Μικρά tips για μεγάλες λίστες…

Μικρά tips για μεγάλες λίστες…Από τον Γ. Μιχαήλο


Θυμάμαι πως τον Ιανουάριο του 2009 ήμασταν στο Λονδίνο για την πρώτη επίσημη αποφοίτηση Ελλήνων σπουδαστών από το Level 4 Diploma in Wines and Spirits, ένα από το πιο όμορφα τετραήμερα της ζωής μου. Έχοντας επισκεφτεί τότε το περίφημο Terroir ένα από τα πιο φημισμένα wine-bar του Λονδίνου, στοιχηματίζαμε για το αν ένα τέτοια μαγαζί στην Αθήνα θα παρέμενε ανοιχτό για περισσότερες ή λιγότερες από 60 μέρες…

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και νομίζω πως η οινική σκηνή της Αθήνας είναι από τις πιο vibrant και ανερχόμενες σκηνές αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, ακριβώς όπως η βιομηχανία των κρασιών της χώρας μας. Μπορεί το προχωρημένο concept του Terroir με τα natural κρασιά και τις πιο απίθανες οινοπεριοχές του πλανήτη στη λίστα, να μην μπορεί να σταθεί ακόμα στην ελληνική αγορά, ωστόσο οι κάρτες κρασιών που βλέπω εκεί έξω σε wine bars και εστιατόρια, γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες, πολυσυλλεκτικές, ευρηματικές, καλύπτοντας μεγάλη γκάμα διαφορετικών προτιμήσεων.

Σκέφτομαι όμως το εξής… Αν πραγματικά υπάρχουν λίστες που μπορούν να με ενθουσιάσουν με τις ψαγμένες τους επιλογές και κρασιά τα οποία μπορεί να μην έχω δοκιμάσει, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για έναν απλό φίλο του κρασιού να περιηγηθεί σε μια λίστα 300+ ετικετών και να διαλέξει κάτι το οποίο πραγματικά θα τον ευχαριστήσει διαθέτοντας ταυτόχρονα και το σωστό value for money; Αφήστε δε, που πάντα διασκεδάζω όταν σε παρέες στο εστιατόριο μου, κάποιος «κακόμοιρος» ανακηρύσσεται ως αυτός που θα πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο του να επιλέξει κρασί για ολόκληρη την παρέα. Το πόσο θέλω να τον αγκαλιάσω τρυφερά και να του πω «μη στεναχωριέσαι θα σε βοηθήσω εγώ», δεν λέγεται…

Και επειδή δε πρόκειται ποτέ να το κάνω, αποφάσισα να σας δώσω μερικά tips έτσι ώστε να αποφύγετε τον σκόπελο της σωστής επιλογής με θεαματικά, για εσάς και την παρέα σας, αποτελέσματα.

Είναι λοιπόν το ακριβότερο κρασί της λίστας και το καλύτερο;

Στα δικά μου μάτια πάντα ισχύει πως ότι πληρώνεις παίρνεις... Ωστόσο υπάρχουν περιοχές σε αυτό τον πλανήτη, όπως το Bordeaux για παράδειγμα που πρέπει να φτάσεις ψηλά για να πιεις κάτι το οποίο θα σου προσφέρει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση, ενώ άλλες που με πολύ λιγότερα λεφτά βρίσκεις ευκολότερα διαμαντάκια, για παράδειγμα ο Λίγηρας για να μείνουμε στη Γαλλία. Αντίστοιχα το Ελληνικό Σαββατιανό αυτή τη στιγμή σε πολύ χαμηλό κόστος χαρίζει ευχαρίστηση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενες να πάρεις με βάση την τιμή του.

Θα μου πείτε θα μυρίσουμε τα νύχια μας για να ξεχωρίσουμε αυτά τα κρασιά στη λίστα;

Κληρονομικό χάρισμα έχει η Βίκυ Παγιατάκη, η Λίτσα Πατέρα και οι άλλες σιδηρές κυρίες της ελληνικής αστρολογίας, εσείς όμως μπορείτε πολύ έξυπνα να δώσετε μια όμορφη πάσα στον sommelier ή στον σερβιτόρο του wine bar ή του εστιατορίου. Τα περισσότερα από τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει έχουν πλέον ανθρώπους με γνώση, που μπορούν να σας κατευθύνουν εκεί που θέλετε. Αρκεί να τους δείξετε εμπιστοσύνη και να μη πιστεύετε ότι είναι εκεί απλά και μόνο για να σας πάρουν μερικά ευρώ παραπάνω. Οι περισσότεροι θα το θεωρήσουν ως προσωπική επιτυχία και εύσημο να σας προτείνουν κάτι το οποίο θα σας ικανοποιήσει γευστικά, αλλά θα αρμόζει και στην τσέπη σας. Το pride είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο σε αυτή την κατηγορία επαγγέλματος. Αφήστε δε που αν η δουλειά γίνει σωστά και από τον κατάλληλο άνθρωπο, τότε το βράδυ σας, δείπνο σας, ή γεύμα σας, πραγματικά μπορεί να απογειωθεί σε άλλο επίπεδο.

Να επιλέξω ποτήρι ή να επιλέξω φιάλη καλύτερα;

Το ποτήρι είναι μια πολύ όμορφη λύση στην περίπτωση που υπάρχουν αρκετές επιλογές διαθέσιμες , θέλεις να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα και η παρέα είναι μικρή, το πολύ δυο άτομα. Από τρία και πάνω, πάντα η φιάλη είναι σε οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον πιο έξυπνη επιλογή, γιατί θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως τα εστιατόρια ή τα wine-bars βάζουν στο ποτήρι ένα μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σε σχέση με την αντίστοιχη φιάλη. Τώρα αν θέλετε να πάτε για tasting σε ένα μαγαζί, υπάρχουν σε αρκετά πλέον και οι επιλογές των flights ή των 25ml σε ποτήρι άρα πράξτε ανάλογα.

Τι κρασί να διαλέξω σε μια παρέα ατόμων που να ταιριάζει με τα 8 διαφορετικά κυρίως που έχουν παραγγείλει;

Αυτό και αν είναι γρίφος και σε όποιον πάει να σας κουνηθεί από την παρέα θα τους πείτε ότι αν θέλουν να διαλέξετε το κρασί να σας αφήσουν να διαλέξετε και το φαγητό τους. Η πρόταση που πάντα κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αφήσουν λίγο στην άκρη τους συνδυασμούς και να φέρουν στο τραπέζι μια φιάλη ή ένα στυλ κρασιού που θα αρέσει σε ολόκληρη την ομήγυρη ακόμα και αν δε ταιριάζει πραγματικά με όλα τα πιάτα. Είπαμε οι τέλειοι συνδυασμοί είναι έτσι και αλλιώς μια ουτοπία.

Κάποια εστιατόρια και wine- bars σερβίρουν το κρασί πολύ ακριβά.

Και οι Louis Vuitton και Burberry είναι πολύ ακριβές τσάντες αλλά δε βλέπω κανέναν να παραπονιέται ιδιαίτερα. Πάντα υπάρχει η λύση του House of Wine και του να κάτσετε να απολαύσετε ένα κρασί στο σπίτι σας στην καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά… Αυτό το μηχάνημα που σας σερβίρει κρασί στο ποτήρι από το wine bar κοστίζει και πολύ μάλιστα. Αυτά τα δύο ποτήρια που σπάσατε στο τραπέζι όταν σηκωθήκατε να πάτε στην τουαλέτα, κοστίζουν επίσης και μάλιστα αν μιλάμε για μάρκες τύπου Spiegelau είναι ακριβά και εύκολα δυστυχώς αναλώσιμα. Εκείνος ο ευγενής σερβιτόρος που σας βοήθησε τόσο πολύ να διαλέξετε το κρασί που σας αρέσει πρέπει να πληρωθεί με κάποιο τρόπο. Το μαγαζί-υπερπαραγωγή που τόσο σας αρέσει να πηγαίνετε τα γκομενάκια για να τα εντυπωσιάσετε έχει άλλο ενοίκιο από το τόσο cozy wine bar στο όμως χωράτε εσείς, o ιδιοκτήτης και άλλες δυο τρεις παρέες και επιλέγετε μόνο όταν θέλετε να πάτε για κουτσομπολιό με τους κολλητούς σας. Οπότε το μόνο το οποίο σας προτείνω είναι ότι πριν αποφανθείτε a priori πως ένα μαγαζί πουλάει ακριβά το κρασί, κοιτάξτε λίγο γύρω σας και στη συνέχεια αποφασίστε αν σας κάνει ή όχι.

Αν κάτι δε πάει καλά με το κρασί μου ή δε μου αρέσει τι μπορώ να κάνω;

Ξινισμένος φελλός, χαλασμένο κρασί και διάφοροι άλλοι χαρακτηρισμοί που τώρα δε θυμάμαι έχουν χρησιμοποιηθεί από πελάτες για να μου εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο ότι κάτι στο κρασί που τους σέρβιρα δεν τους αρέσει. Έχετε λοιπόν κάθε δικαίωμα να εκφράσετε το παράπονο σας για αυτό το οποίο έχει φτάσει στο τραπέζι σας και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα εστιατόρια ή τα wine-bar θα σας αλλάξουν τη παραγγελία. Το μόνο που χαίρομαι κάθε τέτοια φορά είναι ότι ευτυχώς δεν πουλάω στο μαγαζί μου αυτά τα Cheval Blanc, Petrus, Margaux που βλέπετε να αναρτώ στο fb… Αλλιώς θα με έβλεπα ακόμα νωρίτερα στη φυλακή…
Καλή εβδομάδα

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant


 

Μοιραστείτε το άρθρο: