Χριστουγεννιάτικα tipsΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και φέτος… Κάθε χρόνο η ίδια σκέψη στροβιλίζει το μυαλό μου. Πότε έφτασαν, πότε θα περάσουν, πότε θα έρθουν τα επόμενα σχεδόν ούτε που θα το καταλάβουμε. Δόξα το Θεό βέβαια, υπάρχουν κάτι βαφτιστήρια που μας το θυμίζουν… Φέτος όμως για μένα υπάρχει και ο ανιψιός. Δυο λόγοι που από μόνοι τους αρκούν για να κουβαλώ μέσα μου τη καλύτερη δυνατή διάθεση.

Δε ξέρω τι πλάνα έχετε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Πόσο παραδοσιακοί ή πόσο εναλλακτικοί θα είστε σε σχέση με το τι πρόκειται να προσφέρετε στους καλεσμένους σας αυτές τις ημέρες. Ωστόσο θα κάνω μια απόπειρα να σας δώσω μερικές πληροφορίες της τελευταίας στιγμής. Ακόμα και αν κάποια πράγματα τα έχετε ακούσει ξανά, θεωρώ πως αυτά τα μικρά last minute tips βοηθούν ιδιαιτέρως, ειδικά όταν οι άπειρες προετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν αρχίσει να θολώνουν τη σκέψη μας.

Αν και κάνοντας τη "δουλειά μου" θα επικεντρωθώ τελικά στο κομμάτι του κρασιού, εντούτοις θα ξεκινήσω λέγοντας ότι αν εσείς που είστε οι οικοδεσπότες φτάσετε στο τραπέζι εξαντλημένοι από την κούραση τότε μάλλον κανείς δε πρόκειται να περάσει ιδιαιτέρως καλά. Οπότε μη μαζεύετε όλες τις ευθύνες πάνω σας. Όλο και κάποια θεία θα υπάρχει που θα θέλει να φέρει καμιά πίτα μαζί της, κάποιος φίλος που θα φροντίσει να περάσει από το αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο για να φέρει εκείνον το κορμό σοκολάτας που λατρεύετε. Δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε μέχρι και το γλυκό εκείνη τη μέρα. Εξάλλου μέχρι να έρθει η ώρα που θα το φάτε είναι σίγουρο πως θα σκέφτεστε περισσότερο την ξεκούραση σας παρά τη διασκέδαση των καλεσμένων σας.

Ερχόμενος στα δικά μας τώρα, μην έχετε απαραίτητα μέσα στο μυαλό σας ότι αναγκαστικά και μόνο, τα πανάκριβα κρασιά θα κάνουν τους καλεσμένους σας να περάσουν καλύτερα. Για την ακρίβεια ανάμεσα σε τόσο διαφορετικό κόσμο είναι μάλλον πιθανότερο ότι ένα τέτοιο κρασί δε θα λάβει τη προσοχή που του αξίζει. Αφήστε δε που με την πολυπλοκότητα των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών που συνδυάζουν πολλές ετερόκλητες μεταξύ τους γεύσεις, πιθανότατα κάτι πιο απλό θα ταιριάξει καλύτερα. Και βέβαια μη ξεχάσετε σε καμία περίπτωση ότι ένα στυλ κρασιού δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να καλύψει όλες σας τις ανάγκες.

Βάλτε στο φετινό σας τραπέζι τα αδικημένα γλυκά ελληνικά κρασιά. Δεν σας λέω αναγκαστικά να βγάλετε στους καλεσμένους σας το Vinsanto 20ετίας του Αργυρού (μεταξύ μας κρατήστε το για πιο πριβέ καταστάσεις όταν ο πολύς κόσμος φύγει). Ωστόσο με το πλατό των τυριών στο τραπέζι ή την ώρα που θα βγουν τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι κουραμπέδιες, τα σιροπιαστά ή οτιδήποτε άλλο έχετε φροντίσει να υπάρχει σε γλυκό, τα επιδόρπια κρασιά θα κάνουν το θαύμα τους. Εντάξει οι Άγγλοι πίνουν πολύ Port, Sherry και Madeira σε αυτές τις γιορτές με τις Χριστουγεννιάτικες πουτίγκες τους, εμείς ωστόσο έχουμε τα καταπληκτικά ελληνικά στυλ κρασιών. Μοσχάτα, Μαυροδάφνες, Vinsanto, ακόμα και πιο εξωτικές ποικιλίες όπως Gewurztraminer, γλυκές Μαλαγουζιές μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο. Προτιμήστε παλαιωμένα Μοσχάτα και Μαυροδάφνες με επιδόρπια σοκολάτας, ενώ για τις κρέμες τα πιο φρέσκα λευκά επιδόρπια κρασιά.

Σας παρακαλώ μη ξεχνάτε ότι η γαλοπούλα δεν αγαπάει πολύ τις τανίνες σε ένα κρασί. Κινηθείτε περισσότερο προς την κατεύθυνση του πλούσιου φρούτου και λιγότερο του βαρελιού όταν πρόκειται να βάλετε κάποιο ερυθρό κρασί δίπλα της. Ωστόσο στην περίπτωση του λευκών ένα βαρελάτο στυλ όπως το Chardonnay θα έπαιζε μια χαρά.

Κάποιοι συνδυασμοί είναι πολύ κλασικοί και δε χωρεί αμφιβολία η επιτυχία τους, όπως το αρνάκι στο φούρνο με Ξινόμαυρο, ή τα κατσικίσια τυριά με το Sauvignon Blanc. Ωστόσο πάντα είναι ιδιαιτέρως συναρπαστικό να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα και να πετυχαίνεις διάνα. Τις προάλλες δοκίμασα καπνιστό σολομό με το Lenga Gewurztraminer από το κτήμα Αβαντίς. Μη σας πω ότι ήταν εξίσου καλό όσο θα ήταν με ένα ποτήρι σαμπάνια ή ένα ποτήρι ουίσκι από το Islay ή μια premium βότκα.

Αν παίξει μοσχάρι στο τραπέζι έχετε στο μυαλό σας την εξής πολύ χρήσιμη συμβουλή. Περισσότερο από το είδος του κρέατος είναι ο χρόνος ψησίματος που θα πρέπει να σας οδηγήσει στο κρασί που θα επιλέξετε. Ένα μοσχάρι κατσαρόλας δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε τανίνες με ένα ζουμερό σχεδόν ωμό steak το οποίο θα ψηθεί σε μια σχάρα. Έτσι για ένα πολύπλοκο casserole αναζητήστε πολυπλοκότητα που έρχεται από την παλαίωση ενός ερυθρού, ενώ για κάτι που θα είναι ψημένο λίγο, αναζητήστε την επιθετικότητα των νεαρών τανικών κόκκινων κρασιών.

Αν έχετε σχεδιάσει να ξεκινήσετε με σούπα μην αποκλείσετ