Τα ροζέ της ΠροβηγκίαςΑπό τον Γ. Μιχαήλο




Δεν είναι πολλές οι περιοχές του πλανήτη που έχουν συνδέσει το όνομα τους με ένα συγκεκριμένο στυλ κρασιών. Η πρώτη σκέψη λοιπόν που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει το όνομα Προβηγκία πέρα από Cote d’ Azur, St Tropez και άλλα τέτοια ειδυλλιακά μέρη είναι φυσικά το ροζέ κρασί. Αν και παράγονται εξαιρετικά λευκά, (βλέπε πχ. Blanc de Blanc Clos de Mireille) αλλά και κόκκινα (ορισμένα Mourvedre της υποπεριοχής του Bandol έχουν σχεδόν cult status), πάνω από τα 4/5 της συνολικής παραγωγής της περιοχής αφορά τα chic, απαλά σε χρώμα, ροζέ κρασιά που αποτελούν σημείο αναφοράς για αυτό το στυλ παγκοσμίως.

Η περιοχή είναι από μόνη της ένας πόλος έλξης με πανέμορφα τοπία, πολύπλοκη τοπογραφία, ήπιες πλαγιές στις οποίες τα αμπέλια εναλλάσσονται με καλλιέργειες λεβάντας, αρκεύθου, θυμαριού, φασκόμηλου, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτά τα αρωματικά φυτά επηρεάζουν και τον αρωματικό χαρακτήρα των κρασιών. Brad Pitt και Angelina Jolie βρήκαν στην περιοχή έναν μικρό επίγειο παράδεισο και παράγουν σε συνεργασία με την οικογένεια Perrin το Chateau Miraval που έχει στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Για τους καχύποπτους το κρασί θεωρείται εξαιρετικό και η προβολή του δεν έχει να κάνει μόνο με το άστρο των ιδιοκτητών του.

Το κλίμα της περιοχής είναι σχεδόν ιδανικό για τη καλλιέργεια της αμπέλου αφού δίπλα στην άφθονη ηλιοφάνεια και τις λιγοστές βροχές έρχονται να προστεθούν ζεστές μέρες και σχετικά ψυχρές νύχτες που συμβάλλουν στην αργή και ολοκληρωμένη ωρίμαση των σταφυλιών. Η Μεσόγειος μετριάζει τις θερμοκρασίες ενώ ο φημισμένος Μιστράλ που φυσάει από τα βόρεια και την περιοχή του Ροδανού συμβάλλει στην απουσία ασθενειών στο αμπέλι. Η περιοχή της Προβηγκίας είναι ιδανική για την παραγωγή βιολογικών κρασιών.

Ενώ για πολλά χρόνια η Προβηγκία βρισκόταν στη σκιά άλλων διάσημων περιοχών της Γαλλίας, μη ξεχνάμε ότι η δημοτικότητα των ροζέ τα τελευταία χρόνια άρχισε να παίρνει την ανιούσα, οι πωλήσεις σήμερα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσετε πλέον ένα Whispering Angel ή ένα Petale de Rose, ή ένα Chateau D’ Esclans σε κάθε γωνιά της Μυκόνου και άλλων κοσμοπολίτικων νησιών ανά τον κόσμο.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των κρασιών της περιοχής, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι τυχαία σε καμιά των περιπτώσεων. Τα ροζέ της Προβηγκίας διαθέτουν ένα πανέμορφο, απαλό, ροζέ του σολομού χρώμα το οποίο πραγματικά αποτελεί τέρψη των αισθήσεων. Την ίδια στιγμή τα κρασιά είναι αρκούντως ζωηρά, φρουτώδη, ελαφριά και μαλακά στο στόμα. Unpretentious (απροσποίητα) είναι η λέξη που θα χρησιμοποιούσε κάποιος για να περιγράψει τον χαρακτήρα τους. Άμεσα, ευχάριστα, δροσιστικά, ο ιδανικός σύντροφος για τη ζέστη του καλοκαιριού.

Ενώ όμως αποτελούν το τέλειο απεριτίφ, την ίδια στιγμή η Μεσογειακή κουζίνα φαίνεται πως αποτελεί το φόρτε τους. Γεμίστε μερικούς ανθούς κολοκυθιού με πληγούρι και αρωματικά, βάλτε δίπλα και μια κουταλιά γιαούρτι όπως μου τα σέρβιρε η αγαπητή μου Ηρώ και απολαύστε τα δίπλα σε ένα Bandol Rose. Θα με θυμάστε όλο το καλοκαίρι. Δε συζητάμε για λαδερά πιάτα, τύπου γεμιστά, ratatouille λαχανικών (μπριάμ το λέμε στο χωριό μου), ψαρόσουπες, τηγανητά μπαρμπουνάκια ή κουτσομούρες. Εκεί όμως που πραγματικά δίνω τα ρέστα μου είναι δίπλα σε μια καλοκαιρινή ολόφρεσκη αχινοσαλάτα.

Δε ξέρω αλλά οτιδήποτε αυτή την εποχή μου θυμίζει με οποιοδήποτε τρόπο πως πλησιάζουν οι διακοπές, μου ανεβάζει τρελά τη διάθεση. Και τα ροζέ της Προβηγκίας τα έχω συνδέσει μέσα στο μυαλό μου με καλοκαίρι… Άντε να περνάνε οι μέρες σιγά σιγά…


Καλή εβδομάδα




Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant