Μια διαφορετική εθνική ομάδαΑπό τον Γ. Μιχαήλο
Θεωρητικά πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες θα αποτελούσαν πονοκέφαλο για να καταρτίσει κάποιος μια εθνική ομάδα που θα έπαιρνε μέρος σε ένα αλλιώτικο Μουντιάλ, στο οποίο αντί για μπάλα και δίχτυα θα είχαμε κρασιά και ποτήρια. Και η αλήθεια είναι πως χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία ή η Αυστραλία δεν είναι μόνο υποψήφιες στο ποδόσφαιρο για την κατάκτηση του παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και ανάμεσα στις υπερδυνάμεις της παγκόσμιας οινικής βιομηχανίας, τις οποίες είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις. Και όμως οι Ελληνικές ποικιλίες με τη μοναδικότητα τους, βάζουν υποψηφιότητα τουλάχιστον για την αγωνιστικότητα, την αυθεντικότητα και τη ψυχή που κρύβουν μέσα τους και τις οποίες οι Έλληνες οινοποιοί μεταφράζουν σε κρασιά παγκόσμιας κλάσης.

Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η πιο φορμαρισμένη οινική ενδεκάδα έτοιμη να κατέβει σε ένα τέτοιο παγκόσμιο κύπελλο με αξιώσεις.

Στη θέση του τερματοφύλακα:

Ποια άλλη ποικιλία θα ήταν ιδανικότερη από το Σαββατιανό το οποίο εδώ και χρόνια αποκρούει επιτυχημένα τις επιθέσεις που ανελέητα δέχεται; Αφήστε δε που ώρες ώρες περνάει στην αντεπίθεση χτυπώντας εύστοχα πέναλτι, όπως συνήθιζε ο Σαργκάνης, (που τον θυμήθηκα τώρα) τα χρόνια που μεσουρανούσε στον Παναθηναϊκό. Σαν τις γκολάρες που πρόσφατα έβαλαν Μυλωνάς και Παπαγιαννάκος, με το χρυσό και αργυρό αντίστοιχα στα βραβεία του Decanter.

Κεντρικός αμυντικός:

Μπροστά στις σφυροκοπημένες επιθέσεις που δέχεται το Ελληνικό κρασί από διεθνείς ποικιλίες-αστέρια όπως Cabernet, Syrah και Merlot, το Λημνιό φαίνεται πως έχει την ικανότητα να παίξει man to man κάθε δυνατό αντίπαλο. Μη ρωτάτε γιατί… Είναι η εμπειρία χρόνων (πιθανών η αρχαιότερη ποικιλία στην Ευρώπη), το πάντα σωστό positioning, ο δυναμικός χαρακτήρας αλλά και η φρεσκάδα της δεύτερης νιότης που του έχουν δώσει παραγωγοί σαν τη Μελίνα Τάσσου και την προσέγγιση τους απέναντι στο σταφύλι.

Λίμπερο (Center back):

Οι Λίμπερο είναι πάντα παίχτες εγκεφαλικοί και ως τέτοια ποικιλία η Λημνιώνα θα πρέπει να παίξει σε αυτή τη θέση. Ένα σταφύλι που δίνει μάλλον μερικά από τα πλέον σοφιστικέ κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα, με φοβερή κομψότητα και ‘ενέργεια’ στο παιχνίδι τους αλλά ταυτόχρονα βγάζοντας και το ελληνικό κρασί σιγά σιγά από την άμυνα στην επίθεση.

Πλάγιοι αμυντικοί

Σε αμυντικό ρόλο το πιο επιθετικά αναπτυσσόμενο λευκό Ελληνικό σταφύλι; Και όμως η Μαλαγουζιά θέλει λίγο οπισθοχώρηση πριν ξεχυθεί για να κατακτήσει με τα αρώματα της ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί υπάρχουν Μαλαγουζιές που θυμίζουν Condrieu αλλά και περιπτώσεις που η άμυνα μπάζει και το όλο σύστημα θέλει reset.

Πολυσύνθετοι Μέσοι (box to box)

O πιο πολυδιάστατος παίχτης στο γήπεδο. Μπορεί να παίζει σε πολλές διαφορετικές θέσεις με την ίδια επιτυχία, όπως το Αγιωργίτικο μπορεί με την ίδια επιτυχία να δώσει ένα τεράστιο εύρος διαφορετικών στυλ κρασιών. Ελάχιστες ποικιλίες στον κόσμο διαθέτουν αυτό τον πολυδύναμο χαρακτήρα και τον πλουραρισμό στο ‘παιχνίδι’ τους, δίνοντας από ελαφριά τραγανά ροζέ, μέχρι στιβαρά ερυθρά μεγάλης παλαίωσης και όλες τις ενδιάμεσες επιλογές…

Μεσοεπιθετικός:

Μερικά βήματα πίσω από τους επιθετικούς αλλά πάντα από κοντά να τους σιγοντάρουν, ενίοτε να πάρουν και τη θέση τους για να χτυπήσουν κανένα γκολάκι. Και φυσικά είναι το Μαυροτράγανο που σιγοντάρει καταπληκτικά το Ασύρτικο από το φημισμένο αμπελώνα της Σαντορίνης και αποτελεί έναν από τους πλέον ολοκληρωμένους παίχτες αυτής της εθνικής ομάδας. Ένα σταφύλι που συνδυάζει δύναμη και αστείρευτο πηγαίο ταλέντο, (ποιοτικό δυναμικό το λέμε στο κρασί) στην παραγωγή κορυφαίων ερυθρών κρασιών.

Το δέκα το καλό:

Ο αριθμός δέκα δεν είναι τυχαίο νούμερο στο ποδόσφαιρο. Οι καλύτεροι παίχτες στην ιστορία του αθλήματος έπαιρναν το δέκα το καλό στη πλάτη τους. Δικαιωματικά το δεκάρι σε αυτή την εθνική θα πάρει το Ξινόμαυρο. Όποιος ρωτάει το λόγο μάλλον δε ξέρει από μπάλα ή από κρασί…

Κεντρικός επιθετικός

Το Ασύρτικο είναι το μεγάλο επιθετικό ατού της Ελλάδας, μια ποικιλία που έχει τη δυνατότητα να σκοράρει απέναντι σε κάθε δυνατό αντίπαλο. Σε καταπληκτική φόρμα είτε προέρχεται από τη Σαντορίνη είτε από άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να αποτελέσει τον πολιορκητικό κ