5 κρασιά εκτός πεπατημένης

5 κρασιά εκτός πεπατημένης Από τον Γ. Μιχαήλο


Ακόμα και η αφεντιά μου όταν στέκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, χαζεύοντας τις 1000+ επιλογές του House of Wine κολλάει κάποιες φορές. Εντάξει σίγουρα δε έχει καμιά σχέση με το να βρίσκεσαι μπροστά στο ράφι ενός supermarket απέναντι σε ένα πλήθος μπουκαλιών που νιώθεις ότι σε πνίγουν. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που ο διαθέσιμος χρόνος για να διαβάσεις περιγραφές, χαρακτηριστικά ή αξιολογήσεις δεν επαρκεί; Όλοι μπορεί να χαζολογούμε λίγο στο γραφείο μας αλλά η δουλειά είναι πάντα δουλειά και δε μπορείς να σερφάρεις στο internet με τις ώρες.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ένα και το αυτό… Καταλήγεις κάθε φορά στα ίδια και στα ίδια κάνοντας πάντα την ασφαλή επιλογή. Κρασιά τα οποία έχεις δοκιμάσει και σου αρέσουν, best sellers του House of Wine και σταθερές αξίες χρόνων που σε καμιά περίπτωση δεν σε έχουν απογοητεύσει. Τι καλύτερο από μια Βιβλία Χώρα, ένα Κτήμα Αβαντίς Λευκό, ένα Thema του Παυλίδη, ένα Χάρισμα ή τις 4 Λίμνες του Κυρ Γιάννη και τη Σαντορίνη του Σιγάλα; Να χούμε και το κεφάλι μας ήσυχο ρε αδερφέ…

Λοιπόν σας έχω νέα… Χάρισμα λευκό και κτήμα Αβαντίς λευκό είναι ήδη out of stock. Thema και Βιβλία Χώρα αν δεν έχουν ήδη τελειώσει την ώρα που γράφω οδεύουν σιγά σιγά προς την έλλειψη, η Σαντορίνη του Σιγάλα όπως μου σφύριξε ο Μιχάλης μας αποχαιρετά (άσε δε που αναμένεται σφαγή τη νέα χρονιά με τις Σαντορίνες λόγω περιορισμένης παραγωγής) και όπως κάθε χρόνο οι Τέσσερις Λίμνες θα έχουν εξαφανιστεί από τα ηλεκτρονικά ράφια αρκετούς μήνες πριν είναι πάλι διαθέσιμες στην Ελληνική αγορά. Έχουν και αυτό το άτιμο το βαρέλι που τις νοστιμίζει τόσο αλλά καθυστερεί την εμφιάλωση τους που αναμένεται γύρω στον Απρίλιο κάθε χρόνο.

Να λοιπόν μια καλή δικαιολογία να δοκιμάσουμε κάτι το οποίο τόσο καιρό μας έχει ξεφύγει. Κρασιά πιο ιδιαίτερα εκτός πεπατημένης, πιθανώς από όχι τόσο δημοφιλείς ποικιλίες ή από νέους-λιγότερο γνωστούς παραγωγούς ή περιοχές. Και νομίζω πως είναι διπλή η ευχαρίστηση όταν παίρνεις ένα ρίσκο και ανακαλύπτεις κάτι το οποίο αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών σου. Εννοείται βέβαια πως δε θα σας ρίξω μια σπρωξιά στα βαθειά και θα σας αφήσω εκεί να κολυμπήσετε μόνοι σας. Μιας που ο χρόνος σας είναι σίγουρα περιορισμένος θα φροντίσω εγώ να σας δώσω πέντε προτάσεις λευκών κρασιών,από αυτά τα οποία οι Άγγλοι θα έλεγαν off the beaten track και πιθανών να μη παίρνατε μόνοι σας το ρίσκο να τα δοκιμάσετε.

Κατσανό Γαβαλά 2011
Μπορεί ο Σαντορινιός αμπελώνας να κυριαρχείται από τέσσερις ποικιλίες, ωστόσο το υπόλοιπο μικρό κομμάτι που απομένει εμπεριέχει μια πληθώρα σταφυλιών, πολλές από τις οποίες δυστυχώς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ο Γιώργος Γαβαλάς αφοσιώνει μέρος της ενέργειας του στις σπανιότατες ποικιλίες Κατσανό και Γαιδουρια και εκείνες τον αποζημιώνουν με ένα κρασί μεγάλης πολυπλοκότητας, στο οποία ώριμα γλυκά φρούτα, σχεδόν ζαχαρωμένα, πλέκονται όμορφα με νύξεις από κερύθρα και μέλι, ενώ οξύτητα και λιπαρότητα ισορροπούν μεταξύ τους ιδανικά στο στόμα... Και που να φανταστεί κανείς ότι περίπου ένα αιώνα πριν στη Σαντορίνη υπήρχαν πάνω από 100 διαφορετικές ποικιλίες...

Λυραράκης Δαφνί 2012
Ποτέ δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους οι Κρητικοί...Το Δαφνί είναι μόνο μία από τις ποικιλίες που οφείλουν τη διάσωση τους στο οινοποιείο Λυραράκη. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σταφύλια της Κρήτης και ότι διαθέτει ένα σπουδαίο αρωματικό προφίλ στο οποίο αρώματα εσπεριδοειδών συνοδεύονται από το χαρακτηριστικό άρωμα των φύλλων της δάφνης είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μοναδικότητα του θα σας εντυπωσιάσει

Κτήμα Γράμψα Novita 2012
Το Γουστολίδι που πιθανών να παίρνει το όνομα του από τον Αύγουστο, μιας που είναι το πρώτο που ωριμάζει στο Ζακυνθινό αμπελώνα, δύσκολα το έχεις δοκιμάσει αν δεν υπάρχουν πάρε δώσε με το νησί. Και όμως η είδηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κρασί με ανθικό χαρακτήρα και αρώματα ώριμων φρούτων και περγαμόντου που αν μη τι άλλο αξίζει να το προσέξουμε... Άλλη μια από τις 300 ελληνικές ποικιλίες που δίνουν έννοια στον όρο diversity.

Κτήμα Καμάρα λευκός 2012
Από Μαλαγουζιές τώρα πια ο ελληνικός αμπελώνας άλλο τίποτα... Από τη σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση στο απόλυτο comeback... Δίπλα στις πασιγνωστες Μαλαγουζιές του Γεροβασιλείου, του Πόρτο Καρράς της Ρωξάνης Μάτσα και άλλες, δώστε λίγο χώρο σε αυτή του Κουτσιούκη. Φρέσκες βοτανικές νύξεις σε ένα παιχνίδι αντίθεσης με το τροπικό φρούτο, στο κλασικά έντονο αρωματικό στυλ που έκανε τη ποικιλία τόσο αρεστή και τόσο δημοφιλή στο κόσμο. Ένα κτήμα to watch out for τα επόμενα χρόνια.

Terra Levea Ασύρτικο 2012
Ο Laurens Hartman ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους πιο ανήσυχους οινόφιλους εντυπωσιάζοντας κάθε φορά με την πρωτοτυπία των επιλογών του αλλά και τα υψηλά standards ποιότητας του boutique (πολύ μικρής παραγωγής) οινοποιείου του. Από τον καυτό ήλιο της Σαντορίνης ο οινοποιός μεταφέρει το Ασύρτικο στην ψυχρότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας εκμεταλλευόμενος τη προσαρμοστικότητα του σταφυλιού. Εκεί χρησιμοποιώντας πράσινες μεθόδους δίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κατά τη γνώμη μου προτάσεις 100% Ασύρτικου εκτός Σαντορίνης. Η πιο πρόσφατη προσθήκη κρασιού στη κάβα μας...



Στην υγειά σας και καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: