Μηχανικός και Χειρωνακτικός Τρύγος.Από τον Γ. Μιχαήλο


Είπα να ασχοληθώ με τον τρύγο σε αυτό το κείμενο μου, με αφορμή ένα video στο οποίο με τάγκαραν στο fb και το οποίο δείχνει ένα θηριώδες μηχάνημα που μπαίνει μέσα στον αμπελώνα και τρυγάει τα σταφύλια σε ρυθμούς ταχύτατους. Για όσους βιαστούν να πουν ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου να υπενθυμίσω ότι μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε εκτός εποχής για ένα τέτοιο θέμα αλλά στο νότιο ημισφαίριο τώρα είναι ο καιρός που θα αρχίσουν να τρυγούν σιγά σιγά τα σταφύλια τους, όπως πάντα έξι μήνες νωρίτερα σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο.

Ο τρύγος είναι η στιγμή στην οποία οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς για έναν αμπελουργό ανταμείβονται. Ιδανικά η στιγμή του τρύγου ξεκινάει όταν ο αμπελουργός ή ο οινοποιός παίρνει την απόφαση ότι τα σταφύλια του έχουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην ωρίμαση των σακχάρων και τη λεγόμενη φυσιολογική ωρίμαση (τανίνες, χρώμα). Φυσικά η απόφαση δεν έχει πάντα να κάνει με τις ιδανικές συνθήκες αλλά μπορούν παράγοντες όπως ο κακός καιρός να οδηγήσουν σε απόφαση για τρύγο ακόμα και αν δεν έχει επιτευχθεί η ιδανική ισορροπία. Και αυτό σε μια προσπάθεια ο αμπελουργός να αποφύγει τις κακοτοπιές, πχ έντονη βροχή που θα σάπιζε και θα υποβάθμιζε την ποιότητα των σταφυλιών.

Ο τρύγος μπορεί να γίνει τόσο μηχανικά όσο και με το χέρι. Και οι δύο τρόποι μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών, ωστόσο η επιλογή μιας από τις δύο μεθόδους εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες.

Σε σχέση με τ