Νότια του Beaujolais είναι ο Ροδανός… Και το Viognier!Από τον Γ. Μιχαήλο


Αν και η εβδομάδα που έρχεται δικαιωματικά «ανήκει» στο Beaujolais Nouveau, θα μου επιτρέψετε για άλλη μια χρονιά να προσπεράσω, ξέροντας ότι και πολλά θα γραφτούν και όμορφες εκδηλώσεις θα γίνουν και τα Nouveau για άλλη μια φορά θα ρέουν άφθονα στο ποτήρι σας. Οπότε μου φαίνεται περιττό να προσθέσω κάτι σε όλα αυτά τα οποία έχουν ήδη ειπωθεί ή θα ειπωθούν εκ νέου για το πρώτο κρασί της χρονιάς. Θα το δοκιμάσω και φέτος στο Dandy στο Νέο Ψυχικό για να μη με λέτε προκατειλημμένο αλλά μου φαίνεται πως θα συνεχίσω με κοκτέιλ εκείνο το βράδυ.

Είπα όμως μιας που όλοι θα εξασκήσετε τα Γαλλικά σας τη Πέμπτη να μην είμαι τελείως εκτός τόπου και χρόνου στο εβδομαδιαίο κείμενο μου. Θα επιμείνω και εγώ με τη σειρά μου στη Γαλλία αλλά θα κατέβω μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα του Beaujolais και συγκεκριμένα στη περιοχή του Βόρειου Ροδανού, βρίσκοντας αφορμή να αφιερώσω μερικές λέξεις στο λευκό σταφύλι Viognier (Βιονιέ).

Στο μυαλό μου το Viognier έχει μια αντίστοιχη πορεία με αυτή της Μαλαγουζιάς. Ενώ περίπου στη δεκαετία του 70 βρέθηκε σχεδόν στα όρια της εξαφάνισης εξαιτίας του δύστροπου χαρακτήρα του σ