Πασχαλινά tips για τη Κυριακή μετά την ΑνάστασηΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Δε φτάνει ο «πονοκέφαλος» των Χριστουγέννων γύρω από τα κρασιά που θα διαλέξουμε, έχουμε και το Πάσχα με την απόφαση είναι εξίσου σημαντική. Ειδικά την Κυριακή του Πάσχα, που στην ουσία σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος των εορτασμών με το παραδοσιακό ψήσιμο του Οβελία.

Φυσικά στο House of Wine όπως κάθε χρόνο έχουμε στήσει έναν σημαντικό αριθμό προτάσεων σε διάφορες κατηγορίες τιμής για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα ιδανικά κρασιά για το τραπέζι σας. Από εκεί και μετά όμως θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου.

Το αρνί όπως έχω γράψει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το κρασί κρέατα, σχεδόν μπορεί να «συγχωρέσει» κάθε επιλογή σε ερυθρό που θα κάνετε, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ένα πράγμα το οποίο όμως θα πρέπει να λάβετε υπόψη λίγο περισσότερο από ότι συνήθως είναι ο καιρός.

Ρίξτε μια ματιά στη πρόγνωση του καιρού για τη μέρα του Πάσχα και αποφασίστε ανάλογα τι θα ανεβάσετε από το κελάρι σας. Αν ο καιρός δεν είναι τόσο ανοιξιάτικος, τότε επιλέξτε ένα κόκκινο το οποίο θα είναι πιο στιβαρό και με περισσότερο σώμα ίσως. Κλασικά μπορείτε να παίξετε με ένα Syrah, όπως του Παυλίδη, του Αβαντίς ή το Νόστος του Μανουσάκη, που είναι σχεδόν πάντα μέσα στην δική μου τοπ-δεκάδα. Ακόμα μπορείτε να κινηθείτε σε μια περιοχή όπως η Αργεντινή για κάποιο Malbec ή κάποιο νεοκοσμίτικο Merlot, Cabernet Sauvignon ή Carmenere. Αν επιμένετε Ελληνικά το Αγιωργίτικο θα τα πάει περίφημα με το αρνί σας.

Αν όμως ο καιρός αρχίζει και δείχνει την καλοκαιρινή του διάθεση η πρόταση μου θα ήταν να πάτε σε ένα πιο ελαφρύ στυλ ή τουλάχιστον σε ένα ερυθρό με λιγότερο αλκοόλ. Ιδανικοί υποψήφιοι το Pinot Noir, ειδικά από τη Γαλλία και τη Βουργουνδία, με την απαραίτητη οξύτητα μάλιστα να κοντράρει τη λιπαρότητα του αρνιού. Φυσικά το Ξινόμαυρο είναι ο βασιλιάς, ενώ μπορείτε εναλλακτικά να κοιτάξετε πέρα από τη Νάουσα, σε περιοχές όπως το Αμύνταιο με το ελαφρύτερο πιο φρουτώδες στυλ ή στη Γουμένισσα και τη Ραψάνη. Από Νάουσα ρίξτε αρκετές ματιές στο Διαμαντάκο ή στο Grande Reserve του Μπουτάρη, η Καλή Ρίζα του Κυρ-Γιάννη αλλά και το ερυθρό Κτήμα Καρανίκα από το Αμύνταιο είναι εξαιρετικές ιδέες, ενώ από Γουμένισσα δείτε τη Φιλυριά του Μπουτάρη ή τη Γουμένισσα του Τάτση. Τέλος η Grande Reserve Ραψάνη του Τσάνταλη θα είναι «ευτυχής» συνδυασμός δίπλα στον οβελία σας.

Από εκεί και μετά όπως σας είπα ότι και να βάλετε δίπλα στο αρνί σας σε κόκκινο κρασί θα «αισθανθεί θαυμάσια» και δε πρόκειται παρά να το ευχαριστηθείτε και μόνο. Βέβαια μη ξεχάσω δύο από τους πιο κλασικούς συνδυασμούς για αρνί, τη Rioja στην Ισπανία (θα πήγαινα για μια Rioja Reserva o ίδιος) και φυσικά ένα ερυθρό Bordeaux που πάντα είναι ένα αξεπέραστο matching για τους ίδιους τους Γάλλους.

Αν επίσης είστε από εκείνους που περιμένετε πότε θα σπάσουν τα πιτσιρίκια τα σοκολατένια αυγά τους για να τσιμπίσουν κανένα κομμάτι σοκολάτα και μετά να τα ξεχάσουν στο τραπέζι, σας έχω συνδυασμό που τα «σπάει». Αφού θα έχετε ήδη φάει σε σημείο σκασμού, το να πάτε να βάλετε δίπλα στη σοκολάτα κάποιο Vinsanto, ή παλαιωμένο Μοσχάτο ή γλυκιά Μαυροδάφνη ή Port μάλλον θα σας βαρύνει περισσότερο παρά θα σας ευχαριστήσει. Η λύση λέγεται Brachetto D' Acqui, είναι γλυκό, ελαφρώς αφρώδες, με κερασένιο χρώμα