Bella Italia!Από τον Γ. Μιχαήλο


Αν ψάχνετε το κορυφαίο brand στο κόσμο, σκεφτείτε Ιταλία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Οτιδήποτε σχετίζεται με τη γειτονική χώρα δημιουργεί μια θετική προδιάθεση. Θέλετε στα αυτοκίνητα; το άκουσμα και μόνο του ονόματος Ferrari μπορεί να κάνει τους απανταχού φίλους της αυτοκίνησης να ριγήσουν. Θέλετε μόδα και υψηλή ραπτική; Prada, Ferre, Versace, Armani και μια ατελείωτη λίστα από ιταλικές φίρμες ορίζουν τις τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλετε επίσης, παπούτσια, τσάντες, γαστρονομία; Δε χρειάζεται να ψάξετε παραπέρα... Μέχρι και το Βrandoni μου, ´κελαηδούσε´ όπως κανένα άλλο ακορντεόν πάνω στον πλανήτη, με φυσικά την ανάλογη τιμή και φήμη που ακολουθούσε την ιταλική του καταγωγή.

Είναι λοιπόν η άνεση και η ασφάλεια που προκαλεί το άκουσμα του ονόματος Ιταλία στον καταναλωτή. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα φτάνοντας κατάκοπος στο μακρινό Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Μάιο ήταν να βρω ένα Ιταλικό εστιατόριο να φάω μια πάστα ή μια πίτσα... Ούτε κινέζικο, ούτε γαλλικό, ούτε γιαπωνέζικο, ούτε thai... Οποτεδήποτε ταξιδιώτης, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, η Ιταλική κουζίνα είναι το σίγουρο χαρτί. Μια πάστα ή μια πίτσα οπουδήποτε πάνω σε αυτό το πλανήτη θα την ευχαριστηθείς.

Μαζί λοιπόν με τη γαστρονομία τους, έχουν καταφέρει να σπρώξουν απίστευτα το κρασί. Οι Ιταλοί αποτελούν μια οινική υπερδύναμη και μαζί με Γάλλους και Ισπανούς κονταροχτυπιούνται χρόνο με το χρόνο για την πρωτιά στη παγκόσμια παραγωγή. Επίσης διαθέτουν και έναν απίστευτο αριθμό τοπικών ποικιλιών. Αν στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλές γηγενείς ποικιλίες, τότε οι γείτονες έχουν ασύλληπτο αριθμό που μπορεί να ξεπερνάει τις χίλιες.

Γαστρονομία, κρασί, οινοτουρισμός, ένα τρίπτυχο που παίζει τρελά στην Ιταλία και που έβαλε ακόμα και το σχετικά ουδέτερο Pinot Grigio στα ποτήρια ολόκληρου του πλανήτη. Γενικά οι κακοπροαίρετοι λένε για το Ιταλικό λευκό κρασί, ότι αν είναι λευκό και δε μυρίζει τίποτα τότε μάλλον είναι Ιταλικό. Από την άλλη η δική μου πεποίθηση είναι πως τα λευκά τους είναι πολύ φιλικά προς το φαγητό κρασιά και κανείς δε θα μου την αλλάξει. Τώρα όσον αφορά τα ερυθρά, το άκουσμα ονομάτων όπως Barolo, Barbaresco, Amarone, Brunello, Super Tuscan, και πολλά ακόμα, αρκεί για να βάλεις βαθειά το χέρι στη τσέπη πρώτα και μετά να υπερηφανεύεσαι για τη συλλογή σου...

Δουλεύοντας λίγο τη λίστα του House of Wine για τον Ιταλικό αμπελώνα με διάθεση ανανέωσης, επέλεξα τρία ερυθρά κρασιά από αυτά που ήδη έχουμε και είδα πως λείπουν-πολύ κακώς- από το συντηρητή μου...

Chianti Classico Riserva Capannele 2008

Ο όρος riserva αντίστοιχα με τον όρο reserve στην Ελλάδα υποδηλώνει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής του κρασιού σε βαρέλι ή και φιάλη. Καταπληκτικό μαύρο φρούτο, κεράσι, γλυκά μπαχάρια, κάτι που μου θυμίζει πούδρα και φύλλα τσαγιού. Το βαρέλι πολύ υψηλής ποιότητας, καθόλου ´πρόστυχο´ και πλήρως ενσωματωμένο. Φρεσκάδα και υψηλή οξύτητα στο στόμα, τανίνες λεπτόκοκκες και περισσότερο φρέσκο και τραγανό το φρούτο στο στόμα... Και μόνο στην ιδέα μιας bistecca δίπλα, μου τρέχουν τα σάλια.

Amarone della Valpolicella Classico Pdv 2009 Roberto Mazzi & Figli

Τα Αμαρόνε είναι ξηρά κρασιά οδοστρωτήρες που φτιάχνονται από μερικώς αποξηραμένα σταφύλια. Εδώ έχουμε ένα τέρας συμπύκνωσης φρούτου, με μαύρα φρούτα ώριμα, βατόμουρο, σταφίδα, μαρμελάδες κόκκινων και μαύρων φρούτων, βιολέτα και βαρέλι με γλυκά μπαχάρια. Στο στόμα το κρασί το μασάς, με σώμα που αν δε το χαρακτηρίσεις πλούσιο δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσες να πεις έτσι και με απίστευτη διάρκεια. Φαντάζομαι πως ένα αγριογούρουνο στη γάστρα με δαμάσκηνα θα ήταν ονειρικό, αλλά να μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Barolo Bricco Rocche -Brunate 2005

Εδώ βέβαια για να το αποκτήσω θα πρέπει να ιδρώσω πολύ παραπάνω... Αλλά κάποια κρασιά πρέπει να υπάρχουν στη κάβα και ένα Barolo αυτού του βεληνεκούς οπωσδήποτε. Γκρενά στο χρώμα, πολύ ιδιαίτερη μύτη, με γήινες νύξεις, μανιτάρι, τρούφα, δέρμα πίσσα και αποξηραμένα άνθη. Το στόμα σχεδόν challenging με υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, γεμάτο σώμα και τρομερή ένταση... Ένα μικρό θηρίο παγιδευμένο στη φιάλη, ένα κρασί που θα εξελίσσεται για χρόνια.


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant