Μεγάλες Μέρες Νεμέας-Τι να δοκιμάσετε στην καρδιά του Ελληνικού αμπελώναΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Ορισμένες φορές αισθάνομαι ότι εκδηλώσεις όπως οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, ή οι Ανοιχτές Πόρτες των οινοποιείων το Μάιο είναι λίγο σαν τη γιορτή των ερωτευμένων ή τη γιορτή της μητέρας. Μια φορά το χρόνο, ειδικά εμείς που ασχολούμαστε ή γράφουμε για το κρασί, θυμόμαστε ότι υπάρχει οινοτουρισμός, επισκέψιμα οινοποιεία, Έλληνες παραγωγοί έτοιμοι να μας μυήσουν στον υπέροχο κόσμο τους. Και έτσι όμως να είναι τα πράγματα είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε μια περιοχή με μεγάλη αρχαιολογική σημασία-εδώ ήταν που έλαβε χώρα ο πρώτος άθλος του μυθικού Ηρακλή σκοτώνοντας το λιοντάρι της Νεμέας που τρομοκρατούσε τους κατοίκους της περιοχής- δεν είναι μύθος ότι οι Νεμεάτες παραγωγοί και το Αγιωργίτικο έχουν δώσει μια μεγάλη ώθηση στο Ελληνικό κρασί, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Και μπορεί η ίδια η κωμόπολη της Νεμέας να μην διεκδικεί δάφνες για την ομορφιά της ή καμιά φορά να γκρινιάζουμε για την τουριστική της υποδομή ωστόσο είναι μια περιοχή γεμάτη από την ενέργεια της μακρόχρονης ιστορίας της. Ανάμεσα στα απομεινάρια του Ναού του Δία και με τα χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια να σε περιβάλλουν δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι εδώ βρίσκεσαι η καρδιά της οινικής Ελλάδας.

Μόλις μια ώρα και λίγο παραπάνω χρειάζεται για να προσεγγίσετε την περιοχή της Νεμέας από την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να σηκωθείτε χαλαρά ένα πρωινό Σαββάτου για να κάνετε μια όμορφη εκδρομή στην περιοχή. Οι Μεγάλες Μέρες σίγουρα είναι μια θαυμάσια αφορμή, αφού οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα οινοποιεία της περιοχής είναι πάρα πολλές, ωστόσο αν δε τα καταφέρετε υπάρχουν άλλα 51 Σαββατοκύριακα μέσα στο χρόνο.

Το απόλυτο must είναι φυσικά μια επίσκεψη σε ένα από τα πιο σημαντικά κτήματα της περιοχής στο Κτήμα Παπαϊωάννου. Θα το βρείτε στη περιοχή της Αρχαίας Νεμέας. Ο κύριος Θανάσης ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους όχι μόνο της περιοχής αλλά της συνολικής αναγέννησης του Ελληνικού κρασιού. Το μεγάλο ατού του οινοποιείου είναι τα εξαιρετικά κομμάτια γης που διαθέτει και στα οποία εφαρμόζονται οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας. Αγιωργίτικο σε καταπληκτικές εκφράσεις, με την Νεμέα του να αποτελεί το απόλυτο value for money και το Μικρόκλιμα να προέρχεται από ένα κορυφαίο αμπελοτόπι με μεγάλης ηλικίας αμπέλια, δίνοντας ένα συγκλονιστικό κρασί με συμπύκνωση, βάθος και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζουν τα περίφημα Ιταλικά Amarone.

Αν κάποιος φέρνει πιο κοντά στο μυαλό μας τη Τοσκάνη, σε επίπεδο ποιότητας και boutique οινοποίησης είναι ο Χρήστος Αϊβαλής. Κάθε σπουδαία οινοπαραγωγός περιοχή πρέπει να έχει έναν άνθρωπο με το όραμα, την ιδιοσυγκρασία και τη τρέλα του Αϊβαλή. Δοκιμάστε την απλή του Νεμέα την οποία σίγουρα και θα αγοράσετε, ενώ ανάμεσα στο Μονοπάτι και το Τέσσερα διαλέξτε ανάλογα με το πορτοφόλι σας… Όσοι δεν σκέφτεστε το οικονομικό κομμάτι ρίξτε μια ματιά και στον Αρμακά, το καμάρι του Χρήστου. Ένα κρασί που παρά την εξωφρενική τιμή του αποδεικνύει ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κοντράρουν στα ίσια τις κορυφαίες ετικέτες του εξωτερικού. Μια μικρή επισήμανση όμως… Ένα τηλέφωνο πριν την άφιξη σας ακόμα και στις Μεγάλες Μέρες Νεμέας επιβάλλεται. Ο Χρήστος έχει δικά του ωράρια, πρόγραμμα και ρυθμούς… Ακόμα και σε αυτό το σημείο ξεχωρίζει…

Ανηφορίζοντας προς το Κούτσι, το οποίο σε επίπεδο Βουργουνδίας θα λέγαμε ότι αποτελεί το κορυφαίο cru της Νεμέας, έχει τη βάση του το Κτήμα Γαίας. Το ερυθρό κτήμα Γαίας είναι ένα πραγματικά σπουδαίο κρασί που παράγεται από παλιούς αμπελώνες στα 550m υψόμετρο με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και αποδεικνύει την ιδιοφυία του Γιάννη Παρασκευόπουλου και το σπουδαίο τεχνικό του υπόβαθρο. Ένα κρασί μακράς εκχύλισης που διευρύνει τις δυνατότητες του Αγιωργίτικου και τη δυναμική παλαίωσης του. Η κλωνική επιλογή είναι σίγουρο πως θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Πέρα από το ερυθρό κτήμα Γαίας θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε μια ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορετικών εκφράσεων της ποικιλίας, με το φρέσκο Νότιο, το ροζέ 14-18 και το Αγιωργίτικο της Γαίας. Το τελευταίο μάλιστα το έχω συνδέσει μέσα στο μυαλό μου με την πλέον τυπική έκφραση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας.

Αφού ανηφορίσατε προς το Κούτσι, αν συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο περίπου ένα χιλιόμετρο μετά θα δείτε το οινοποιείο της Σεμελης. Από μόνο του αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στη περιοχή λόγω της αισθητικής του αλλά και της τεχνολογικής υπεροχής. Εδώ λειτουργεί μόνο η βαρύτητα, ο μούστος δεν καταπονείται καθόλου και υπάρχουν ακόμα και τέσσερις σουίτες που μπορούν να σας φιλοξενήσουν μέσα στο κτήμα. Η απόλυτη εμπειρία του οινοτουρισμού με λίγα λόγια. Το Grande Reserve αποδεικνύει τη καταπληκτική συνάφεια του Αγιωργίτικου με τη χρήση δρύινων βαρελιών, αλλά δοκιμάστε και τα λευκά του κτήματος οπωσδήποτε. Η Μαντινεία του Νασιάκου είναι πραγματικά κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για το Μοσχοφίλερο.

Επιστροφή στα χαμηλά (υψομετρικά μιλώντας πάντα) και σειρά έχει το Κτήμα Νέμειον του Γιώργου Βασιλείου. Πολύ μικρή παραγωγή με τον Ηγεμόνα να δεσπόζει ανάμεσα στα κρασιά της περιοχής. Ωστόσο πάντα προτιμάω το Κτήμα Νέμειον για την πιο οικονομική του τιμή (όχι ότι είναι ιδιαίτερα φτηνό) και για τον ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα που σε μένα τουλάχιστον δίνει και μια ανθική διάσταση στη ποικιλία. Το οινοποιείο είναι πολύ σύγχρονο, έχει επίσης δυνατότητες φιλοξενίας σε σουίτες η θέα των οποίων στον αμπελώνα της Νεμέας είναι φανταστική.

Στις αρχαίες Κλεωνές βρίσκεται το κτήμα Παλυβού. Εδώ η έννοια του οινοτουρισμού έχει σημασία όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού ο δραστήριος Γιώργος Παλυβός έχει καταφέρει να προσελκύει συνεχώς κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων βρίσκεται δίπλα στο οινοποιείο, σε μια εντυπωσιακή πλαγιά την οποία αν έχετε όρεξη να ανεβείτε θα απολαύσετε εξαιρετική θέα. Η επίσκεψη κατά τη διάρκεια του τριημέρου επιβάλλεται αφού ένα μεγάλο πλήθος εκδηλώσεων, με guest μάγειρα, παρουσίαση βιβλίου, καινούρια κρασιά και πολλά άλλα, αναμένεται όπως κάθε χρόνο να δημιουργήσουν το αδιαχώρητο. Κανένα πρόβλημα, όλοι οι καλοί χωράνε και περνάνε και τέλεια.

Last but not least, ο Γιώργος Σκούρας και το οινοποιείο του στο Μαλανδρένι στο Άργος. Για όσους δεν το γνωρίζετε πέρα από το Νομό Κορινθίας ένα μικρό κομμάτι του αμπελώνα της Νεμέας ανήκει στο νομό Αργολίδας. Σκεφτείτε το πιο όμορφο αισθητικά wine-bar/bistrot που έχετε επισκεφτεί… Εκεί θα δοκιμάσετε τα υπέροχα κρασιά του Γιώργου Σκούρα. Το υπόγειο κελάρι είναι επίσης εντυπωσιακό ενώ ζητήστε διακριτικά να πάρετε μια τζούρα από το βαρέλι στο οποίο αναπαύεται ο Λαβύρινθος. Ένα χαρμάνι από έξι διαφορετικές χρονιές Μέγα Οίνου σε σύστημα Solera που κάθε χρόνο ανανεώνεται με προσθήκη καινούριου κρασιού, χωρίς ωστόσο να αδειάζει ποτέ. Θα πάρετε μια καταπληκτική ιδέα της φοβερής εξέλιξης που έχει ο Μέγας Οίνος στο χρόνο.

Είναι πολλά και εξαιρετικά τα οινοποιεία της Νεμέας και δεν έχω τελειώσει ακόμα. Δεύτερος γύρος με τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής όταν με το καλό γυρίσω από τις Μεγάλες Μέρες μαζί με εντυπώσεις, καινούρια κρασιά και όλα τα παραλειπόμενα.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις αποτελούν μια θαυμάσια αφορμή για εκδρομή. Μη ξεχνάτε όμως ότι όποτε και να αποφασίσετε να οργανώσετε κάποια επίσκεψη στην περιοχή θα περάσετε καταπληκτικά και κυρίως θα δοκιμάσετε μερικά από τα πλέον μοντέρνα και ελκυστικά σε στυλ κρασιά και τους θαυμάσιους ανθρώπους που τα παράγουν.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι στο House of Wine, συμμετέχοντας στους εορτασμούς προσφέρουμε όλα μας τα Αγιωργίτικα της Νεμέας με έκπτωση 15%, που σε όσα κρασιά έχουν και κιβωτιακές εκπτώσεις φθάνουν περίπου στο 22%!.

Δοκιμάστε λοιπόν τα κρασιά στη Νεμέα, και στην επιστροφή σας εκμεταλλευθείτε την προσφορά!

Καλή διασκέδαση στις "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας"Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant