγγελμα θα με βάλει να αλλάξω. Κομμένο το φαγητό, κομμένο το κρασί, κομμένες και οι πάσης φύσεως καταχρήσεις.

Εμ κόβεται το καλό κρασί και το φαγητό κύριε Γιάννη; Δεν κόβονται… Ποιος θα μπορούσε δηλαδή να αντισταθεί στον συνδυασμό ενός παραδοσιακότατου μουσακά δίπλα στο εξαιρετικό Λημνιό από το οινοποιείο Κίκονες; Η ιδέα έπεσε με αφορμή το γύρισμα ενός video, στο οποίο παρέα με τον έτερο wine commander Γιάννη Καρακάση θέλαμε να αναδείξουμε την food friendly πλευρά του συγκεκριμένου κρασιού.

Το σκηνικό του ‘εγκλήματος’ στήθηκε στα άδυτα της κουζίνας του Paradiso… Την έμπνευση για τον συνδυασμό είχε ο σεφ του εστιατορίου, μετά την από κοινού συζήτηση και γευστική δοκιμή του κρασιού. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής την πρώτη φιτιλιά είχε βάλει η Μελίνα Τάσσου, η οποίο φυσικά ξέρει το ‘παιδί’ της καλύτερα από το καθένα. Με σπουδές στο Bordeaux και φανταστική προϋπηρεσία στη Βουργουνδία και στην Αυστραλία, η Μελίνα επέστρεψε στη πατρίδα της τη Θράκη με σκοπό να αναδείξει την περιοχή της. Εκεί ασχολήθηκε με ελληνικές ποικιλίες όπως το Λημνιό, αλλά και διεθνείς όπως το Syrah και το Sangiovese, τις οποίες αγάπησε κατά τη διάρκεια της θητείας της στα ξένα.

Το ίδιο το κρασί; Έχω την αίσθηση ότι αποτελεί ότι πιο κοντά έχουμε στην Ελλάδα σε μια ερυθρή Βουργουνδία. Αέρινο, Pinot Noir-like στα αρώματα, κομψότατο, φινετσάτο… Από εκείνα τα ερυθρά που δεν φοβούνται το καλοκαίρι και τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες. Δίπλα στο φρέσκο κόκκινο φρούτο ξεπροβάλει ένας υπέροχα πικάντικος χαρακτήρας, ενώ η οξύτητα δροσίζει τον ουρανίσκο και οι τανίνες σχεδόν χαϊδεύουν το στόμα. Πόσο σπουδαίο είναι να ξέρεις ότι αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα προέρχεται ίσως από την αρχαιότερη ποικιλία της Ευρώπης, με ιστορικές αναφορές σε συγγράμματα του Όμηρου και του Ησίοδου;

Βγάζω το καπέλο μου λοιπόν… Όχι μόνο στη Μελίνα Τάσσου και στο Λημνιό της αλλά και στο μουσακά που συνόδευσε το κρασί. Μπελαλίδικο φαγητό όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο μάγειρας παππούς μου… Τόσο πολύ που δεν ξέρω πόσες νοικοκυρές μπαίνουν πια στη διαδικασία να το μαγειρέψουν. Εγώ πάντως είχα χρόνια να δοκιμάσω τέτοιο μουσακά. Μάρτυρες μου τόσο ο Καρακάσης, όσο και ο Δημήτρης και ο Αχιλλέας, οι οποίοι πήραν μέρος στο ‘έγκλημα’ μετά το τέλος του γυρίσματος… Στην πραγματικότητα όλο το team περίμενε την ολοκλήρωση του γυρίσματος για να ‘τσακίσει’ στην κυριολεξία τους δύο πρωταγωνιστές του video. Αφήστε δε που κλονίστηκα… Ιταλικό εστιατόριο με σεφ ικανό να φτιάχνει τέτοιο μουσακά; Μήπως στερώ από τους πελάτες μου την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία;

Βέβαια δεν ήταν μόνο ο μουσακάς. Αυτό που στην πραγματικότητα έλαμψε ήταν ο συνδυασμός μεταξύ τους. Από τη μια η οξύτητα του κρασιού να ‘σπάει’ τη λιπαρότητα της μπεσαμέλ και να προετοιμάζει για την επόμενη μπουκιά και από την άλλη η πλούσια στρώση του πικάντικου κιμά να δένει τόσο αρμονικά με τα spices του κρασιού. Ένα συνδυασμός ποίημα και ακόμα μια απόδειξη μέσα στο μυαλό μου ότι οι ελληνικές ποικιλίες είναι ίσως ότι πιο food-friendly κυκλοφορεί στον πλανήτη.

Φαντάζομαι ότι είναι ώρα να σας δώσω τη συνταγή με ακρίβεια… Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε να φτιάξετε ένα μουσακά! Παραδεχτείτε ότι απλά βαριέστε να μπείτε στη διαδικασία. Θα αρκεστώ λοιπόν σε μερικές χρηστικές ιδέες που κατάφερα να τσιμπήσω από το σεφ κατά την παρασκευή του πιάτου. Εκτός από μελιτζάνες και πατάτες μια στρώση από κολοκυθάκια κατά τη γνώμη μου απογείωσε το πιάτο. Επίσης αντί για το κλασικό τηγάνισμα το οποίο είναι πολύ βαρύ για το καλοκαίρι, προτιμήστε το ψήσιμο των λαχανικών στο φούρνο δίνοντας ένα πιο ελαφρύ χαρακτήρα στο πιάτο. Νοστιμέψτε το κιμά σας με διάφορα μπαχαρικά φροντίζοντας να μην ‘τρέχουν’ πολλά ζουμιά, ενώ προτιμήστε μια πιο ελαφριά μπεσαμέλ, με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αρκετή παρμεζάνα για υφή και μοσχοκάρυδο που ‘παίζει’ όμορφα με τα αρώματα του κρασιού.

Χρυσές δουλειές θα κάνει ο Κακλαμάνος αυτό το χειμώνα μου φαίνεται… Όλα καλά δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω για τις καλοκαιρινές μου ατασθαλίες. Μακάρι να μην είχα το κήρυγμα του μόνο!

Δείτε το Video των Wine Commanders για το Λημνιό και το συνδυασμό του με μουσακά!



Καλή εβδομάδα!


Γρηγόριος Μιχαήλος AIWS

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant


Μοιραστείτε το άρθρο: