Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Tο απόλυτο food-porn: Κρασί και σοκολάτα

Tο απόλυτο food-porn: Κρασί και σοκολάταΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Περνάω το δικό μου σύνδρομο στέρησης... Αυτή η άτιμη η γαστρίτιδα που με ταλαιπωρεί εδώ και μερικές μέρες κατάφερε να με απομακρύνει, έστω και προσωρινά, από δυο πολύ μεγάλες μου αγάπες.

Το κρασί και την σοκολάτα…

Και όσον αφορά το κρασί έχω ήδη κάνει τις παρασπονδίες μου, δοκιμάζοντας δειλά δειλά και με μέτρο μερικά πραγματάκια, αλλά σας ορκίζομαι πως σοκολάτα δεν έχω βάλει ακόμα στο στόμα μου. Εξάλλου ήταν το πρώτο πράγμα που μου απαγόρευσε ρητά-χωρίς κανένα ίχνος συμπόνιας-ο γιατρός.

Δεν έχεις και πολλές επιλογές σε ανάλογες περιπτώσεις. Όταν κάτι σου λείπει πραγματικά- οι chocoholic νομίζω μπορείτε να με νιώσετε-θέλεις συνέχεια να μιλάς για αυτό. Τη σκέφτομαι καθημερινά, κάνω όνειρα για συνδυασμούς της με διαφορετικά κρασιά, και ελπίζω τουλάχιστον ότι μέχρι του Αγίου Βαλεντίνου που έχει την τιμητική της, θα έχω πάρει το οκ του γιατρού. Έτσι και αλλιώς ο συνδυασμός εκείνου του λαχταριστού brownie σοκολάτας με τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σάλτσα toffee-που ψευδώς επικαλέστηκα ότι έφτιαξα με τα χεράκια μου- με το 10άρι Tawny Port Quinta de Ervamoira που αγόρασα από το House of Wine για να εντυπωσιάσω πέρσι τη μέρα του Βαλεντίνου, κατάφερε να δημιουργήσει μια ανάμνηση που δεν ξεχνιέται εύκολα.

Και μη νομίζετε πως σοκολάτα και κρασί είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο, όπως καλή ώρα είστε εσείς με το ταίρι σας. Ειδικά αυτά τα φοβερά γλυκά με τη πλούσια σκουρόχρωμη σοκολάτα σχεδόν σε ρευστή μορφή που καταναλώνονται ζεστά, είναι ανάμεσα στις λεγόμενες wine-killers τροφές. Το γιατί είναι πολύ απλό και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η έντονη και πλούσια γεύση της ρευστής σοκολάτας σχεδόν επικαλύπτει τους γευστικούς κάλυκες στο στόμα, κάνοντας το κρασί που ακολουθεί να φαίνεται επίπεδο και χωρίς γεύση. Όσον αφορά δε τα ξηρά ερυθρά κρασιά το πιθανότερο είναι ότι θα φαίνονται πολύ πιο δριμεία δίπλα σε ένα γλυκό επιδόρπιο σοκολάτας.

Με τον άγιο Βαλεντίνο λοιπόν προ των πυλών και το μυαλό μου να μη μπορεί να ξεκολλήσει τη σκέψη του από τη σοκολάτα, ιδού μερικοί συνδυασμοί για τα τρία αγαπημένα μου επιδόρπια σοκολάτας που νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν το απόλυτο food-porn μέρες που έρχονται…

Brownies σοκολάτας

Αν τυχόν και το σερβίρετε με καμιά μπάλα παγωτό βανίλιας τότε μπορείτε να δοκιμάσετε δίπλα του ένα κρασί από την κατηγορία των Ruby ή LBV Port. Σκεφτείτε απλά ότι ο έντονος φρουτώδης χαρακτήρας κόκκινων φρούτων σε αυτά τα Port θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει το ρόλο που θα έπαιζε στο brownies το σερβίρισμα του με ένα σιρόπι κόκκινων φρούτων. Σε περίπτωση που έχετε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή σάλτσα καραμέλας για συνοδεία τότε προτιμήστε ένα Tawny Port ή γιατί όχι και ένα PX Sherry του οποίου ο πλούσιος σταφιδιασμένος και ξηροκαρπάτος χαρακτήρας θα είναι τέλειος με τη πλούσια σκούρα σοκολάτα και τα αρώματα καραμέλας.

Πλούσια Κρέμα σοκολάτας αρωματισμένη με πορτοκάλι

Εδώ θα παίξω ελληνικά και μόνο βάζοντας δίπλα στην πλούσια κρέμα ένα από τα περίφημα Vinsanto της Σαντορίνης. Όχι ότι δεν θα ταιριάξει το Vinsanto με το brownies ή άλλα επιδόρπια σοκολάτας αλλά τον συγκεκριμένο συνδυασμό τον έχω δοκιμάσει πολλές φορές και δεν μπορώ εύκολα να σκεφτώ κάτι καλύτερο. Και μιας που μιλάω για Vinsanto δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει τη σοκολάτα με γέμιση από πάστα vinsanto του Αργυρού. Άτιμη γαστρίτιδα…

Μους σοκολάτας

Αν και συνήθως φτιάχνεται από σκούρα σοκολάτα είναι πολύ πιο ελαφρύ σαν επιδόρπιο με μια σχεδόν πάντα αέρινη υφή. Εδώ μπορείτε να παίξετε ακόμα πιο ανατρεπτικά συνδυάζοντας το με ένα πολύ ελαφρύτερο κρασί όπως είναι το αφρώδες Brachetto D’ Acqui (με το πολύ χαμηλό αλκοόλ) ή κανένα παλαιωμένο Μοσχάτο όπως το περίφημο Άνθεμις της Σάμου ή άλλα αντίστοιχα ανά τον κόσμο Μοσχάτα. Σε περίπτωση που τρελαίνεστε για μους λευκής σοκολάτας, ειδικά αν έχει μέσα και καμία φράουλα ένα μέτριας γλυκύτητας αφρώδες ροζέ κρασί θα κάνει θαύματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα demi sec από το Αμύνταιο.

Τέλος αν πέσει στο χέρι σας κανένα κομμάτι artisanal bitter σοκολάτας, από κορυφαίας ποιότητας κόκκους, δοκιμάστε δίπλα της ειδικά τώρα μέσα στο καταχείμωνο ένα εξαιρετικής ποιότητας Cognac όπως ένα Remy Martin VSOP. Μπορεί να ακούγεται λίγο παλαιομοδίτικο αλλά αραγμένοι στο καναπέ δίπλα στο τζάκι μετά από μια κουραστική μέρα φαντάζει σαν το ιδανικό κλείσιμο…



Στην υγειά σας και καλή εβδομάδα



Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: