Με τι φαγητό να συνοδέψετε τα αγαπημένα σας κρασιά αυτές τις γιορτές; Από τον Γ. Μιχαήλο


Είπα αυτή τη φορά να το πιάσω λίγο ανάποδα… Πάντα μου αρέσει η περιπέτεια στο κρασί και να προτείνω καινούρια πράγματα, ωστόσο οι περισσότεροι από εσάς ειδικά για τα Χριστούγεννα θα παίξετε με κλασικά δοκιμασμένα κρασιά. Φαντάζομαι πως δεν θεωρείτε κατάλληλο σημείο για πειραματισμούς το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι άρα προβλέπω να τη βγάζετε παρέα με τις αγαπημένες σας φιάλες.

Κανένα απολύτως πρόβλημα… Έχετε μια ολόκληρη νέα χρονιά μπροστά σας για να δοκιμάζετε καινούριες γεύσεις, να εκτίθεστε σε καινούριες προκλήσεις και τελικά συγκινήσεις, που ανοίγουν τους ορίζοντες σας. Έτσι λοιπόν από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να σας προτείνω τι να βάλετε δίπλα στις ήδη κλασικά αγαπημένες σας επιλογές. Όχι πως απαγορεύεται για παράδειγμα η Βιβλία Χώρα να συνοδέψει τη γαλοπούλα αν αυτό επιθυμείτε αλλά ένα καλύτερο ταίριασμα, θα εντυπωσιάσει σίγουρα την οικογένεια και τους καλεσμένους περισσότερο.

Σαμπάνια

Μη τη φυλάξετε μόνο για την αλλαγή του χρόνου αλλά ανοίξτε και μια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν σας βρίσκετε καμιά vintage παλαιωμένη ή κάποια με πιο γεμάτο στυλ τολμήστε τη ακόμα και με τη γαλοπούλα… Οι πιο ελαφριές παίζουν με τα καναπεδάκια, τους καπνιστούς σολομούς και οτιδήποτε σε θαλασσινό μπορεί να παίξει στο τραπέζι σας…

Ασύρτικο

Εκτός και αν μιλάμε για βαρελάτο ή παλαιωμένο Ασύρτικο αφήστε καλύτερα το συνδυασμό με τη γεμιστή γαλοπούλα και προτιμήστε το με ψαρικά αν υπάρχουν στο τραπέζι. Ο παππούς μου έφτιαχνε ένα καταπληκτικό ολόκληρο ψάρι Αθηναϊκή με μαγιονέζα χωρίς το παραμικρό κοκκαλάκι, σε όλα τα Χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια, με το οποίο ένα φρέσκο Ασύρτικο θα ήταν καταπληκτικό. Κάπου το πήρε το μάτι μου πως η περίφημη Κουκουβάγια των πέντε σεφ επανέφερε στο προσκήνιο ένα παρόμοιο πιάτο το οποίο στο μυαλό μου έχω συνδέσει με Χριστούγεννα. Επίσης αν κάνετε κάποια τάρτα με ψαρικά, όπως σολομό αυτές τις μέρες, το Ασύρτικο σκίζει σαν επιλογή.

Chardonnay περασμένο από βαρέλι

Μπορεί να μιλάμε για μια εξαιρετική Βουργουνδία όπως ένα Meursault του Drouhin ή ένα Puligny Montrachet του Chartron ή για κάποιο ελληνικό βαρελάτο Chardonnay όπως το Chardonnay από το κτήμα Κατσαρού ή αυτό του Καριπίδη. Εδώ έχουμε περισσότερο σώμα και πλούτο για να παίξουμε με τη γαλοπούλα και τη γέμιση της. Κλασική ποικιλία και κλασικός συνδυασμός.

Sauvignon Blanc

Τα Νεοζηλανδέζικα όπως το Greywacke είναι αχτύπητα, ενώ από ελληνικά αναζητήστε επιλογές στα πιο ψυχρά κλίματα όπως αυτό του Αμυνταίου και το Sauvignon του Άλφα ή τα εκρηκτικά blend της Δράμας όπως το λευκό Τέχνη Αλυπίας, το Thema του Παυλίδη ή τον Αμέθυστο του Λαζαρίδη. Τα κρασιά αυτά είναι η χαρά του πάρτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσουν στους καλεσμένους σας. Φοβερά δίπλα στα ορεκτικά, τα καναπεδάκια, τα πλατό με τα τυριά (ειδικά τα φρέσκα). Όπου δείτε κατσικίσια τυριά στο τραπέζι, ορμήστε με ένα Sauvignon στο χέρι.

Ξινόμαυρο

Θα το προτιμούσα με το αγριογούρουνο παρά με τη γαλοπούλα αλλά δε θα σας έβαζα και τη θηλιά στο λαιμό. Ωστόσο οι τανίνες του και ο πιο επιθετικός χαρακτήρας λίγο με προβληματίζουν με τη γλύκα της γέμισης που έχει σταφίδες και διάφορα άλλα επίσης γλυκά στοιχεία. Επιπλέον θα το έβλεπα άνετα και με φτερωτό κυνήγι, ειδικά αν μιλάμε για μια περισσότερο παλαιωμένη φιάλη.

Αγιωργίτικο

Αν είστε από αυτούς που επιμένουν παραδοσιακά ελληνικά στο γουρουνάκι και ειδικά ολόκληρο γάλακτος στο φούρνο μη προχωρήσετε παρακάτω. Έτσι το παίζουν και οι ίδιοι οι Νεμεάτες παραδοσιακά στο χωριό τους. Ποιος είμαι εγώ που θα διαφωνήσω για την αρτιότητα του συνδυασμού;

Bordeaux

Ειδικά τα της δεξιάς όχθης με το περισσότερο Merlot και το γεμάτο σώμα, όπως το Chateau Gigault που μόλις προσγειώθηκε στα ράφια μας μου κάνει μια χαρά ιδέα με τη γαλοπούλα. Επίσης αν προτιμάτε μοσχάρι αυτές τις μέρες ή αρνί μια χαρά θα ταιριάξει και μαζί τους.

Chateauneuf du Pape

Εδώ ο συνδυασμός με τη γαλοπούλα αγγίζει την τελειότητα… Πυκνό, ώριμο, με γεμάτο σώμα και γλυκό σταφιδιασμένο φρούτο, θα τα καταφέρει περίφημα