Τι να προσέξετε στο φετινό Οινόραμα…Από τον Γ. Μιχαήλο


Το Οινόραμα είναι και φέτος προ των πυλών, με το τριήμερο 7 έως 9 Μαρτίου να είναι αφιερωμένο σε επαγγελματίες και οινόφιλους αλλά το «παιχνίδι» να ξεκινάει ήδη μια εβδομάδα νωρίτερα. Την Κυριακή 1 Μαρτίου ο μαραθώνιος οινικής γνώσης που διοργανώνεται στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται «hardcore» τόσο σε επίπεδο θεματολογίας όσο και σε διάρκεια. Οι φανατικοί με τη γνώση του κρασιού αναμένεται να χτυπήσουν οκτάωρο από τις 10 το πρωί που γίνεται η εκκίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα που οι ομιλίες κλείνουν με το Ντίνο Στεργίδη, διοργανωτή του Οινοράματος.

Από εκεί και μετά όλη την εβδομάδα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε εστιατόρια και wine bars της Αθήνας, με ορισμένα να έχουν ετοιμάσει θεματικές υπερπαραγωγές βασισμένες στο κρασί (το πρόγραμμα του Aleria είναι εντυπωσιακό) αλλά λίγο έως πολύ όσα στέκια της Αθήνας αγαπούν το κρασί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάτι όμορφο έχουν να προσφέρουν στο οινόφιλο κοινό.

Εξαντλημένοι ή μη από το Athens Wine Week, οι Αθηναίοι και λοιποί επισκέπτες οινόφιλοι αναμένεται για άλλη μια φορά να κατακλύσουν το Ζάππειο Μέγαρο για να δοκιμάσουν τα κρασιά τουλάχιστον 140 Ελλήνων παραγωγών και εταιρειών διανομής που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού.

Ρίχνοντας μια ματιά στο site του Οινοράματος και με την πρότερη προσωπική εμπειρία από τέτοιες εκθέσεις έχω να σας επισημάνω ορισμένες χρηστικές συμβουλές για να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα κατά την παρουσία σας στην έκθεση.

* Η έκθεση έχει διάρκεια τρεις μέρες Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Ωστόσο τη Δευτέρα το Οινόραμα είναι αφιερωμένο στους επαγγελματίες οπότε αν δεν σχετίζεστε με το χώρο του κρασιού δε θα μπορέσετε να εισέλθετε. Έχετε το κατά νου για να μη χαλάσει η διάθεση σας.

* Το ωράριο και τις τρεις ημέρες είναι 10:00 με 19:00 το απόγευμα. Έχετε 9 ολόκληρες ώρες μπροστά σας να περιηγηθείτε στην έκθεση και να δοκιμάσετε ότι τραβάει ο οργανισμός σας. Το να ‘σκάσετε’ μύτη στην έκθεση 15 λεπτά πριν το κλείσιμο της και να περιφέρεστε στα περίπτερα των εκθετών προσπαθώντας να δοκιμάσετε τα πάντα τη στιγμή που οι άνθρωποι θέλουν να κλείσουν για να πάνε να ξεκουραστούν μετά από 9 ώρες ορθοστασίας δεν είναι και ιδιαίτερα κομψό.

* Το εισιτήριο δεν το λες και φτηνό στα 12 ευρώ ωστόσο ίσως και να είναι μονόδρομος για το Ζάππειο ώστε να αποφευχθεί το απόλυτο αδιαχώρητο σε μια έκθεση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας. Προσοχή προσοχή, κάθε ξεχασμένο σε πάγκους εκθετών ποτήρι θα σας στοιχίσει άλλα τρία ευρώ, αφήστε που θα χάσετε και ένα ωραίο αναμνηστικό για τη συλλογή σας.

* Ακόμα και αν είστε ανάμεσα στους προνομιούχους που εξασφαλίσατε πρόσκληση, θα πρέπει να δώσετε 3 ευρώ για το ποτήρι σας, εκτός και αν αποφασίσετε να σκάσετε με τη συλλογή της Riedel από το σπίτι σας. Οι εκθέτες δύσκολα θα σας εξυπηρετήσουν αφού δεν πρόκειται να έχουν αφθονία σε ποτήρια, οπότε να είστε προετοιμασμένοι. Φυσικά εξαιρούνται οι επαγγελματίες αγοραστές οίνου.

* Αν με δείτε Σαββατοκύριακο στην έκθεση να γκρινιάζω που έχει κόσμο και δε μπορώ να δοκιμάσω με την ησυχία μου δικαιούστε να με βρίσετε. Είπαμε οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο καλό είναι να επισκεφτούν το Οινόραμα Δευτέρα, που τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά και θα κάνουν απερίσπαστα τις δοκιμές τους.

* Το είπα και στα περσινά Διονύσια και δε ξέρω αν πρέπει να το επαναλάβω αφού μάλλον δε θα πιάσει τόπο. Ωστόσο καλό είναι να αποφύγετε τα πολλά αρώματα όταν πηγαίνετε να δοκιμάσετε κρασί. Όχι ότι οι περισσότεροι από εσάς θα προσπαθήσετε να τα αναγνωρίσετε αφού ποσώς σας ενδιαφέρει, από την άλλη θα αποφύγετε τα βλοσυρά βλέμματα άλλων παρευρισκομένων που θα μυρίζουν τα αρώματα της κολόνιας σας αντί για αυτά του κρασιού.

* Ενδιαφερθείτε να μάθετε αν υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν wifi κάτι το οποίο ούτε εγώ είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε το Oenorama στο twitter, στο facebook ή άλλους opinion leaders της αγοράς οι οποίοι είναι σίγουρο ότι ανά πάσα στιγμή θα ποστάρουν ενδιαφέροντα κρασιά που έχουν δοκιμάσει, διαδίδοντας αστραπιαία πληροφορίες για ότι πιο ‘hot’ έχει να προσφέρει η έκθεση.

Σας εύχομαι καλή εβδομάδα και είμαι απόλυτα σίγουρος πως αρκετούς από εσάς θα έχω την ευκαιρία να σας συναντήσω στο Οινόραμα την άλλη εβδομάδα. Καλή επιτυχία στους διοργανωτές και φυσικά στους αγαπημένους μου Έλληνες παραγωγούς.


Καλή εβδομάδα