Syrah Wild Fermentation-Για τα μάτια σας μόνο…Από τον Γ. Μιχαήλο


Αν υπάρχει κάτι το οποίο μου αρέσει στη δουλειά μου είναι ότι σχεδόν πάντα έχω πρόσβαση σε μικρά «διαμάντια» πριν ακόμα αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά. Και για εμάς τους ανθρώπους του κρασιού η χαρά της ανακάλυψης είναι τόσο σημαντική όσο και το να ικανοποιήσουμε έστω και λίγο, το αρκετές φορές φουσκωμένο Εγώ μας.

Φυσικά το να υποστηρίζω ότι το Syrah Wild Fermentation του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη είναι ανακάλυψη θα φέρει το μειδίαμα σε αρκετά χείλη, μιας που μιλάμε για ένα κρασί το οποίο αν και δε είναι mainstream, ακούγεται ηχηρά στους κύκλους των πιο ψαγμένων οινόφιλων, τουλάχιστον τα τελευταία δύο-τρία χρόνια.

Το Wild Fermentation είναι το αποτέλεσμα ενός από εκείνα τα πειράματα τα οποία αρέσκονται οι οινοποιοί να κάνουν για να δώσουν προστιθέμενη αξία στη δουλειά τους. Και μπορεί για μεγάλα-καταξιωμένα οινοποιεία όπως πχ ο Μπουτάρης, οι πειραματικοί οίνοι να αποτελούν κομμάτι του τμήματος RD (έρευνα και ανάπτυξη) και να προετοιμάζουν τα μελλοντικά προϊόντα της εταιρείας, ωστόσο για ένα boutique οινοποιείο όπως αυτό του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη, το Syrah Wild Fermentation μπορεί να αποτελέσει το σκαλοπάτι προς τη καταξίωση και την αναγνώριση.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν, οι νέοι οινοποιοί να πειραματίζονται. Σε αυτό το κομμάτι περί διαφοροποίησης έχει μαλλιάσει η γλώσσα του στενού μου φίλου και έτερου Commander Γιάννη Καρακάση αλλά και η δική μου. Η Ελληνική οινική βιομηχανία χρειάζεται νέους ανθρώπους που τολμούν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, προτάσεις που μπορούν να ταρακουνήσουν την αγορά.

Και παρακολουθώντας εδώ και αρκετά χρόνια τη δουλειά του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη, τη προσπάθεια του να αναβιώσει επιτυχώς τη τοπική ποικιλία Βραδιανό, τις μικρό-οινοποιήσεις με το Syrah αλλά και το Ασύρτικο Sur Lie, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως τα καταφέρνει.

Έχοντας ήδη δοκιμάσει μια από τις περίπου 600 φιάλες Syrah Wild Fermentation 2012 οι οποίες φέτος βρήκαν τη θέση τους αποκλειστικά στα ράφια του House of Wine, ομολογώ πως πρόκειται για ένα εξίσου εντυπωσιακό κρασί με αυτό του 2011. Φοβερά συμπυκνωμένο, σφικτό, τανικό, με γευστική ένταση και πάρα πολύ νέο ακόμα. Η αλήθεια είναι πως μιλάμε για ένα «μωρό» το οποίο άφοβα θα κρατήσετε για αρκετά χρόνια στο κελάρι σας προκειμένου να μαλακώσει και να αναπτύξει περαιτέρω πολυπλοκότητα, από την άλλη φαντάζομαι πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε θα καταφέρουν να αντισταθούν στα θέλγητρα της νεότητας του, απολαμβάνοντας το κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα δίπλα σε ένα σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο.

Φέτος για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης αποφάσισε να το απελευθερώσει στην αγορά λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθιζε μέχρι τώρα, με δώδεκα μήνες στο βαρέλι και δώδεκα (αντί για εικοσιτέσσερις μήνες) στη φιάλη. Η έλλειψη του κρασιού εδώ και καιρό, αφού το 2011 έχει εξαντληθεί μήνες τώρα, το γεγονός ότι σε σχέση με το 11άρι φάνηκε πως είναι λίγο πιο γρήγορα προσβάσιμο αλλά και η γνώση πλέον από τον καταναλωτή ότιπρόκειται για ένα κρασί παλαίωσης, τον οδήγησε-προς μεγάλη μας τέρψη-σε αυτή την απόφαση.

Ένα κρασί που παράγεται μόλις σε 600 φιάλες φυσικά και δεν απευθύνεται σε ένα ευρύ, αλλά σε απόλυτα συγκεκριμένο κοινό. Η κτηνώδης, σχεδόν ζωώδης, δύναμη του κρασιού, το υπερ-συμπυκνωμένο φρούτο, το υψηλό αλκοόλ, η ένταση των αρωμάτων και της γεύσης, θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του συγκεκριμένου στυλ που τους αρέσει τα κρασιά τους να είναι πυκνά, γεμάτα δύναμη και ένταση.

Μη διστάσετε σε καμιά περίπτωση να βρείτε μια γωνιά στο κελάρι σας και να ξεχάσετε μερικές φιάλες από το Syrah Wild Fermentation. Εγώ ήδη έχω παραγγείλει το 12άρακι μου (για να μη έρθει πάλι εκείνη η αποφράδα ώρα που θα πάω να πατήσω κλικ και θα έχει κοκκινίσει το κρασί λόγω έλλειψης) και σκοπεύω να ανοίγω μία με δύο φιάλες κάθε χρόνο για να παρακολουθώ την εξέλιξη του.

Ένα κρασί το οποίο στη κυριολεξία κοσμεί τα ηλεκτρονική μας ράφια.


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant