Κρήτη και ΟινοτουρισμόςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Αν φέτος το καλοκαίρι σας βγάλει ο δρόμος σας στη Κρήτη, πέρα από τις καταπληκτικές παραλίες, τη νυχτερινή διασκέδαση, το απολαυστικό φαγητό, ή τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, έχετε μια θαυμάσια ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα σε κάποιο από τα οινοποιεία του νησιού. Υπολογίζω πως μισή, άντε το πολύ μια ώρα, από εκεί που θα έχετε αράξει το ήδη μαυρισμένο σας κορμί, θα βρείτε ανοιχτές πόρτες και φιλόξενους ανθρώπους διατεθειμένους να σας μυήσουν σε ένα από τους πλέον ιστορικούς αμπελώνες ολόκληρου του κόσμου.

Έτσι λοιπόν αν το φετινό χειμώνα δεν κατάφερα να σας πείσω να δοκιμάσετε κάποια από τις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού, είναι σίγουρο πως μετά τις φετινές σας διακοπές η δουλειά μου θα είναι ευκολότερη. Βιδιανό, Βηλάνα, Δαφνί, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Ρωμέικο, Λιάτικο, Μαντηλάρι, σε μονοποικιλιακές εκδοχές ή σε χαρμάνια με διεθνείς ποικιλίες, περιμένουν να σας αποπλανήσουν το φετινό καλοκαίρι. Χωρίς αμφιβολία αυτή τη στιγμή η Κρήτη αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές αμπελουργικά περιοχές της Ελλάδας και οι παραγωγοί της δείχνουν αποφασισμένοι να βρεθούν στο προσκήνιο του Ελληνικού οινικού γίγνεσθαι.

Βρίσκεστε λοιπόν στα πανέμορφα Χανιά… Βόλτες στο Ενετικό λιμάνι, μπάνιο στα Φαλάσαρνα, πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς, φαγητό κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα στο Θαλασσινό Αγέρι… Αν θέλετε να βάλετε και λίγο οινοτουρισμό στις φετινές σας διακοπές, περίπου μισή ώρα έξω από την πόλη των Χανίων βρίσκεται το οινοποιείο Μανουσάκη. Όσοι τυχεροί πετύχετε Afshin και Αλεξάνδρα στο οινοποιείο, σίγουρα πέρα από τα καταπληκτικά κρασιά Nostos από τις ποικιλίες του Ροδανού, θα χαρούν να σας δώσουν να δοκιμάσετε παλαιωμένες χρονιές ή κάποια από τις πειραματικές εμφιαλώσεις που κατά καιρούς ο οινολόγος Κώστας Γαλάνης φτιάχνει. Επίσης κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να δειπνήσετε στον υπέροχο κήπο του οινοποιείου δοκιμάζοντας αυθεντικές κρητικές γεύσεις. Το οινοποιείο αποτελεί ένα εξαιρετικό ταξιδιωτικό προορισμό και ανάμεσα στα άλλα φιλοξενεί μέχρι τις 31 Αυγούστου την έκθεση τέχνης “Terroir by Leuka Ori”.

Αν πάλι προτιμάτε Ηράκλειο, Χερσόνησο, beach bars, πολύβουες παραλίες και κοσμοπολίτικες διακοπές δεν θα μείνετε καθόλου δυσαρεστημένοι. Στο νομό Ηρακλείου είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των Κρητικών οινοποιείων. Λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου θα βρείτε το οινοποιείο του Μπουτάρη, χτισμένο στο κτήμα Φανταξομέτοχο μέσα στη αμπελουργική ζώνη Αρχάνες. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία της Ελλάδας, χτισμένο στη μέση ενός ενιαίου αμπελώνα που καταλαμβάνει μια ολόκληρη πλαγιά. Το κτήμα Φανταξομέτοχο ή αλλιώς Μετόχι των Φαντασμάτων χρωστάει το όνομα του στις προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη του να το προστατεύσει από τις επιδρομές των πειρατών, διαδίδοντας ότι στο κτήμα κατοικούν φαντάσματα. Το δε πέτρινο σπιτάκι δίπλα στο οινοποιείο, που βλέπει ολόκληρο τον αμπελώνα μάλλον αποτελεί στο μυαλό μου το ιδανικό μέρος χαλάρωσης και διαφυγής από την πραγματικότητα. Έστω και αν κοιμάσαι παρέα με τα φαντάσματα… Και τι δε θα έδινα να έπαιρνα για λίγο τη θέση του επιστάτη του κτήματος…

Λίγο πιο έξω ακόμα, 18 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου στη περιοχή Μελέσσες βρίσκεται το οινοποιείο Πατεριανάκη. Εκεί θα αναλάβουν να σας φιλοξενήσουν όπως μόνο οι Κρητικοί ξέρουν να κάνουν οι τέσσερεις γυναίκες του κτήματος. Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες, γεμάτες με τις φοβερές ιδέες (μερικές από τις οποίες είναι πατενταρισμένες) του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Πατεριανάκη. Το οινοποιείο έχουν αναλάβει οι κόρες του, με την Εμμανουέλα (οινολόγο) και τη Νίκη (χημικό μηχανικό) να δίνουν πραγματικά την ψυχή τους στην οικογενειακή επιχείρηση. Τα κρασιά όπως είναι αναμενόμενο πιστοποιούν την μεγάλη φροντίδα που δείχνουν τα κορίτσια μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αφήστε δε που το τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι γευσιγνωσίας στο οποίο θα τα δοκιμάσετε αποτελεί το highlight ολόκληρου του οινοποιείου. Μέσα στο κτήμα υπάρχουν και τέσσερεις υπέροχοι ξενώνες που μπορούν να σα