1879 Boutari Legacy Από τον Γ. Μιχαήλο


Οι πολύβουες εκθέσεις κρασιών δε μπορεί παρά να αποτελούν για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το κρασί μια καλή ευκαιρία δημοσίων σχέσεων. Για να μην κοροϊδεύουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς περισσότερο χαιρετάμε, μιλάμε, ακόμα και κουτσομπολεύουμε, παρά δοκιμάζουμε κρασιά σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να δεις και να σε δουν, να δηλώσεις το παρών και αν καταφέρεις να δοκιμάσεις και κάνα κρασί όλα καλά…

Κάπου ανάμεσα σε χαιρετούρες λοιπόν και κουβέντες στα φετινά Βοροινά είδα τη Χριστίνα Μπουτάρη στο stand της εταιρείας και έσπευσα να δηλώσω την ικανοποίηση μας από το σεμινάριο των παλαιωμένων Ξινόμαυρων από το οποίο μόλις είχαμε βγει από τη διπλανή αίθουσα. Η Νάουσα Μπουτάρη του 2000 πραγματικά έλαμψε αποδεικνύοντας ανάμεσα στα άλλα σπουδαία Ξινόμαυρα ότι ακόμα και σε αυτό το επίπεδο τιμής μιλάμε για μια ποικιλία που δε φοβάται το χρόνο, εξελίσσοντας έναν απίστευτο χαρακτήρα.

Λίγο πιο δίπλα από την Χριστίνα έπεσε το μάτι μου σε μια πολύ εντυπωσιακή φιάλη που έφερε στην ετικέτα τον αριθμό 1879… Η ίδια έσπευσε να μας πληροφορήσει ότι πρόκειται για το νέο premium Ξινόμαυρο του Μπουτάρη το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε τιμή γύρω στα 33-35€, με το όνομα του να αναφέρεται στο έτος ίδρυσης της εταιρείας.

Αμέσως βγήκαν τα μαγνητοφωνάκια έξω και αφήσαμε τη Χριστίνα να μας μιλάει για τη καινούρια ναυαρχίδα της εταιρείας. Πρόκειται για ένα Ξινόμαυρο που κυκλοφορεί λίγο πάνω από τις 10.000 φιάλες και προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι στην περιοχή Τρίλοφο Νάουσας. Άρα μιλάμε για ένα single vineyard κρασί που αποτελεί την πρώτη σημαντική διαφοροποίηση από τις άλλες Νάουσες της εταιρείας που είναι χαρμάνια από πολλές διαφορετικές περιοχές της Νάουσας.

Δοκιμάζοντας το στυλιστικά είναι τοποθετημένο πολύ διαφορετικά τόσο από το Grande Reserve όσο και από την κλασική Νάουσα του Μπουτάρη και έτσι θα έπρεπε να γίνει εφόσον απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κομμάτι της αγοράς. Θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για μια πιο σύγχρονη εκδοχή του Ξινόμαυρου, με καινούριο Γαλλικό βαρέλι το οποίο όμως είναι όμορφα ενσωματωμένο στο πυκνό φρούτο, με αλκοόλ στο 14% και γεμάτο σώμα. Οι χαρακτηριστικές τανίνες του Ξινόμαυρου είναι φυσικά παρούσες έχοντας όμως μια πολύ διαφορετική διαχείριση, όντας περισσότερο ώριμες και καθόλου στεγνές. Θεωρητικά μιλάμε για μια μοντέρνα εκδοχή premium Νάουσας.

Ήδη βρίσκεται στα ηλεκτρονικά μας ράφια. Για όσους βιαστούν να συμπεράνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό κρασί εν μέσω κρίσης σας αναφέρω το σχόλιο της Χριστίνα Μπουτάρη, το οποίο συμμερίζομαι. Αν λοιπόν υπάρχει μια οικογένεια η οποία οφείλει και στην ιστορία της και στην κληρονομιά που έχει αφήσει στην Ελληνική αγορά να διαθέτει ένα premium τιμής Ξινόμαυρο τότε αυτή θα ήταν η οικογένεια Μπουτάρη.

Το packaging του κρασιού είναι εξαιρετικό, συνοδεύεται από ένα πολύ όμορφο ξυλοκιβώτιο και γενικά βλέποντας τη φιάλη με το βουλοκέρι, αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ποιοτικό.

Ένα πράγμα θέλω μόνο να πω κλείνοντας. Δεν δικαιούνται μόνο οι Ιταλοί και τα Barolo τους με τις single vineyard οινοποιήσεις να κοστίζουν μια περιουσία για να τα αγοράσεις και να ξεπερνούν για πλάκα τα 100-150 ευρώ η φιάλη. Πέρα από ότι ο Μπουτάρης έχει αφήσει σαν κληρονομιά τη μελέτη μιας σπουδαίας ποικιλίας όπως το Ξινόμαυρο είναι ώρα να δούμε και μια premium εκδοχή της, που θα ανεβάσει το prestige της και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι παραγωγοί και θεωρώ ότι όσο η ποιότητα συμβαδίζει με την τιμή αυτό είναι μια καλή εξέλιξη για την ποικιλία

Ξέρω ότι κάποιοι θα δυσανασχετήσετε με αυτή μου την τοποθέτηση, έτσι για όσους το κάνετε θυμίζω ότι πάντα υπάρχει η εξαιρετική Νάουσα του Μπουτάρη στα 7.5€ αν θυμάμαι καλά και το Grande Reserve λίγο παραπάνω από τα 14 ευρώ…Στην υγειά σας και καλή εβδομάδαΓρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant