Αλλάζοντας οινικές συνήθειες λόγω καλοκαιριούΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Μπορεί ο καιρός φέτος να παίζει λίγο με τα νεύρα μας, αφού ήλιος και βροχή εναλλάσσονται μέσα στον Ιούλιο με αναπάντεχο τρόπο, το καλοκαίρι ωστόσο είναι εδώ για τα καλά. Βερμουδίτσες, κοντομάνικα, δίαιτες, γεμάτες παραλίες, πιο ελαφριά γεύματα είναι εδώ για να το επιβεβαιώσουν. Με το κρασί τι γίνεται όμως; Εξακολουθείτε να επιμένετε στο στιβαρό ερυθρό που απολαμβάνατε το χειμώνα;

Για αρκετό κόσμο το να αλλάζει τις οινικές του συνήθειες ανάλογα με την εποχή δεν φαίνεται να είναι απαραίτητο. Ούτε το κλασικό τους ουίσκι δεν αλλάζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο για κάτι πιο ελαφρύ και δροσιστικό. Το σκεφτόμουν χτες βράδυ που απολάμβανα στο αγαπημένο μου Rock and Balls, ένα απίθανα δροσιστικό κοκτέιλ με beefeater, chartreuse κίτρινη, λεμόνι, λάιμ και μια φέτα αγγούρι και έβλεπα ουισκάκι και ξηροκάρπια στα διπλανά τραπέζια.

"Gregory όπως ξέρεις είμαι σταθερός στις απόψεις μου και μου αρέσει το Σύνορο του Σκούρα, οπότε δε βλέπω το λόγο να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό", ήταν η απάντηση ενός εκλεκτού μου πελάτη, όταν αποπειράθηκα με πολύ ήπιο τρόπο να του προτείνω κάτι πιο «καλοκαιρινό» σε κρασί. Το γεγονός βέβαια ότι στην παραγγελία του, το σύνηθες χειμωνιάτικο πιπεράτο φιλετάκι είχε αλλάξει σε λαχανικά ψητά με λίγη μοτσαρέλα και σπεκ λόγω ζέστης, ενισχύει τον παραπάνω συλλογισμό μου. Το φαγητό άλλαξε, το ντύσιμο άλλαξε, το κρασί παρέμεινε το ίδιο.

Ωστόσο ακόμα και αν δε πολύ-τρελαίνεστε στην ιδέα για υψηλές οξύτητες και ελαφρύ σώμα, ή το λιγότερο βαρέλι δε σας εντυπωσιάζει εξίσου, δώστε μου την ευκαιρία να σας αποδείξω πως ακόμα και αν τα χαρακτηριστικά κάποιων κρασιών δεν σας ‘λένε’ και πολλά πράγματα σε μια πρώτη ανάγνωση, δίπλα στο κατάλληλο πιάτο μπορούν να γίνουν η απόλυτη καλοκαιρινή σας γεύση.

Chardonnay lovers

Καταπληκτικό το Άναξ δε λέω, εξαιρετικό και πανάκριβο το Chardonnay του Capannelle αλλά η ‘ξυραφάτη’ οξύτητα και το μέτριο αλκοόλ ενός Chablis, είναι ότι πρέπει για να σας φρεσκάρουν εν μέσω καλοκαιριού. Η ‘ξινή’ γεύση δεν είναι το φόρτε σας; Δώστε του λοιπόν δίπλα την αρμύρα των θαλασσινών (χωρίς να προσθέσετε λεμόνι), sushi αλλά και μια ελαφρώς κρεμώδη σάλτσα και να δείτε πως το κρασί θα στρογγυλέψει παραμένοντας απολαυστικό.

Pinot Grigio fans

Ώρες ώρες είναι λίγο βαρετό, μοιάζει νερωμένο, χωρίς ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις, αλλά προς Θεού δεν είναι όλα τα παραδείγματα έτσι. Απολαύστε ένα Santa Margherita καλά παγωμένο και βάλτε δίπλα του ένα ζυμαρικό με κρύα σάλτσα ντομάτας με πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό και πραγματικά δε θα θέλετε να δείτε Syrah ξανά στο διάβα σας. (που λέει ο λόγος…)

Για φίλους των ροζέ (άραγε υπάρχουν;)

Μπορεί το απαλό σε χρώμα στυλ της Προβηγκίας να αναφέρεται ως ‘ξεπλυμένο’ από τους όχι και τόσο φανατικούς της περιοχής, ωστόσο αυτή την εποχή του χρόνου το συγκεκριμένο στυλ, με το πιο ελαφρύ σώμα και την τραγανή οξύτητα είναι πραγματικά απολαυστικό ακόμα και αν στη τιμή αγοράζεις και λίγο από lifestyle. Καταπληκτικό δίπλα σε ντομάτες γεμιστές, ή σε κολοκυθοκορφάδες με ρύζι ή πλήγουρι, διάφορα αρωματικά και μια κουταλιά γιαούρτι και ένας εξαιρετικός τρόπος να πείσεις ακόμα και τους πλέον δύσπιστους.

Φρουτώδη Pinot Noir

Προφανώς η Βουργουνδία εξαιρείται από αυτή την κατηγορία, οπότε αναφέρομαι κυρίως στο νέο Κόσμο και ειδικότερα στο στυλ του Marlborough της Νέας Ζηλανδίας (βλέπε Greywacke, Spy Valley, Cellar Selection Villa Maria). Μαλακά, φρουτώδη, ιδανικά να πίνονται ελαφρώς παγωμένα, μπορεί να μην διαθέτουν τον πλούτο ή τη στιβαρότητα των Cabernet, αλλά δίπλα σε μια ωραία φέτα σολομού ή τόνου ψημένου στη σχάρα, είναι αυτό που θες το καλοκαίρι. Δε λέω καλό το Syrah και το αγριογούρουνο αλλά είναι σαν να σκάτε στην παραλία με παλτό και σκουφάκι. Παλεύεται; Δεν παλεύεται…

Moscato d’ Asti

Αν είστε από εκείνους που η ζέστη οδηγεί το διαιτολόγιο σας προς την αποκλειστική σχεδόν κατανάλωση φρούτων, αφήστε τις προκαταλήψεις σας για τη γλυκύτητα και το χαμηλό αλκοόλ του Moscato d’ Asti (αναφέρομαι στους κυρίους και όχι στις κυρίες) και απολαύστε το δίπλα σε μια καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα με βερίκοκα, ροδάκινα, φράουλες, φραμπουάζ και ότι άλλο σας αρέσει. Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα με πολύ δροσιστικές οξύτητες που ισορροπούν τη γλυκύτητα, ενώ το πάντα χαμηλό αλκοόλ του δε θα αφήσει σταγόνα ιδρώτα να κυλίσει από το μέτωπο σας.

Για όσους δεν κατάφερα να πείσω, υπάρχουν πάντα τα Shiraz, τα Cabernet, τα Malbec, και τα Carmenere με τα 15άρια αλκοόλ στη λίστα μας, χειμώνα καλοκαίρι.


Καλή εβδομάδα



Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant