Ο καλύτερος Έλληνας ΟινοχόοςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Ο Νικόλας Γιαννόπουλος είναι φίλος μου. Όχι από εκείνους τους κολλητούς που δε περνάει ούτε μέρα χωρίς να τους μιλήσεις στο τηλέφωνο ή να τους δεις από κοντά. Από εκείνους όμως τους ανθρώπους που ακόμα και αν έχεις καιρό να τους συναντήσεις, πάντα παρακολουθείς διακριτικά την πορεία τους και πάνω από όλα χαίρεσαι με τη χαρά τους… Τώρα που το καλοσκέφτομαι δεν είναι και πολλοί αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή μας που η επιτυχία τους μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Και η αλήθεια είναι πως η 7η Μάρτη ήταν για το Νικόλα μια πολύ επιτυχημένη μέρα. Δε είναι δα και λίγο να κερδίζεις για τρίτη φορά τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα οινοχόου, μια διάκριση που στην ιστορία του θεσμού δεν έχει καταφέρει να πετύχει κανένας άλλος.

Και αν οι χλιδάτες εποχές με τις σάλες των κορυφαίων εστιατορίων να είναι γεμάτες με οινοχόους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, (το συγκεκριμένο ‘πόστο’ ήταν ένα από τα πρώτα που χτυπήθηκαν στο χώρο της εστίασης εν μέσω κρίσης) ο Νικόλας εξακολουθεί να κρατάει ψηλά τη σημαία του επαγγέλματος που έχει διαλέξει. Όχι απλά γιατί είναι ο καλύτερος, ή ο αρτιότερος σε αυτό το οποίο κάνει, αλλά γιατί μαζί του συμπαρασέρνει και μια πλειάδα άλλων νεαρότερων ανθρώπων, οι οποίοι ορμώμενοι από την δική τους αγάπη για το κρασί και τις επιτυχίες του Νικόλα, σπεύδουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του.

Γιατί τι άλλο εκτός από την αγάπη μας για αυτό το οποίο κάνουμε, όποιο επάγγελμα και αν έχουμε ακολουθήσει μπορεί να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε; Σίγουρα πάντως όχι τα 800€(;) το μήνα που φαντάζομαι πως πάνω κάτω θα παίρνει ένας οινοχόος ή τα ταξίδια με προσωπικά του έξοδα μπας και καταφέρει να βελτιώσει τις γνώσεις του ακούγοντας και τη κατσάδα από το αφεντικό του που αντί να κοιτάει τη δουλειά του, κοιτάει πως θα πάει τις βόλτες του.

Και όμως το κρασί αν το καλοσκεφτείτε είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων ενός εστιατορίου και σίγουρα ένα το οποίο έχει και μεγάλα περιθώρια κέρδους για τον επιχειρηματία. Ακόμα περισσότερο ο ρόλος του σομελιέ δε περιορίζεται στο να προτείνει απλά κάποιο κρασί, αλλά να το συνδυάσει με το ιδανικό πιάτο έτσι ώστε να δημιουργήσει μια εμπειρία στον πελάτη που θα του μείνει αξέχαστη. Και μαζί ατελείωτα behind stories, ιστορίες εκ των έσω που σου δίνουν να καταλάβεις και να αγαπήσεις αυτό το οποίο έχεις στο ποτήρι σου. Δε θα πρέπει κανείς να υποβιβάζει το γεγονός ότι στις ‘καλές εποχές’ οι άνθρωποι που μεσουρανούσαν τότε στο επάγγελμα κατάφεραν να δημιουργήσουν φοβερές τάσεις και να φέρουν με την επιρροή τους στο προσκήνιο κρασιά τα οποία άφησαν ιστορία.

Βέβαια οι εποχές αλλάζουν και δυστυχώς όχι πάντα προς το καλύτερο. «Η φτώχεια τρώει τον παρά» και κάποια πράγματα μένουν στα αζήτητα. Και όμως η επιβίωση του καθενός από εμάς είναι ισχυρότερη από κάθε οικονομική κρίση, στην ουσία πρόκειται για ένστικτο. Και οι δυσκολίες όπλισαν όλους μας με ακόμα περισσότερο πείσμα να τα καταφέρουμε. Και αυτοί οι άνθρωποι αντί να τα παρατήσουν προσπάθησαν περισσότερο… Ενώ ήταν άνεργοι πήγαν σε σχολές να βελτιώσουν το επίπεδο κατάρτισης τους, μαζεύονταν από κοινού για γευσιγνωσίες ώστε να διατηρούν τον ουρανίσκο τους σε φόρμα, έλιωναν παπούτσια σε εκθέσεις ώστε να είναι up-to-date με ότι πιο καινούριο έχει να δείξει η Ελληνική οινική πραγματικότητα.

Νομίζω ότι τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας αξίζει να τους αναζητήσουμε όπου και αν βρίσκονται, να ακούσουμε τις ιστορίες τους, τις προτάσεις τους και να κερδίσουμε κάτι από τη σπίθα τους. Αφεθείτε στα χέρια τους και έχω την αίσθηση πως το ταξίδι σας στο χώρο του κρασιού θα γίνει ακόμα πιο μαγικό.

Όσο δε για τον Νικόλα δεν μένει παρά να του ευχηθούμε να διαπρέψει και στον διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει στην Αργεντινή για την ανάδειξη του κορυφαίου των κορυφαίων. Το πάθος, ο αγώνας, η αφοσίωση και η επιμονή που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια είναι νομίζω ώρα να μετουσιωθούν σε μια παγκόσμια επιτυχία για τον ίδιο και το Ελληνικό κρασί…

Όρμα Νικόλα και μη φοβάσαι τίποτα και κανέναν!!Στην υγειά σας και καλή εβδομάδαΓρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant