Αυτές ήταν πράγματι Μεγάλες ΜέρεςΑπό τον Γ. ΜιχαήλοΤις λάτρεψα αυτές τις γιαγιάδες... Κατέβηκαν από το πούλμαν έχοντας έρθει μονοήμερη εκδρομή στη Νεμέα για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο στις Μεγάλες Μέρες. Έκαναν στάση και στην αίθουσα του δημαρχείου, όπου παρέα με το Γιάννη Καρακάση είχαμε συγκεντρώσει καμιά ογδονταριά εξαιρετικά κρασιά από σχεδόν όλους τους παραγωγούς της περιοχής. Με τα ωραία τους καπέλα, το περιποιημένο ντύσιμο, νύχι στη τρίχα, στάθηκαν μπροστά στο μεγάλο τραπέζι που είχαμε συγκεντρώσει μόνο Νεμέες και άρχισαν να δοκιμάζουν.

Είχα πολύ κόσμο μπροστά μου αλλά τις παρακολουθούσα διακριτικά. Δοκίμασαν διάφορα κρασιά, σχολίαζαν μεταξύ τους, προέτρεπαν η μία την άλλη όταν κάτι πραγματικά τους άρεσε, μέχρι την ώρα που έφτασαν στο κτήμα Γαίας. Εκεί στάθηκαν αρκετή ώρα. Έβαλαν ξανά και ξανά στο ποτήρι τους και φάνηκαν εντυπωσιασμένες... Με φώναξαν για να μάθουν λεπτομέρειες γύρω από το κρασί. Δε μπορούσα να το χωνέψω... Απορούσα μέσα μου πως κατάφεραν να το ξεχωρίσουν... Τι για πολυπλοκότητα μίλησα, για μακρές εκχυλίσεις, για πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, για ένα κρασί που από τη πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε έδειξε και την άλλη όψη του Αγιωργίτικου. Αυτή της μακράς παλαίωσης...

Ήρθε και η ώρα της τιμής. Ένα τέτοιο κρασί δικαιολογεί με το παραπάνω τα 22.60€ της τιμής του ισχυρίστηκα. Φάνηκαν να το συμμερίζονται, να αντιλαμβάνονται τι τους είχα πει... Και ξαφνικά η ερώτηση της μιας με άφησε άφωνο... "Ναι αλλά άμα το αγοράσουμε σε ασκό των 5 lt δε θα κοστίζει πολύ φθηνότερα;"

Τις λάτρεψα σας λέω... Τους εξήγησα ευγενικά και πάλι ότι ένα τέτοιο κρασί με τόσο υψηλή ποιότητα δε θα μπορούσε ποτέ να μπει σε ασκό και ότι φυσικά υπάρχουν πολύ πιο οικονομικές επιλογές στη κατηγορία των πεντάλιτρων, αλλά δε θα τους άρεσαν ή δε θα τους εντυπωσίαζαν όσο εκείνο. Αναχώρησαν ευχαριστημένες, με χαιρέτησαν δια χειραψίας και επιβιβάστηκαν στο πούλμαν για άλλες παραλίες.

Το σκεφτόμουν και γέλαγα όλη την υπόλοιπη μέρα. Όχι ειρωνικά ή με διάθεση να τις κοροϊδέψω... Μου φάνηκε πολύ χαριτωμένο. Ήμουν ανάμεσα σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, πέτυχα άνεργο, όπως μου είπε, Ρουμάνο που είδε φως και μπήκε να γεμίσει ένα ποτήρι κρασί, αλλά και ψαγμένους οινόφιλους που πάντα προκαλούν τις γνώσεις σου και σε αναγκάζουν να διατηρείς το γνωστικό σου επίπεδο πολύ ψηλά. Μπορεί να πέρασαν και 800 άτομα από την αίθουσα του Δημαρχείου, με το τέλος της ημέρας να με βρίσκει χωρίς φωνή...

Αυτές ήταν πράγματι Μεγάλες Μέρες για τη Νεμέα. Και ενώ το βροχερό πρωινό κατά τη διαδρομή μου στη περιοχή με είχε φοβίσει, τελικά ο κόσμος ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στο κάλεσμα. Μια ευκαιρία και μια δυναμική που οι Νεμεάτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν στο μέλλον και με μικρές διορθωτικές κινήσεις να καταφέρουν να κάνουν τη Νεμέα το κέντρο του οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Για παράδειγμα αρκετοί από τους επισκέπτες ζητούσαν χάρτη με τα οινοποιεία της περιοχής για να μπορέσουν να τα εντοπίσουν ευκολότερα. Γιατί όχι ένας μεγάλος οδικός χάρτης/πινακίδα με σποταρισμένα τα οινοποιεία σε κάποιο κεντρικό σημείο που θα κατευθύνει εύκολα τον κόσμο; Κάτι ετοιμάζουν οι Νεμεάτες πάντως και αυτό μάλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον οινοτουρισμό στο μέλλον.

Φυσικά πάνω από όλα, τα κρασιά ήταν που έκλεψαν την παράσταση.

Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό με τους αναγνωρισμένους παραγωγούς της περιοχής αλλά και πιο μικρά οινοποιεία να εντυπωσιάζουν τόσο εμένα όσο και τους επισκέπτες. Για να σας βάλω στο mood ενθουσιάστηκα κυριολεκτικά για άλλη μια φορά με το  Grande Cuvee του Γιώργου Σκούρα. Σφικτοδεμένο, κομψό μια σύγχρονη Νεμέα από τα 950 μέτρα υψόμετρο (κάποιος που μπορεί να με διαβάζει αυτή τη στιγμή μόλις έχασε ένα στοίχημα) με εκρηκτικά αρωματικό χαρακτήρα και θαυμάσια ισορροπία στο στόμα.

Στα ίδια πολύ υψηλά επίπεδα από τις premium Νεμέες βρέθηκαν το Κτήμα Γαίας, το Grande Reserve της Σεμελης και του Χαρλαύτη, φυσικά το Μικρόκλιμα του Παπαϊωάννου αλλά και το κτήμα Αναγέννηση Reserve που φάνηκε να ικανοποιεί και πολλούς οινόφιλους. Από τις πιο κλασικές Νεμέες Ρεπάνης, Βασιλείου, Μπαιρακτάρης και Λαφαζάνης είχαν αυτό τον ελκυστικό χαρακτήρα της ποικιλίας με τα κόκκινα φρούτα, τα γλυκά μπαχαρικά και τις βελούδινες τανίνες που μπορούν να σου πάρουν τα μυαλά χωρίς να σου αδειάσουν το πορτοφόλι. Αλλά μεγάλη απόλαυση μου προσέφεραν και τα φρέσκα Αγιωργίτικα, κάποια χωρίς ίχνος βαρελιού ή με ελάχιστους μήνες σε παλαιά βαρέλια. Ο Αύγουστος της Στροφιλιάς ήταν εκρηκτικός αρωματικά με πολύ τραγανό κόκκινο φρούτο, ότι πρέπει για τον καιρό που ακόμα ευτυχώς δε λέει να χειμωνιάσει, αλλά και το Κόκκινο σε Μαύρο του Μητραβέλα, καθαρό, φρουτώδες, ελαφρύ, ότι αξιόλογο για κάθε μέρα.

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα θέλατε να ακούσετε την άποψη μου για το Νόημα του Παλυβού, αλλά καθώς οι φιάλες που έστειλε ο Γιώργος Παλυβός στο Δημαρχείο ήταν λίγες, προτίμησα να αφήσω τον κόσμο να εντυπωσιαστεί από τη δοκιμή του. Κάτι στο οποίο επίσης θα ήθελα να αναφερθώ είναι ότι κάθε φορά που σερβίρω το Κτήμα Νέμειον παρακαλάω μέσα μου να ήταν η τιμή του χαμηλότερη, για το λόγο και μόνο ότι το budget όλων μας έχει πέσει. ‘Όχι ότι δεν αξίζει τα λεφτά του… Σπουδαίο Αγιωργίτικο το οποίο βγάζει μια ξεχωριστή φυτικότητα και ένα ανθικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με εντυπωσιακά πολύπλοκο στόμα και καλοδουλεμένες τανίνες. Τουλάχιστον είναι πιο οικονομικό από τον Ηγεμόνα.

Το δεύτερο τραπέζι με τα χαρμάνια ήταν λίγο πιο φτωχό σε επιλογές αλλά αυτό καθόλου δεν μας στοίχισε. Πέρα λοιπόν από το Νόημα, το βαρύ (στην κυριολεξία αφού το βάρος της φιάλης είναι για εκγύμναση δικεφάλων) πυροβολικό των χαρμανιών ήταν κατά τη γνώμη μου το 815… Εντυπωσιακό, ήδη από το packaging του με ποικιλίες όπως το Petit Verdot στο χαρμάνι, είναι ένα κρασί σοβαρό, κλειστό ακόμα, αλλά με συμπυκνωμένα αρώματα, μεγάλη επίγευση και σίγουρα αντοχή στο χρόνο. Ο Μπαραφάκας επίσης με το Fessi ένα κλασικό χαρμάνι Αγιωργίτικου είχε πολύ ενδιαφέρον, όπως και το Μαύρο εις τον κύβο του Ζαχαριά, ένα χαρμάνι τριών ποικιλιών αποκάλυψη για τους περισσότερους. Τέλος άφησα ένα κρασί που προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ και είναι το Αγιωργίτικο/Syrah του Λαυκιώτη .

Το τρίτο τραπέζι είχε λευκά της ευρύτερης περιοχής και φυσικά ροζέ από Αγιωργίτικο τα οποία όμως δε μπορούν να φέρουν την ένδειξη Νεμέα στην ετικέτα τους. Το λευκό του Πυργάκη με το όνομα Butterflies ήταν πολύ φρέσκο, με δροσιστική οξύτητα και αρωματικό χαρακτήρα που θύμιζε και τις τρεις ποικιλίες από τις οποίες ήταν φτιαγμένο (Μοσχοφίλερο, Sauvignon Blanc και Chardonnay). Ένα straightforward κρασί σε πολύ χαμηλή τιμή. Ο Μπαραφάκας επίσης εντυπωσίασε τον κόσμο με το έντονα βαρελάτο Chardonnay του σε βαρέλι Ακακίας, για τα γούστα μου αρκετά λιπαρό, παχύ και βαρελάτο, ενώ ένα Σαββατιανό- Ροδίτης από το κτήμα Μπίζιος μου θύμισε πόσο ευχάριστα-decent κρασιά μπορούν να δώσουν οι δύο ποικιλίες. Από Μοσχοφίλερα η Μαντινεία του Νασιάκου πάντα θεωρώ ότι είναι στο top 3 των επιλογών μου, ενώ πολύ ενδιαφέρον είχε ο Χρυσός Άγγελος του Ρεπάνη, ένα Μοσχοφίλερο που έχει ωριμάσει πάνω στις οινολάσπες (Sur Lie) κερδίζοντας σε πολυπλοκότητα αρωμάτων.

Από ροζέ κρασιά το Αγιωργίτικο διαθέτει μεγάλη γκάμα. Ο Ηρακλής του συνεταιρισμού Νεμέας είχε ένα πολύ ώριμο χαρακτήρα μαρμελάδας φράουλας στη μύτη και όπως κατάλαβα ήταν από τα αγαπημένα των ντόπιων της περιοχής. Από εκεί και μετά 14-18h της Γαίας, από ημιορεινούς αμπελώνες στο Κούτσι και με το βιδωτό πώμα έχει φρεσκάδα και ένα bite οξύτητας που προκαλεί ευχάριστα, ενώ Βυσσινόκηπος του Παλυβού και Ροζέ του Παπαϊωάννου παίζουν πιο πολύ στο χωράφι των ελαφριών κόκκινων διαθέτοντας πολύ βαθύτερο χρώμα από τα υπόλοιπα. Όσον αφορά το Rosado by Elena από το κτήμα Ράπτη και το late harvest ημίγλυκο ροζέ Αγιωργίτικο του Πυργάκη και να ήθελα να τα δοκιμάσω δε πρόλαβα. Μέχρι να ανοίξω τη μία φιάλη για να σερβιριστεί ο κόσμος, τελείωνε η άλλη…

Θα επανέλθω φυσικά με ακόμα περισσότερες πληροφορίες και προσθήκες αφού όλο και κάτι θα παρέλειψα από τις σημειώσεις μου. Ελπίζω να κατεβήκατε στη Νεμέα, να απολαύσατε την εκδρομή και να περάσατε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. Ραντεβού όλο το χρόνο λοιπόν στη Νεμέα και όχι μόνο τον επόμενο Σεπτέμβριο. Όσο πιο πολύ τους πείθουμε για τις προθέσεις μας, τόσο πιο πολύ θα ανταποκρίνονται στα θέλω μας. Και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία του κόσμου φέτος ήταν ένα ηχηρό μήνυμα για τους Νεμεάτες

Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant
Υ.Γ. Όλα τα Αγιωργίτικα της Νεμέας διατίθενται σε προσφορά -15%, μέχρι την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου