Η εξέλιξη ενός είδους… Το σύγχρονο πρόσωπο της ΡετσίναςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Ο τηγανητός μπακαλιάρος είχε την τιμητική του όπως κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου, η συνοδευτική σκορδαλιά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούσε να σκοτώσει κάθε μικρόβιο σε ακτίνα 10 και βάλε μέτρων και όπως πήρε το αυτί μου η εστιατορική σκηνή της Αθήνας ανάσανε λίγο, αφού ο κόσμος αποφάσισε να γιορτάσει μαζικά την εθνική μας επέτειο.

Είναι από εκείνες τις μέρες του χρόνου που η ρετσίνα καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς αναστολές ή ταμπού από τον πιο απλό καταναλωτή μέχρι και τους πιο προχωρημένους οινόφιλους, αφού δεν υπάρχει άλλο κρασί (με εξαίρεση ίσως το Sherry) το οποίο να μπορεί να τα βγάλει πέρα σχετικά εύκολα με την γευστική ένταση του πιάτου.

Αποτελεί όμως και μια θαυμάσια ευκαιρία για να δούμε το πόσο έχει εξελιχθεί το συγκεκριμένο στυλ κρασιού το οποίο πέρα από κάθε αμφιβολία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα του Ελληνικού κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την Prowein γύρισα και ακόμα και εν έτει 2015, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό οι οποίοι