Γιορτές έρχονται... Ας μιλήσουμε για ΑφρώδηΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Το να ξεπεράσουμε το παρατεταμένο hangover που μας προκάλεσε η ατελείωτη οικονομική κρίση ξέραμε πως δε θα είναι εύκολο... Και ενώ από τη δική μου πλευρά μετράω ακόμα έκτη χρονιά ύφεσης στη δεξιά μου τσέπη, εκεί που βάζω το πορτοφόλι μου δηλαδή, είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που ξεκινάω να μιλήσω για αφρώδη κρασιά πιο χαλαρά και χωρίς τις ανάλογες ενοχές. Λέτε κάτι στο κλίμα έστω και αμυδρά να αλλάζει;

Δεκέμβρης μπαίνει και η δίψα του κόσμου για αφρώδη κρασιά αρχίζει να κορυφώνεται. Μπορεί οι σαμπάνιες να είναι ακόμα ακριβές για τις τσέπες μας και όλο και πιο σπάνια να τις συναντάς σε λίστες εστιατορίων ακόμα και αυτή την εποχή του χρόνου, ωστόσο έχει ανέβει η ζήτηση για εναλλακτικούς τύπους αφρωδών κρασιών.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η συγκεκριμένη κατηγορία έχει δυναμώσει σημαντικά, παίρνοντας μερίδιο από τις πωλήσεις σαμπάνιας αλλά παρουσιάζοντας και αρκετά καινοτόμα καινούρια προϊόντα, όπως αφρώδη για σερβίρισμα με πάγο, ή αρωματισμένα αφρώδη, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μια αυξημένη ζήτηση για κοκτέιλ βασισμένα σε τέτοια κρασιά.

Με τη λίστα του House of Wine σε αφρώδη και σαμπάνιες να είναι πληρέστατη αυτή τη στιγμή, είπα να φιλτράρω μερικές προτάσεις για να σας βοηθήσω στις επερχόμενες εορταστικές αγορές σας.

Η απόλυτη σαμπάνια

Ξεχάστε ράπερς, celebrities, κροίσους που κατά καιρούς έχουν λουστεί με γενναίες ποσότητες Cristal brut. Το απόλυτο σύμβολο της χλιδής είναι ταυτόχρονα ένα απίστευτο "ζουμί" με πολύπλοκο χαρακτήρα, ατελείωτη φρεσκάδα και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Επενδύστε λοιπόν για τους σωστούς λόγους στη Rolls Royce της σαμπάνιας.

Νομίζοντας πως πίνεις Σαμπάνια

Νομίζοντας πως πίνεις σαμπάνια,ε κεί στο ψυχρό κλίμα του Αμυνταίου ο Λαυρέντης Χάρτμαν έχει βαλθεί να αποδείξει πως τα αφρώδητου από Ξινόμαυρο δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις τριπλάσιας και βάλε τιμής σαμπάνιες. Η λευκή brut speciale cuvee του Καρανίκα συνδυάζει τραγανό φρούτο και αρώματα ζύμης, με φρεσκάδα και αυστηρότητα στο στόμα. Το ιδανικότερο φρεσκάρισμα του ουρανίσκου.

Το σύμβολο του life style

Μια Μοέ (Moet) με ολόλευκο κοστούμι είναι ο ορισμός του life style. Η Moet ice είναι ένα απίθανο προιόν του marketing, φτιαγμένη για να πίνεται ιδανικά με πάγο σε ποτήρι κόκκινου κρασιού και αρωματίζοντας την με ότι τραβάει η όρεξη σας. Ποιος ο λόγος να πιείτε κοκτέιλ; Αυστηρώς ακατάλληλη για δώρο σε geeks που στην ιδέα του πάγου στο κρασί μπορούν να λιποθυμήσουν.

Πέρα από τη Καμπανία

Τα cremant της Γαλλίας, δηλαδή αφρώδη κρασιά που φτιάχνονται με την παραδοσιακή μέθοδο εκτός Καμπανίας, κερδίζουν σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας ποιότητα και φοβερό value for money. Το Cremant de Loire Rose από το Λίγηρα, του Chateau Langlois, διαθέτει φίνο, κομψό αφρισμό, τη φινέτσα του Cabernet Franc και μια τέλεια ισορροπία φρούτου και διακριτικών αρωμάτων αυτόλυσης.

Prosecco εσύ superstar

Οι πωλήσεις του μοιάζουν ασταμάτητες τα τελευταία χρόνια. Έτσι και αλλιώς ότι πιάνουν οι Ιταλοί στα χέρια τους γίνεται χρυσός πάντα. Εδώ δε θα δείτε τη 'σοβαρότητα' και πολυπλοκότητα του αυτολυτικού χαρακτήρα μιας σαμπάνιας αλλά θα παίξεται εξαιρετικά με το φρούτο, τη φιλικότητα και την αμεσότητα του χαρακτήρα. Με το Ca Stella του Anselmi κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ μπορείς να αισθανθείς βασιλιάς.


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant