Μοσχοφίλερα για την ανοιξιάτικη διάθεσηΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Ίσως και να βρίσκεται στη σκιά του Ασύρτικου της Σαντορίνης, αλλά θα μου πείτε και ποια ποικιλία δε βρίσκεται στη σκιά του Ασύρτικου. Το κλασικό Μοσχοφιλεράκι, ως ένα από τα πιο εμπορικά σταφύλια της χώρας μας είχε την τύχη που έχει κάθε τι που ξεχωρίζει στην Ελλάδα. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις κρασιά από μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις, ενώ η εμπορικότητα του σήμαινε ότι το όνομα δανείστηκε για να πουληθούν άλλα πιο φτηνά σταφύλια με το όνομα Μοσχοφίλερο σε ασκούς ή χύμα από διάφορα βαρελάκια.

Και όμως δε του πρέπει του Μοσχοφίλερου τέτοια αντιμετώπιση. Σε μια παγκόσμια κλίμακα ίσως να αποτελεί και το πλέον μοντέρνο ελληνικό σταφύλι, δίνοντας κρασιά με αυτό που λέμε συνετά επίπεδα αλκοόλ, φινέτσα και κομψότητα και ένα πολύ πλούσιο αρωματικό προφίλ. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με αρκετά ελκυστικές τιμές, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στη λίστα με τα Μοσχοφίλερα του House, αρκούν για εμπορική επιτυχία όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων. Η παγκόσμια αγορά ψάχνει το νέο, το διαφορετικό αλλά ταυτόχρονα και κάτι το οποίο θα διαθέτει ελκυστικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια όλες τις προδιαγραφές που φέρει το Μοσχοφίλερο.

Και μπορεί μεγάλα επίπεδα πολυπλοκότητας, βάθος και απίστευτες δυνατότητες παλαίωσης να χαρακτηρίζουν το Ασύρτικο, ωστόσο με τον Μάιο να έχει ήδη μπει και την άνοιξη και τα αρώματα της ακόμα και στην τσιμεντούπολη της Αθήνας να βρίσκουν χώρο να στριμωχθούν, δε μπορώ παρά να σκέφτομαι Μαντινείες και Μοσχοφίλερα. Ένας υπέροχος σχεδόν εξωτικός ανθικός χαρακτήρας, που συνδυάζεται με τραγανά επίπεδα οξύτητας και ελαφρύ, σχεδόν αέρινο σώμα του χαρίζουν μοναδικό στυλ. Αφήστε δε που με τα αγαπημένα μου γεμιστά, μικρά τηγανητά ψαράκια και ωραίες ντοματοσαλάτες που αρχίζουν και παίρνουν τη θέση τους στις καλοκαιρινές μας διατροφικές συνήθειες είναι ένα όνειρο.

Επέλεξα πέντε διαφορετικά αγαπημένα μου κρασιά από την ποικιλία και σας προτείνω να υποδεχτείτε τον ήλιο, τις υψηλότερες θερμοκρασίες ή τις όμορφες βραδινές σας εξόδους με αυτά.

Το geeky: Salto Σκούρα

Η πιο extreme εκδοχή της ποικιλίας (ουσιαστικά μιλάμε για τον κλώνο Μαυροφίλερο) από τον Γιώργο Σκούρα, διαθέτει λεμονάτο αρωματικό χαρακτήρα κα οξύτητα που στο στόμα «ξυρίζει» προκαλώντας τους σιελογόνους αδένες. Ένα κρασί που φτιάχνεται με άγριες ζύμες και εντυπωσιάζει με την αρωματική του διαύγεια και καθαρότητα των αρωμάτων του, όντας ταυτόχρονα περισσότερο αυστηρό στο στόμα.

Το κλασικό: Μαντινεία Τσέλεπου

Δεν είναι τυχαίο ότι από το οροπέδιο της Μαντινείας προέρχεται η απόλυτη έκφραση της ποικιλίας. Ο Γιάννης Τσέλεπος εκφράζει με σχεδόν τέλειο τρόπο τα χαρακτηριστικά του σταφυλιού, δίνοντας ένα εκρηκτικό αρωματικά Μοσχοφίλερο, που φωνάζει τον cool-climate χαρακτήρα του ενώ διαθέτει εξαιρετική κομψότητα και φρεσκάδα στο στόμα. Ένα από τα πιο απολαυστικά κρασιά που θα συναντήσετε και όσο και αν ακούγεται απίστευτο κάθε χρόνο που το δοκιμάζω είναι και καλύτερο. Ο ορισμός του all time classic.

Ο σφετεριστής: Μαντινεία Μποσινάκη

Σύντομα θα το εντάξουμε στη λίστα του House of Wine αλλά θέλω από τώρα να σας δώσω μια πρώτη γεύση. Όπως και να το κάνουμε ο νέος πάντα είναι ωραίος και αυτή η Μαντινεία του Μποσινάκη σίγουρα αποτελεί μια από τις καλύτερες εκφράσεις του σταφυλιού. Την παρακολουθώ διακριτικά τα τρία τελευταία χρόνια και μπορώ να πω ότι διαθέτει ένα υπέροχο λεμονοπράσινο χρώμα με έντονες γκρι ανταύγειες(μη ξεχνάτε ότι το Μοσχοφίλερο είναι ερυθρωπή ποικιλία), εξωστρεφή αρωματικό χαρακτήρα που συνδυάζει εσπεριδοειδή και πέταλα τριαντάφυλλου και φίνες-σχεδόν αυστηρές-γραμμές στο στόμα.

Το τρελό value: Γιορτή Σεμέλη

Στα 4.90€ (4.17€ σε προσφορά τώρα που γράφω) που από ότι βλέπω πωλείται η Γιορτή στο House of Wine, παίρνεις όλο το πακέτο σε τρελά οικονομική και συμφέρουσα τιμή. Μπορεί να μην έχει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Τσέλεπου για παράδειγμα αλλά διαθέτει την τυπικότητα της ποικιλίας και είναι ικανό να εξωθήσει κάθε βαφτισμένο χύμα Μοσχοφίλερο από το τραπέζι σας. Αφήστε δε που είναι πολύ ελαφρύ και πραγματικά απολαυστικό όταν το παγώσετε γύρω στους 8ο C.

Το bubbly: Ωδή Πάνος Κτήμα Σπυρόπουλου

Τόσες γιορτές έχει ο Μάιος, γιατί να μη κάνετε το κομμάτι σας με ένα από τα υπέροχα α