Τα μεγάλα κρασιά είναι για να μοιράζονται…Από τον Γ. Μιχαήλο


Τα μεγάλα κρασιά είναι για να μοιράζονται…

Οπότε κάτω από αυτό το πρίσμα ο αγαπητός μου φίλος και εξαιρετικός πελάτης του House of Wine αποφάσισε με αφορμή την επέτειο του γάμου του να ανοίξει ένα κρασί μύθο της Αμερικάνικης βιομηχανίας οίνου. Ένα Ridge Montebello του 2006 το οποίο μετέφερα στο τραπέζι του με την ίδια προσοχή που κρατάω τον μόλις πεντέμιση μηνών ανιψιό μου, που επίσης με έχει ξετρελάνει.

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα… Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν δέχτηκα το ποτήρι που θέλησε να μου προσφέρει, αφενός για να ευχηθώ σε αυτή τη σημαντική για το ζευγάρι μέρα, αφετέρου γιατί το να δοκιμάζεις κρασιά αυτού του βεληνεκούς αποτελεί ένα προνόμιο που δε το έχουν πολλοί.

Για όσους δεν έχουν ακούσει ποτέ ξανά το όνομα Monte Bello, μιλάμε για ένα από τα κορυφαία βασισμένα στο Cabernet blends στον κόσμο. Ένα κρασί που όχι απλά κατάφερε να διακριθεί στο περίφημο Judgment of Paris του 1976, αλλά 30 χρόνια μετά στην επαναληπτική δοκιμή των ίδιων, παλαιωμένων πια κρασιών, κατάφερε να πάρει τη πρώτη θέση ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάστηκαν. Ανάμεσα τους Mouton-Rothchild του 1970, Chateau Haut Brion του 1970, Leoville Las Cases του 71 και αρκετά ακόμα πρωτοκλασάτα Bordeaux και κορυφαία Καλιφορνέζικα κρασιά.

Με αυτό το hint και μόνο στο μυαλό μου, ένιωθα για να είμαι ειλικρινής στη διαδρομή από το συντηρητή προς το τραπέζι ότι οδηγούμε το κρασί στη «σφαγή». Το να ανοίξεις ένα τέτοιο Cab με δυναμικό παλαίωσης που ξεπερνάει τα 30 χρόνια, μόλις 7 έτη μετά τον τρύγο είναι πραγματικά σαν να περιμένω τον ανιψιό μου να αρθρώσει προτάσεις λίγο πριν γίνει έξι μηνών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επιστρατεύεις όλες τις τεχνικές που έχεις μάθει για να «ανοίξει» το κρασί. Μετάγγιση στην απαραίτητη καράφα, σωστός αερισμός και υπομονή από τη στιγμή που το σερβίρεις στο ποτήρι και μετά. Ένα σωστό κομμάτι κρέας δίπλα και τα πράγματα νομίζω ότι ήταν τελικά πραγματικά απολαυστικά για το Νίκο και τη σύζυγο του.

Εγώ από την άλλη ακολούθησα θέλοντας και μη διαφορετική τακτική. Σάββατο βράδυ το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να ξεχάσω το κρασί στο ποτήρι που έχει σερβιριστεί και να πάρω τα πόδια μου να για να βγάλω εις πέρας τη δουλειά. Το μόνο που φρόντιζα ήταν όποτε έβρισκα ελάχιστο χρόνο ανάμεσα στα σερβιρίσματα να παίρνω μια μικρή μυρωδιά παρατηρώντας την εντυπωσιακή αρωματική εξέλιξη με το πέρασμα της ώρας.

Αυτό το οποίο πάντα ισχύει σε σχέση με τα μεγάλα κρασιά είναι ότι όσο περισσότερο τα τυραννάς στο ποτήρι τόσο περισσότερα σου δίνουν. Είναι αυτό που λες στον άλλο πάρε λίγο το χρόνο σου να το σκεφτείς και θα επανέλθω. Και πραγματικά κάθε επιστροφή μου ήταν και μια μοναδική εμπειρία, μια αποκάλυψη κάθε φορά.

Μιλάμε για μια αλάνθαστα τυπική μύτη Cabernet Sauvignon. Έντονα μαύρα φρούτα, κέδρος, αρώματα καπνού και νύξεις καπνισμένων επίσης βοτάνων σε ένα κρασί που άνοιγε με το πέρασμα της ώρας. Τα επίπεδα τανινών του κρασιού όπως αναμενόταν για ένα τόσο νεαρό Cabernet ήταν υψηλά, ωστόσο η συμπύκνωση φρούτου στο στόμα, το βάθος και η γευστική πολυπλοκότητα έκαναν το κρασί απολαυστικό ακόμα και σε αυτή τη φάση της ζωής του. Επίπεδα οξύτητας που φρέσκαραν τον ουρανίσκο και μια επίγευση από αυτές που νομίζεις ότι δε θα σταματήσουν να εξελίσσονται ποτέ. Ένα πραγματικό αριστούργημα της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας, ένα κομψό αλλά ταυτόχρονα πολύ έντονο κρασί.

Πάντα κάθε φορά που τελειώνω ένα ποτήρι που με έχει συγκλονίσει, νιώθω όπως σε κάθε έντονη στιγμή της ζωής μου. Μπορεί να αισθάνομαι ότι ήταν απλά μια στιγμή που πλέον ανήκει στο παρελθόν, ωστόσο είναι η εμπειρία και η μνήμη της που μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, στη περίπτωση του Monte Bello εκεί κοντά στα Χριστούγεννα θα φρεσκάρω τη μνήμη μου παρέα με το Γιάννη Καρακάση, αφού έχουμε αποφασίσει να μοιραστούμε μαζί με πολύ κόσμο μια σπουδαία γευσιγνωσία με fine wines στο Paradiso. Φυσικά ανάμεσα στα μοναδικά κρασιά που θα ανοίξουμε θα δεσπόζει και το Ridge Monte Bello. Είπαμε τα μεγάλα κρασιά είναι για να τα μοιραζόμαστε…


Στην υγειά σας και καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant